Beştaş: İnfaz teklifi bir idam, cinayet yasasıdır

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AK Parti ve MHP tarafından sunulan infaz yasası teklifi için “İnfaz teklifi bir idam yasasıdır, bir cinayet yasasıdır. İnsanları öldürmeye alenen kast etmektir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan İnfaz Yasası teklifi Meclis Genel Kurulu’nda da tartışma konusu oldu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, teklif için, “Yine bir iktidar klasiğiyle karşı karşıyayız. Uzun uzun görüşlerimizi aktardık, yazılı da sunduk ama sadece ortaklarıyla konuştular ve ilk getirdiklerinden hiç de farklı olmayan bir paketle karşı karşıyayız” yorumunda bulundu.

Korona salgını sürecinde teklifin tutulacak bir tarafı olmadığını belirten Beştaş, şunları söyledi: “İktidar partisi alenen, bütün dünyaya 'Benim yurttaşlarımın canı umurumda değil' diyor. 'Ben cezaevinde yaşayan, tutuklu bulanan ya da hükümlü bulunan yüz binlerce insanın ölme riskini ciddiye almıyorum' diyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri defaaten çağrı yapıyor, 'Lütfen cezaevindeki tutuklu ve hükümlüleri serbest bırakın' diyor. İtalya bırakıyor, İran bırakıyor, Türkiye ne yapıyor? Her şeyi Allah'ın lütfu olarak görüyor ya... Bu kriz, bu corona krizi, salgın, Allah'ın lütfu falan değil. İstediğiniz kadar kendi lehinize çevirmeye çalışın; insanlar arasında, ölümle yaşam arasında çok ince bir çizgi var.”

'TERÖR KİM? TERÖRİST KİM'?

Kırşehir E Tipi Cezaevi, Şakran Cezaevi ile ilgili korona virüsü iddialarını hatırlatan Beştaş, terör suçlamalarıyla yargılanan HDP’li siyasetçilere dikkat çekti ve ekledi: “Terör kim? Terörist kim? Öğretmen, doktor, siyasetçi, öğrenci, gazeteci, akademisyen, yazar-çizer, bunlar terörist falan değil. Bu insanlar, sadece AKP'ye muhalif olduğu için cezaevindeler. Terör tanımı dünya tarihinin en geniş hâlini yaşıyor. Bunu böyle değerlendirenler ancak terörist olabilir. Selma Irmak, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş terörist değil, Osman Kavala terörist değil. Siti Gören 70 yaşında, yüksek risk grubunda. Bu, terörist mi şimdi? İşte bununla iktidar partisi şunu söylüyor -hukuki mealini söylüyorum- insan öldürmeye tam teşebbüs ediyor. Cinayettir bu, cinayet. Siz, korona virüsüyle insanların ölümüne göz yumarsanız bu, kaldırıldığı iddia edilen idam cezasının geri gelmesidir. Siz, o insanları cezaevinde öldürmeye çalışıyorsunuz. Bu, düşmanlık bile değil. Biz 288 bin candan söz ediyoruz. Aileleriyle beraber milyonlarca insandan söz ediyoruz, bunlar bu ülkenin yurttaşları değil mi? Bu yönüyle infaz yasası bir idam yasasıdır, bir cinayet yasasıdır, insanları öldürmeye alenen kastetmektir. Biz bunu asla kabul etmiyoruz.”

Beştaş, sunulan teklifin geri çekilmesini adil, herkese eşit uygulanabilecek, "infazda eşitlik" prensibini gözeten bir teklif getirilmesini istedi.

(DUVAR)

Etiketler HDP af infaz yasası