Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Beş çayı için limonlu ve elmalı tarifler

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün tam pazar gününe yakışan iki tatlı tarifi ile karşınızdayım. Birincisi lime soslu pavlova tatlısı. Lime sos şart değil elbette; istediğiniz herhangi bir narenciye ya da kırmızı dağ meyveleri ile de nefis olacaktır. Diğeri ise elmalı bir tart. Ancak elmaların diziliş bakımından güle benzemesi sebebiyle elmalı güllü tart ismini veriyoruz. İkisini de hazırlamak son derece basit ve her ikisi de çok lezzetli.
Pazar günleri bütün ailenin bir araya geldiği, paylaşımların en yoğun olduğu, haftanın en şefkatli günlerinden biridir. O halde ne duruyoruz? Alalım çocuklarımızı, eşimizi, dostumuzu yanımıza, girelim mutfağa, pazarın sevgi dolu enerjisine yakışır bu paylaşımlık tatlılardan birini yapalım.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...

ELMALI GÜLLÜ TART

Tart hamuru için:
2.5 su bardağı un
1 su bardağından 1-2 parmak eksik şeker
1/2 limon suyu
125 gr. soğuk tereyağı
1 adet yumurta

Kreması için:
2 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un

Üzeri için:
6 adet kırmızı elma
1/2 litre elma suyu
250 gr. toz şeker

Yapılışı: Hamuru için; un, şeker ve yarım limon suyunu hamur yoğurma kabına alıp içine tereyağını doğrayıp ekleyin ve hamur kırıntılaşana kadar yoğurun. Yumurtayı çırpıp yavaş yavaş hamuru çırparken ekleyin. Hamuru 12 eşit parçaya bölüp küçük bir tepsiye dizip streç filmle kapatın, buzdolabında bekletin. Gül şeklindeki elmalar için; elmaları ortadan ikiye kesip çekirdeklerini ve çöplerini atın. Elma dilimlerini limonlu suya atın. Yarım litre elma suyu ya da normal suyu toz şeker ile tencerede kaynatın. Elma dilimlerini azar azar limonlu sudan alıp tencerede yaklaşık ikişer dakika kadar kaynatın. Yumuşamış ve kıvrılıyorsa tamamdır. Bütün elmalar bittikten sonra şerbeti yarı yarıya azalana kadar kaynatın. Sonra kenara alıp soğumaya bırakın. Elma dilimlerini yağlı kağıdın üzerine üst üste gelecek şekilde 12'şer tane dizip streç filmle kapatın. Muffin kek kalıbını yağlayın ve yağlı kağıttan şeritler kesip çukurlara uçları kenarlardan çıkacak şekilde yerleştirin.

Kreması için: Sütü, toz şekeri ve unu bir tencereye alıp orta ateşte kaynayıp katılaşana kadar pişirin, kenara alın. Hamuru buzdolabından alıp 3 mm. kalınlığında küçük kahve fincanı tabağı büyüklüğünde yuvarlaklar açın. Kalıpla yuvarlakları kesin, tart kalıplarına yerleştirin ve çatalla hamur tabanına delikler açın. Üzerine hazırlamış olduğumuz kremadan koyun. Elmadan gülleri üzerlerine koyun. Soldan başlayıp elmaları rulo yapıp kabuklu tarafı üste gelecek şekilde kremanın üzerine oturtun; hafif kremanın içine bastırabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin. Pudra şekeriyle servis edebilirsiniz.

LİME SOSLU PAVLOVA

6 adet yumurta akı
2 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 limon suyu
1 limon rendesi

Yapılışı: Altı yumurta akı çırpılır. Kar gibi olunca toz şeker azar azar ilave edilir çırpmaya devam edilir. Diğer malzemeler eklenirken devir biraz düşürülür. 20 saniye kadar daha çırpılır. Çırpma teli ile aldığınızda akışkan olmayacak, çırpma telinin ucunda kalacak kıvamda olacak. 120 derece ısıtılmış fırında bir saat istediğiniz şekil verilerek pişirilir. Piştikten sonra fırın kapatılır ve kapak açılmaz. Pavlovanın fırının içinde pişmesi sağlanır.

Sos için: Bir limon, bir lime suyu ve kabukları, yarım su bardağı toz şeker, bir yemek kaşığı mısır nişastası pişirilir. Pavlovanın üzerine sürülür, meyveler ile süslenir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA