Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Belarus eski Cumhurbaşkanı Adayı Svetlana: Belarus'ta ki gösteriler uluslararası müdahale ile biran önce durdurulmalı

18 Eylül Cuma günü Belarus eski Cumhurbaşkanı Adayı Svetlana Tikhanovskaya bir video ile Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 45.oturumuna çağrıda bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-18 20:42:26

Belarus eski Cumhurbaşkanı Adayı Svetlana: Belarus'ta ki gösteriler uluslararası müdahale  ile biran önce durdurulmalı

Geçtiğimiz günlerde Belarus Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ezici bir oy çoğunluğu sağlayarak seçimi kazanan Aleksandr Lukaşenko'nun cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması halkın tepkisine sebep oldu.


Seçimlere hile karıştığını iddia eden halk sokaklara döküldü, seçimi tanımadığını ileri sürdü. Bu kargaşanın büyümesi üzerine polis ve halk arasında arbede çıkmıştı. Çok fazla büyüyen protestoları hükümet yatıştırmak için göstericileri gözaltına almıştı. 

Svetlana Tikhanovskaya, cuma günü yaptığı açıklamada cumhuriyetteki kriz topluluğunun üstesinden gelmek için uluslararası topluluğun acil müdahalede bulunması gerektiğini söyledi. Eski cumhurbaşkanı adayı BM video konuşmasında, ‘ Beyaz Rusya'daki durum acil uluslararası dikkat gerektiriyor. Barışçıl protestocular yasadışı bir şekilde gözaltına alındı. İnsanlar dövüldü. Tecavüze uğrayanlar oldu. Protestoculardan bazıları öldü.'dedi.


Belarus yetkililerinin demokrasiye aykırı davrandığını ve uluslararası normların yükümlülüklerinin yerini getirilmesini ifade eden Tikhanovskaya, ‘Belarus yetkililerinin eylemleri "tüm uluslararası normlar" ile doğrudan çelişiyor. Bu aynı zamanda, bu yükümlülükler yerine getirilmezse uluslararası toplumun sert tepki verme hakkına sahip olduğu anlamına da geliyor' açıklamasını yaptı.


Eski Cumhurbaşkanı Adayı Tikhanovskaya, Belarusluların hukukun üstünlüğünün demokratik çoğunluğa bağlı kalarak, barışçıl diyaloglarla yetkililerin şiddete son vermesi ve tüm siyasi tutukluların serbest bırakılarak özgür ve adil seçimlerin yeniden yapılması gerektiğini ileri sürdü.

 

 

 

Haber Ara