• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bergama Restoran ve Mazhar Zorlu ERKİN USMAN

Bergama Restoran ve Mazhar Zorlu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.07.2015, 00:00
Kordonboyu'nda bir mini ufuk turu ve Bergama Restoran anıları. Mazhar Zorlu'yu zaman geçtikçe çok farklı yönleriyle keşfetmeyi sürdürüyoruz...
Mazhar Bey, İzmir'in kültür ve sanat yönüyle İstanbul'dan geri kalmaması için çok çaba harcadı. Altmışlı ve yetmişli yıllarda Kordonboyu'ndaki "Bergama Restoran"ı yemekli bir müzikhol olarak hizmete açmasının nedeni; İzmir'de bir "sosyal canlılık" yaratmaktı. Mazhar Zorlu bu rüyasını gerçekleştirdi ve başarılı da oldu.
***
Mazhar Zorlu sayesinde "Türk sanat ve pop müziğinin" en ünlü sanatçıları, ünlü "Bergama Restoran Geceleri"ne renk katmışlardır. Münir Nurettin Selçuk, Zeki Müren, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Gönül Yazar, Rüştü Şardağ, Nigar Ulueren, Hamiyet Yüceses, Samime Senay, Kutlu Payaslı, Serap Mutlu Akbulut, Behiye Aksoy, Recep Birgit, İsmet Yazar, Şükran Ay, Emel Sayın, Yıldırım Gürses, Coşkun Erdem, Erol Sayan, Mustafa Kandıralı, Yılmaz Yüksel, Kaya Bekat, Arif Sami Toker gibi pek çok Türk Sanat Müziği sanatçılarının yanı sıra Sezen Cumhur Önal, Alpay, Dario Moreno, Tanju Okan, Ali Kocatepe, Fecri Ebcioğlu, Melih Kibar, Garo Mafyan, Onna Tunç, Necdet Karar, Ferdi Özbeğen, Coşkun Sabah, Ayten Alpman, Erol Evgin, Ertan Anapa, Yaşar Güvenir ve Şevket Uğurluer gibi pop ve enstrümantal müziğin emsalsiz sanatçıları da "Bergama Restoran gecelerini" renklendirmişlerdi... Ayrıca Şelale Uzgur ve Sezen Aksu gibi o günlerin yeni sanatçıları da Mazhar Zorlu'nun destek ve himayesinde ün yapmışlardır. Tanınmışlardır.
***
Gönlü ve kalbi zengin Mazhar Zorlu'nun, "Bergama Restoranı"nda; Vehbi Koç, Sakıp Sabancı, Rahmi Koç, Can Kıraç, İnan Kıraç, Burhan Felek, Bedii Faik, Erol Simavi, Ercüment Karacan, Haldun Simavi, Üzeyir Garih, Asil Nadir, Dr. Nejat Eczacıbaşı, İshak Alaton, Abdi İpekçi, İsmail Cem, Kemal Ilıcak, Güneri Cıvaoğlu, Şükrü Gülesin, Nezih Demirkent, Namık Sevik ve Altan Erbulak gibi İstanbullu ünlü işadamı ve gazetecilerin yanı sıra İsmet İnönü, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Turgut Özal, Kaya Erdem, İsmet Sezgin, İhsan Sabri Çağlayangil, Prof. Turan Güneş, Turan Feyzioğlu, Ferruh Bozbeyli, Kasım Gülek, Nihat Erim, Ekrem Ceyhun, Nuri Bayar, Aydın Yalçın, Yalım Erez gibi ünlü politikacılar da Bergama Gecelerinde ağırlanmışlardır. Haşmet Uslu, Arif Kayıra, Abdurrahman Özener, Abdürrahim Özer, Melih Özakad, Tahir Türetken, Rıdvan Burteçin, Muhittin Ekiz, Prof. Orhan Cura, Hayri Yorgancıoğlu, Erdoğan Tözge, Esin Özgener, Zeki Kadayıfçı, Dr. Bekir Urfalı, Dr. Saim Gökhan, Macit Günay gibi çoğunu yitirdiğimiz dostları da sofralarının değişmezleriydi. Tam bir gönül adamı olan Mazhar Zorlu'nun edebiyat ve kültür dünyasından da her görüşten dostları vardı. Herkesle barışık bir insandı. Özellikle kızı Nihan Zorlu'yu çok küçük yaşlarda kaybedince kültüre ve sanata daha fazla zaman ayırır olmuştu.
* * *
Sancar Maruflu'dan bir değerlendirme:
Mazhar Zorlu'nun da, Tekin Çullu'nun da, Enis Berki'nin de, Nevzat Peker'in de, Cavit Akın'ın da da yerlerinin doldurulması güçtür. Olağanüstü farklı kişilikler olduklarını ve onların değerlerini zaman geçtikçe, onları ayrıcalıklı yönleriyle keşfettikçe daha iyi anlıyoruz. ANLAYACAĞIZ.... Hepsinin Ruhları Şad olsun. Nur içinde yatsınlar. Onları özlemle anıp, daima seveceğiz.

küpe
Deha ile kötülük bir araya gelmez.
Puşkin

günün fıkrası
Ona göre

Anne oğluma seslendi:
"Ahmet, haydi oğlum, doğru musluğa git, yüzünü güzelce yıka, baban gezmeye götürecek."
Ahmet, biraz durakladı. Sonra annesine cevap verdi:
"Babama bir daha soralım. Sahiden gidecek miyiz? Yoksa gitmeyecek miyiz? Ona göre..."

laflama
* Biz ayrı dünyaların insanıyız Nalan. Bak bir Ufo az sonra beni almaya gelecek!..
* Ayna ayna söyle bana. Nezaket sahibi olmak bu denli zor mudur bu dünyada?
* Bir bilmecem var çocuklar. Haydi sor sor sor... Tuh ya bende unutkanlık başladı. Soracağım bilmeceyi unuttum!
* Erken seçim diyorlar da. Daha durun vekillerimiz yeni seçildi. Yerken seçim olmaz!..
* Kimisi her devrin adamı olamaz. Neden çünkü onlar kadındır. Ancak her devrin kadını olabilir!
* Kadınlar kurbağayı öpüyor prens oluyor ama erkekler prensesleri öpüyor örneğin cadıya dönüşüyor ne iş!.
İbrahim Ormancı'dan




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA