Sosyal Medya

SAĞLIK

Bel Fıtığında Ozon Tedavisi

Omurga omur adı verilen kemik yapılardan oluşur ve bu omurlar arasında

Bel Fıtığında Ozon Tedavisi

Omurga omur adı verilen kemik yapılardan oluşur ve bu omurlar arasında

destek görevini yapan ve disk ismi verilen, kıkırdak içerikli yapılar bulunmaktadır. Disk yapısının çeşitli nedenlerle yırtılarak omuriliğe ve sinirlere bası yapması ile bel fıtığı oluşur. Bel bölgesinden sinirlere bası oluşması ile bel ağrısı, bacağa ve kalçaya yayılan ağrı ortaya çıkar. Diskin içerisinde yer alan nükleus pulpozus dediğimiz jöle kıvamındaki yapı sinirlere bası yaptığından bu ağrıların kaynağını oluşturur.

Bel Fıtığının Bulguları Nelerdir?

Bel ve bacak bölgesinde oluşan ağrılar, bel fıtığının en önemli belirtileri arasındadır. Başlangıçta belde yerleşik olan ağrı, daha sonra bacağa kadar yayılır. Ağrı genellikle de tek taraflıdır. İleri vakalarda bacak kaslarında incelme ve bacakta üşüme meydana gelebilir.

Bel Fıtığında Tanı Nasıl Konur?

Bel fıtığınınteşhisi, genellikle hastaların ifadesi ve muayenesine göre konur. Fakat, hastalığın derecesini tespit etmek ve diğer hastalıklardan da ayırt etmek için laboratuvar tetkikleri, düz röntgen, tomografi, MR kullanılır.

Ozon Bel Fıtığında Nasıl Uygulanır?

Ozon tedavisibel fıtığında iki farklı yöntemle uygulanabilir.

Birinci yöntemde ozon, ameliyathane şartlarında ve görüntüleme cihazlarının eşliğinde direk olarak fıtığa yol açan diskin içine verilir. Bu işlem bir kez uygulanır. Bu yöntemde anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Yan etkisi oldukça azdır ve tekrarlanabilir. Uygulanan bu yöntem, “ozon diskektomi” olarak da tanımlanabilir. Tedavinin ardından hastanede kalmaya gerek yoktur ve aynı gün içinde hasta taburcu edilebilir.

İkinci yöntem ise normal bir poliklinikte uygulanabilir. Bel fıtığına yol açan omurgaların yer aldığı belin iki yanına dental iğne yardımıyla ozon enjekte edilir. Böylece ozon gazı, derinde bulunan disk etrafına ve şişmiş sinir etrafına ulaşır ve etkilerini gösterir. Bu yöntemin belirli aralıklarda ve sıklıkta uygulandığında hasta problemlerinden kurtulur. Tedavide amaç sinir basısını ortadan kaldırmaktır. Ozonun kuvvetli doku tamir edici özellikleri sayesinde, bozulmuş olan fonksiyonlar hızla düzelir. Bu yöntem Diskosan olarak isimlendirilmektedir.

Bel fıtığı tedavisinde ozon tedavilerinin avantajı, kolay uygulanması, çabuk sonuçlar göstermesinin yanında hemen hemen yan etkisinin olmamasıdır.

Kliniğimizde hastalarımızın durumuna göre proloterapi ve kuru iğne tedavisi (İMS)gibi bir takım daha hızlı sonuç alabileceğimiz tedavi kombinasyonları da tedavimize eklenmektedir.

Doç. Dr. Habib BOSTAN

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Kartaltepe Mahallesi Başarı Sokak No:1 Altay Apt. A Blok Kat:3 D:6 (İncirli Caddesi Üzeri, Oğuz Kaan Koleji Yanı) 34145 Bakırköy/ İstanbul

0545 229 55 88

0212 542 55 88    

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.