thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Belediye’den Yalan Habere Tepki; “Kamuoyunu Doğru Bilgilendirin”

Tarih: 17-01-2018 13:13:47 + -


Çanakkale Belediye başkanlığınca yayınlanan bilgilendirmede; Çanakkale’de yayın yapan bir gazetenin kamuoyunu maksatlı olarak yanlış bilgilendirdiği iddia edilerek; kamuoyunu gazetede çıkan haberler ile ilgili aydınlatmak amacıyla açıklamalarda bulunuldu.


Belediye’den Yalan Habere Tepki; “Kamuoyunu Doğru Bilgilendirin”

Çanakkale Belediye başkanlığınca yayınlanan bilgilendirmede; Çanakkale’de yayın yapan bir gazetenin kamuoyunu maksatlı olarak yanlış bilgilendirdiği iddia edilerek; kamuoyunu gazetede çıkan haberler ile ilgili aydınlatmak amacıyla açıklamalarda bulunuldu. Çanakkale Belediye Başkanlığınca yapılan açıklamada; “Bir süredir sistemli bir şekilde Çanakkale Belediyesi ve Belediye Başkanı ile ilgili gerçekle ilgisi olmayan, bilgi ve belgeye dayanmayan haberler yapmak suretiyle kamuoyunu yanlış bilgilendiren bir basın yayın kuruluşunun haberleri nedeniyle bu açıklamayı yapmak zorunlu hale gelmiştir. Çünkü kent halkının, kamunun, bilgiye dayanmayan haberlere karşı, Doğru Bilgilenme Hakkı vardır. İlgili basın yayın kuruluşunun aşağıdaki bilgiler ışığında uzmanlık gerektiren mali konularda bilgiye ve belgeye dayalı haberler yaparak, kamuoyunu aydınlatmasını temenni ederiz. Tabii ki gerçek niyeti bu ise” ifadelerinin yer alması dikkat çekti.

 

“BELEDİYELER MEVZUATLARA GÖRE DENETLENİR”

 

Söz konusu gazetenin haberiyle ilgili olarak Belediyelerin hesaplarının Sayıştay Denetçileri ile denetlenmesini kamuoyuna yanlı olarak yansıtıldığı ifade edilerek şu açıklamalarda bulunuldu; “Kamu mali yönetim sistemi 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu gibi yasal mevzuatların yürürlüğe girmesi ile yeniden düzenlenmiştir. Özellikle Mali yönetim sürecinde İç ve Dış denetimi, bu denetimde yer alan görevliler, yetkileri ve sorumlulukları, harcama öncesi ve sonrası süreçler, bütçenin oluşturulması, mali tablolar, muhasebe kayıtları, hesapların açılması kapatılması, kesin hesapların çıkarılması, taşınır, taşınmazlar ve daha pek çok detay yasalar, uygulama yönetmelikleri ve rehberlerle birlikte açık ve net olarak tanımlanmıştır.

 

Bu denetimler, belediyemizin iş ve işlemlerin hukuka uygunluk, malî ve performans denetimini içerecek şekilde yapılmaktadır. Ayrıca, belediyenin malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenmektedir. Tüm bu denetimlere ilişkin sonuçlar kamuoyuna açıklanmakta ve Belediye Meclisinin bilgisine de sunulmaktadır. Tüm kamu kurumlarında olduğu gibi mali iş ve işlemlerin yürütülmesinde ve uygulanmasında kurumdan kuruma, ilden ile farklı uygulamalar söz konusu değildir, olamaz. Kurumlar usul, esas, ilke ve standartların belirlendiği bu süreçlerde tanımlananların dışında eylemlerde ve uygulamalarda bulunamaz. Mali yıl 01 Ocak’ da başlar 31 Aralık’ta son bulur. Bu zaman dilimi içinde yapılacak her mali işlemin zamanı ve nasıl yapılacağı tanımlıdır. Mali Hizmetler Müdürlükleri de bu süreçten sorumludur. Mali iş ve işlemlerin sağlıklı ve güvenilir biçimde yürütülmesi için diğer müdürlüklere gerek iç yazışmayla gerekse e-posta yoluyla hatırlatma yapması görevinin bir parçasıdır. Haberde geçen kurum içi e-posta yazışması da her yıl yapılan rutin bilgilendirmelerden biridir. Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını, hesap verebilirliği ve malî saydamlığı sağlamak üzere, kamu malî yönetiminin yapısını ve işleyişini, kamu bütçelerinin hazırlanmasını, uygulanmasını, tüm malî işlemlerin muhasebeleştirilmesini, raporlanmasını ve malî kontrolü düzenlemek amacıyla hazırlanan mevzuat düzenlemeleri varken,

 

Söz konusu gazetenin bilgiye dayalı habercilik yapmadığı iddia edilen açıklamanın devamında; “İlgili yayın organının kullandığı sorunlu dilde olduğu gibi bir kamu kurumu; "Apar Topar", “Soruşturma, İnceleme Yapılıyor” gibi yasal düzenlemelerde belirtilen süre, usul ve esasların dışında bütçe yapayım, hesapları kapatayım, kesin hesabı çıkarayım, muhasebe kayıtlarını ve hesaplarını değiştireyim diyemez. Yine aynı yayın organı tarafından; “Sayıştay Tarafından Başlatılan Soruşturmalar”, “yapılan şikâyetler ve ortada dolaşan iddialar nedeniyle hem içişleri bakanlığı tarafından Sayıştay Denetçileri gönderilmiş, hem de savcılık tarafından soruşturmalar açılmıştı. İnceleme ve soruşturmalar bu yıl da devam etti” denmektedir. Yine bilgiye dayanmayan bu ithama karşılık açıklamada bulunmadan önce hemen belirtmekte fayda var ki İçişleri Bakanlığı Sayıştay denetçilerini görevlendiremez. Bir gazetecinin kamuoyuna sunacağı böyle bir haberi kaleme almadan önce kurumları, kurumların yetki ve sorumluluklarını, işleyişlerini öğrenmesi, kulaktan dolma sokak dedikodularını değil, aklı ve bilgiyi referans alması gerekir. Ancak tabii ki bu hazırlık ve bilgilenme süreci de yalnızca gerçek gazetecilerden beklenir” ifadeleri yer aldı.

 

“SAYIŞTAY DENETİMLERİ RUTİN DENETLEMELERDİR, HER YIL YAPILIR”

 

Söz konusu gazetenin haberi ile ilgili yapılan açıklamanın devamında şu bilgiler verildi; “Sayıştay Denetimi, Anayasanın 127. Maddesi kapsamında TBMM tarafından yürütülen bir denetimdir. Denetimler hesap verme sorumluluğu çerçevesinde belediyenin mali faaliyet, karar ve işlemlerinin; kanunlar, kurumsal planlarına uygunluğu yönünden yapılır. Sayıştay belediyelerde idari, adli ve cezai bir soruşturma, kovuşturma veya yargılama yapmaz. Her yıl Sayıştay Başkanlığınca hazırlanan program kapsamında kurumlara en az 2 kez yerinde denetim yapılır. Her yıl tekrarlanan yılı içinde Sayıştay’ca yapılan bu denetimler; rutin denetimlerdir. Sayıştay denetimi için herhangi şikâyet, ihbar, talimata gerek yoktur. Mevzuatı gereği oluşturulan plan ve programlar kapsamında olağan bir süreçtir. Şu anda da belediyemizde 2017 mali yılı denetimleri için Sayıştay denetçileri bulunmaktadır ki 2017 yılı ilk altı ayı için Haziran.2017 de bir denetim yapılmıştır, şimdi ise 2017 son yarıyılı için denetim yapılmaktadır. Kaldı ki yılı içinde yapılan bu denetimleri, Çanakkale Belediyesi olarak yılı içinde yürütülen iş ve işlemlerimizin daha nitelikli, daha güvenilir, daha sağlıklı, daha şeffaf olması açısından da kurumsal ve kamusal bir avantaj olarak görüyoruz.”

 

“BELEDİYENİN KENDİ İÇ DENETÇİLERİ DE VARDIR”

 

Sayıştay Denetçilerinin yaptığı rutin denetlemelerin yanında belediye meclis üyelerinden oluşturuan denetim komisyonlarının da iş ve işlemleri takip ettiği belirtilen açıklamada; “Ayrıca şunu da vurgulamak yerinde olur ki; mali süreçlerde sadece Sayıştay tarafından denetlenmiyoruz. İç denetçimiz var, her yıl belediye meclis üyeleri arasından seçilen belediyenin gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerini denetleyen denetim komisyonumuz vardır. Sonuç; Kamu Mali Yönetimi, Mali Disiplini gerektirir ve bu disiplin, mali yönetim süreçlerini açık ve net bir şekilde tanımlayan yasal mevzuatlardır. Bu yasal mevzuatlar çerçevesinde yapılan rutin denetimlerin, yürütülen mali iş ve işlemlerin, hastalıklı bir dil kullanarak, yanlış ve yandaş bilgi ile haber niteliği bile taşımayan yazılarla Kamuoyunun gerçek bilgi edinme hakkının ihlaline izin veremeyiz. Bundan sonra ilgili konularla yapılacak haberler için bir altlık oluşturması, gazetecilere haber öncesi bir referans kaynağı olması amacıyla kamu yönetim sistemimizde belediyelerle ilgili düzenlemelerin incelenebileceği linkleri de aşağıda paylaşıyoruz” denildi.




Bu haber 5944 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI