Belarus'ta gözaltındaki muhalefet lideri açlık grevinde

Belarus’ta 9 Ağustos’ta düzenlenen seçimlerin ardından muhalife baskı devam ederken, gözaltına alınan Koordinasyon Konseyi üyesi Maxim Znak'ın açlık grevine başladığı aktarıldı. Muhalefet liderinin avukatı, Znak'ın 'adaletsizliğe ve keyfi eylemlere karşı savaşmanın başka yolu olmadığını hissettiğini' ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belarus'ta geçtiğimiz günlerde ofisinden maskeli kişilerce 'kaçırıldığı' ve gözaltına alındığı belirtilen muhalefet konseyinin üyesi Maxim Znak'ın açlık grevine başladığı belirtildi. Koordinasyon Konseyi üyesinin avukatı, Znak'ın 'adaletsizliğe ve keyfi eylemlere karşı savaşmanın başka yolu olmadığını hissettiğini' dile getirdi.

Avukat, Znak'ın 'fikirlerini özgürce ifade ettikleri için insanları yargılamanın saçmalığını göstermek' istediğini söyledi.

BM'DEN İNSAN HAKLARI DURUMUNU ARAŞTIRMA KARARI

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Belarus'taki insan hakları durumunun BM tarafından araştırılması yönündeki Avrupa Birliği (AB) tasarısını kabul etti.

Tasarının sahibi Almanya'nın BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Michael Freiherr von Ungern-Sternberg ise "9 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ve sonrasında Belarus'ta insan hakları durumunda ciddi bir kötüleşme oldu." dedi. Ungern-Sternberg, seçimlerde uluslararası gözlemcilerin yer almadığını ve seçimlerin 'adil ve özgür' bir ortamda gerçekleşmediğini dile getirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de Konseyin Belarus'taki duruma ilişkin 'acil oturum' düzenlemesine destek vererek, "Konsey, Belarus'taki son olayları tam zamanında değerlendiriyor" ifadelerini kullandı. Bachalet, Belarus'ta binlerce göstericinin tutuklanmasına şahit olduklarını, cinsel şiddet ve çocuklara yönelik işkence de dahil yüzlerce işkence ve kötü muamele raporu aldıklarını belirtti. (DIŞ HABERLER/AA)

Belarus’ta bir muhalefet lideri daha gözaltında: 'Maskeli kişiler kaçırdı'Belarus’ta bir muhalefet lideri daha gözaltında: 'Maskeli kişiler kaçırdı'