Berlin’den tehlikeli girişim

Berlin’den tehlikeli girişim

Türkiye ile Almanya arasında bahar rüzgârının estiği süreçte Berlin’den ipleri gerecek bir adım geldi. Alman istihbaratı, DİTİB’e ‘şüpheli durum’ sınıflandırması yapılmasını masaya koydu. ‘Olur’ çıkarsa imamlarını Ankara’nın atadığı camiler ‘terör şüphesiyle’ izlenecek.

 Almanya’daki Türkler’in büyük bir çoğunluğuna yıllardır dini hizmetler veren  en büyük Türk sivil toplum örgütlerinden DİTİB, Alman devleti tarafından resmen takibat altına alınmak isteniyor.

Almanya’nın en büyük Türk sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliğin (DİTİB), Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) takibat tehdidi ili karşı karşıya. Süddeutsche Zeitung ile NDR ve WDR televizyonlarında yayımlanan habere göre BfV, Almanya genelinde bir takibat başlatmaka amacıyla eyalet teşkilatlarına içinde DİTİB hakkında bilgiler bulunan bir dosya gönderdi. Eyalet Anayasayı Koruma Teşkilatlarından, DİTİB hakkında bilgiler ve takibat hakkıda görüşlerini içeren bir sunum yapmaları talep edildi. 

Almanya’da yaşayan Türklerin dini ihtiyaçlarını karşılayan en önemli kurumların başında gelen DİTİB, camilede, siyaset ve cemaatler üstü verdiği hizmetlerle tanınıyor. Büyük bir kesimin temel dini ihtiyaçlarını yıllardır karşılayan DİTİB Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından takip edilmesi, bu camilere gelen yüzbinlerce insanı da anayasa karşıtı bir zemine itmiş olacak. Yıllardır verdiği hizmetlerde kurumsal olarak hiç bir yasa dışı faaliyetin içinde yer almamış, aşırı görüşlere karşı toplumu bilinçlendirmiş, siyaset üstü hizmetler vermiş DİTİB’in takip altına alınması aynı zamanda dini özgürlüklerin Almanya’da bile tartışmalı hale gelmesi anlamına geliyor

Konuyla ilgili haberlerde yer alan yorumlara göre, BfV içinde DİTİB’in şüpheli bir durum olarak mı yoksa resmen izlenen bir obje olarak mı ele alınacağı büyük tartışmalar yol açacak. Bazı eyaletlerin DİTİB’in izlenmesi konusunda çekinceleri olduğu da gelen bilgiler arasında. BfV bu iddialar hakkında bir açıklama yapmazken, daha önce yaptığı açıklamada ‚‘’BfV özellikle Türkiye’nin Kuzey Suriye’de yaptığı askeri operasyonlar bağlamındaki aktüel gelişmeler üzerin yaptığı tespitlerde, DITIB cami derneklerinde  anayasa karşıtı, ulusalcı ve dinci atkiviteler ve açıklamalar gözlemlenmiştir’’ ifadesi yer aldı. 

Almanya’da DİTİB’e bağlı 900 cami bulunuyor. DİTİB yıllardır Alman resmi kurumlarınında dini konulardaki birinci muhatabıydı. Devletten de sık sık teşvikler alan DİTİB ayrıca bir çok Alman kurumu ile ortak projeleri imza atıyordu. DİTİB Alman devleti tarafından organize edilen İslam Konferansı’nın da en önemli üyelerinden birisi. DİTİB’e yapılan en büyük suçlamalardan birisi bazı cami imamlarının, FETÖ bağlamında istihbarat çalışmalarına destek sunması.

İzleme yönünde atılacak adımların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti öncesine ddenk düşmesi ve özellikle Erdoğan’ın DİTİB’in Köln’de yaptırdığı caminin açılışına katılacak olmasının. Almanya Türkiye arasında yeni bir siyasi gerileme yol açmasından endişe ediliyor.

MİKDAT KARAALİOĞLU/FRANKFURT

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN