Belarus Doğu Avrupa’nın Silikon Vadisi olabilir mi?

Belarus Doğu Avrupa’nın Silikon Vadisi olabilir mi?
© 
By Ismail Citak
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button
Aşağıda yerleştirilen video haber linkini kopyalayın/yapıştırınCopy to clipboardCopied

2005 yılında yüksek teknoloji ağı kuran ve bugün yurtdışına yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat yaptığına dikkat çeken Belarus Doğu Avrupa’nın Silikon Vadisi olabilir mi?

REKLAM

Belarus'un başkenti Minsk sokaklarında Sovyet dönemi kalıntılarıyla sıkça karşılaşmak mümkün. Ancak şehrin çevre mahallelerinde ülkenin yeni yüzü olan "teknoloji parkı" sizi bekliyor. 10 milyondan fazla nüfusu olan bu ülke yeni bir ekonomik sıçrayış yapmanın ümidini taşıyor.

Peki "Belarus, Doğu Avrupa'nın gelecekteki Silikon Vadisi olabilir mi ? Dışişleri Bakanı bunun Belarus hükümetinin gayesi olduğunu söylüyor.

** Vladimir Makei Belarus Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı:**

"2005 yılında burada bir yüksek teknoloji ağı kurduk ve bugün yurtdışına yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. Ve biz "Belarus'u ileri bir teknoloji ülkesine dönüştürmek istiyoruz."

Yabancı yatırımcılar burada sektördeki 160 ya da daha fazla şirketin üçte birinden fazlasını temsil ediyor. Geçen yıl dijital ekonominin gelişimi için önemli vergi avantajları sunan kararname yeni perspektifler açtı.

Probusiness.by yöneticisi Vitali Valianiuk Ülkenin bir başka katma değerinin insan sermayesi olduğunun altını çiziyor.

Vitali Valianiuk, Probusiness.by Yöneticisi:

"Bazı başarı hikayelerimiz var, örneğin Viber, Belarus'ta geliştirildi. Belarus'ta yetenekli insanlar için şimdilik rekabet ortamı İsrail, Finlandiya veya Silikon Vadisi'nden daha az. Ve iş için genel maliyetler Berlin’den ya da Paris’ten çok daha düşük."

Bilgi teknolojileri yeni özgürlük alanları vaat ettiğini belirten Belarus Basın Kulübü Başkanı Yuliya Slutskaya Bu basın topluluğunun umudunun Cumhurbaşkanı Lukashenko'nun otoriter rejimini şaşırttığını söylüyor.

 Belarus Basın Kulübü Başkanı Yuliya Slutskaya:

"Burada tüm medya hükümet tarafından finanse ediliyor dolayısıyla devletin denetiminde. Son 20 yıldır bağımsız medya çeşitli baskı biçimleriyle piyasadan silindi. Eğer bu sektör iyi gelişirse belki yeni yatırımcılar olacak ve belki de alternatif medya kendisine yeni bir mecra bulacak."

Ülkeyi yeniliklerle değiştirmek isteyen isimlerden biri de hem online bir dergi hem de bir dernek olan Imenemag.by yöneticisi Ekaterina Siniuk ve arkadaşları.

Imenemag.by yöneticisi Ekaterina Siniuk:

"İnsanlar, her defasında Belarus’ta çok fazla sosyal sorun olduğundan bahseder fakat bunların önüne geçmek için çabalamaz. Biz onlara bu sorunları çözmeleri için yeni bir mecra sunuyoruz bunun için yayın yapıyoruz."

Bu dernek Çocuk tacizi yoksulluk ve tıbbi eksiklikler gibi önemli sorunlarla ilgili ülke çapında çeşitli sosyal projeler finansman sağlamış.

** Imenemag.by yöneticisi Ekaterina Siniuk:**

"Belarus yeni nesil sayesinde değişiyor. Herhangi bir ülkenin bağlamını değiştiren teknolojiler sayesinde Avrupa'nın merkezindeKİ Belarus'ta da bu bağlam değişiyor."

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Venedik'te halk kente 'giriş ücreti' uygulamasını protesto etti

Venedik günübirlik turistlere paralı giriş uygulamasını başlatıyor

Kanarya Adaları'nda binlerce kişi aşırı turizmi protesto etti