22 Şubat 2017 00:10

Belediye ödemediği maaşı geri istedi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, işten çıkardığı 41 personelden hesaplarına yatırmadığı ocak ayı maaşlarını geri ödemelerini istedi.

Paylaş

Salih YEŞİL
Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde sözleşmeli personel olarak çalışan 41 personelin 25 Ocak tarihinde iş sözleşmeleri fesih edilerek işlerine son verildi. İşten çıkarılan personelin sözleşme tarihleri 5 Ocak tarihinde bitti. Sözleşmeleri yenilenmeyen personel 25 Ocak tarihine kadar çalıştı. İşten çıkarılan personele Ocak ayı ödemesi yapılmadı. Ancak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı adına Bordro Tahakkuk Şube Müdürü Selahattin Tangüner'in işten çıkarılan personele gönderdiği tebligatta Ocak ayı ödemesinin geri iadesi istendi. Tebligatta ödemenin yapılmaması durumunda yasal yollar başvurulacağı bildirildi. 

GERİ ÖDEME YAPILMASA YASAL YOLLAR KULLANILACAK

Gönderilen tebligatta şu ifadelere yer verildi: “Kurumumuzda ….. sicil numarasıyla 657 sayılı yasanın Ek geçici 12, 13 14 ve 16. Maddeleri kapsamında sözleşmeli sanatçı pozisyonunda görev yapmakta iken 2017 yılı içinde sözleşmeniz yenilenmemesi nedeniyle 2017 Ocak ayı döneminde tarafınıza aylık olarak ödenen 3608,76 TL’nin yazımızın tebliğ tarihinden itibaren 5 (beş) iş günü içerisinde kurumumuza iade etmeniz gerekmektedir.

Bu tutarın belirtilen süre içerisinde yatırılmaması halinde kurumumuzca yasal yollara başvurulacağı hususunda bilinmesini, rica ederim”

‘ÇALIŞANLARI DAHA DA MAĞDUR ETMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şube Eş Başkanı ve KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Üzeyir Evrenk, sendikalarına üye sözleşmeli personelin 5 Ocak tarihi ile sözleşme sürelerinin dolduğunu ancak 25 Ocak’ta sözleşmelerinin yenilenmediğini belirterek, “Arkadaşlarımızın 5 Ocak ile 25 Ocak tarihleri arasında çalıştığı 20 günlük çalışmaları göz ardı ediliyor. Ocak tarihinde söz konusu personele ödeme yapılmadığı halde bu geri isteniyor. On günlük bir süre üzerinden bir ayın hesabını yapmaya çalışıyorlar. Böylelikle mağdur etmiş oldukları çalışanları daha da mağdur etmeye çalışıyorlar” dedi.

Buna yönelik hukuku olarak yardım talebinde bulunan üyelerinin olduğunu söyleyen Evrenk, “Gerekli hukuki başvurular için hukuk bürolarımız gerekli dilekçeleri hazırladı. Üyelerimiz gerekli başvurularını yaptı.” dedi.

‘KHK’DA ÖDENEN MAAŞIN GERİ ALINMAYACAĞI BELİRTİLMİŞ’

Yaşanan hak ihlallerinin OHAL uygulamalarına dayanılarak yapıldığını kaydeden Evrenk, “Madem yaşanan her şey OHAL yasalarına dayanarak KHK’lerle yapılıyor. Bir zahmet KHK’ları açıp baksınlar. KHK’da, ‘Her ne kadar bu üyelerin bir maaşı peşin ödenmiş olsa da bu maaşlar geri alınmaz’ ibaresi var. Yani işe başlarken peşin verilen maaşın geri alınmayacağına dair bir referanstır. Ayrıca üyelerimiz 20 gün çalışmış ve bu çalıştığı süre içinde onlara zaten bir ödeme yapılmamıştır” diye konuştu. 

‘BÜTÜN HUKUKİ YOLLARI KULLANACAĞIZ’

Olayı “garabet” olarak niteleyen Evrenk, “Bu mağduriyetleri yaratanlar da bizler gibi kamuda çalışan memurlardır. Bu uygulamaları doğru bulmuyoruz. Onları aklıselime davet ediyoruz. Lütfen tüm çalışmalarınızı hukuk normları içinde yapınız. Bunu öneriyoruz. Biz de hukukun bize sunduğu bütün olanakları kullanacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hatıra fotoğrafı çektirip gittiler

SONRAKİ HABER

Öğretmenlikten neden ihraç edildik?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...