Planlarını 2019 seçimini kazanmak üzerine kuran, ancak anket sonuçlarıyla hayal kırıklığı yaşayan AKP, belediye başkanlarının istifa sürecini bu yüzden başlattığının ortaya çıkması, belediye başkanlarının tedirgin etti.

Partinin genel oy oranı kararsızlar dağıtılmadan yüzde 34’lere düşmesi, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere belediyelerin oy oranının partinin oy oranının çok altında kalması nedeniyle başlatılan operasyonun süreceğinin işareti en son Afyon kampında verilmişti. Sürecin önümüzdeki iki ay içinde tamamlanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın, partinin Afyon kampında “Cumhurbaşkanlığı ile milletvekili seçimi arasında fark oluşmamalı. Yoksa Meclis’te sıkıntı çekeriz” demesi ve anketlerde partinin gerisinde kalan belediyelerin açıklanmayışı, belediye başkanlarını sıkıntıya soktu. İstifa sürecinin ilçe belediyelerini de kapsayacak olması, gergin bekleyiş içinde olanların sayısının artmasına yol açtı.

‘Toçoğlu’nun
endişesi yok’

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’na yakın isimler, istifa sürecine ilişkin hiç endiye taşımadığını ve bu konuda en rahat belediye başkanlarından biri olduğunu belirtiyor. Bu isimler, Toçoğlu’nun yıl içinde açıklanan anket sonuçlarını referans gösteriyor.

Bilindiği gibi Zeki Toçoğlu, Temmuz ayında ORC araştırma şirketince gerçekleştirilen ankette, 30 büyükşehir belediye arasında en başarılı Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. Söz konusu ankette, olası bir yerel seçimde AKP’nin oy oranı yüzde 59,3, Toçoğlu’nun o oranı ise 59,7 olarak belirlenmişti.

Foto: Sakarya Büyükşehir Belediyesi, ‘Belediyelerde Sosyal Politikalar’ Proje Yarışması’nda Türkiye 3.’ncüsü olmuş, ödülü Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden almıştı.

Sayı 10’a yükselebilir

AKP kulislerinde, iki ay içinde istifa edecek belediye başkanı sayısı 10’a yükselebileceği konuşuluyor. İstanbul ve Düzce’den sonra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifasına kesin gözüyle bakılıyor.

Editör: TE Bilişim