Şule Erciyas

Şule Erciyas

Berat Kandili Gecesi ve Önemi

Berat Kandili Gecesi ve Önemi

Bildiğimiz üzere üç ayları geride bırakarak hızlı bir şekilde Ramazan ayına yaklaşıyoruz. Bu üç aylar içerisinde kandiller geçirdik, ibadetler yaptık. Ramazan ayına kendimizi hazırlamaya çalıştık. Berat gecemiz de Cuma’yı Cumartesiye bağlayan gecedir. İbadetlerimizi Recep ve Şaban ayında daha bilinçli daha özenle yapmalıyız. 

Bu aylar rahmet ve bereket ayıdır. Bu kandil ve geceleri dini ve toplumsal hayatımızda ilahi af, mağfiret ve rahmet temennilerin zirveye ulaşması, birlik beraberlik ve kardeşlik duygularının yoğun biçimde yaşanması gereken anlardır. Berat gecesi borçlardan, suç ve cezadan, hastalıktan kurtulmak demektir. Biz müminler bu geceleri güzel değerlendirmemiz gerekmektedir. 

Berat gecesi yüce Rabbimiz kendisine huşu içerisinde yönelen kullarına rahmetini bol bol indirmekte rızık ve şifa kapılarını sonuna kadar açarak bizleri sınırsız ikramlarına davet etmektedir. Bu konuda Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Şaban ayının 15’inci gecesi ibadetle geçirin gündüzleri de oruç tutun. Çünkü yüce Allah bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve yok mu tövbe eden tövbesini kabul edeyim, yok mu isteyen şifa vereyim, yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim” buyurmuştur. 

Bu rahmet gecelerinde bolca tövbe etmeliyiz. Günahlarımızdan arınmalıyız. Allah’tan bolca rahmet dilemeliyiz. Kötü alışkanlıklarımızı bırakmak için bolca dua edelim. Allah’ın razı olacağı bir kul olmaya çalışalım. Kuran-ı Kerimde bir ayetinde şöyle buyrulmuştur: “Ey kendilerine kötülük edip aşırı giden kullarım Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder, çünkü o çok bağışlayandır çok merhamet edendir.” (Zümer Suresi 52 ayet)

Bu ayeti kerimenin şuuruna vakıf olalım, çalışıp çabalayalım. Günahlarımıza tövbe edelim. Kötü alışkanlıklarımızdan kurtulalım. Peygamberimiz bu geceleri değerlendirdiği gibi biz de değerlendirmeye çalışalım. Allah’ın rahmeti ve bereketi bütün Müslümanların üzerine olsun. Selam ve Dua ile.  
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR