Bekçiler 'düdük sesini' aştı: Komando ve özel harekat eğitimi alıyorlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Ben gece yatarken bekçi düdüğü duymak istiyorum' talimatı sonrası bekçiler yeniden göreve başlarken, şu ana kadar işbaşı yapan bekçilerin sayısı 10 bine yaklaştı. İçişleri Bakanlığı tarafından yaklaşık 20 bin bekçinin daha göreve başlayacağı açıklanırken, bekçilere verilen eğitimler 'düdük sesinin' ötesine geçmiş durumda. Ankara'da bekçilere…

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ben yatarken sokakta bekçi düdüğünü duymak istiyorum. Vatandaşımız evde yatarken, sokakta birisinin onu beklediğini, huzurunun emin ellerde olduğunu duymasını istiyorum" talimatı sonrası 26 yılın ardından geçtiğimiz yıl göreve başlayan bekçiler, "düdüğün" ötesinde bir eğitim almaya devam ediyor.

BİNLERCE BEKÇİ ALIMI DEVAM EDİYOR

Geçtiğimiz Haziran ayında bekçi alımlarına ilişkin bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şu ana kadar 8 bin 182 bekçinin göreve başladığını belirterek 17 bin bekçinin daha alınacağını söylemişti.

Bekçi alımları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 100 günlük eylem planında dahi kendine yer bulmuştu.

ANKARA'DA ÖZEL HAREKAT EĞİTİMİ

Yeni bekçi alımları bir yandan devam ederken, bir yandan da bekçiler yetki sınırlarını aşacak beceriler kazanabilecekleri eğitimlerden geçirilerek göreve başlatılıyor.

Ankara'da Mayıs ayında göreve başlayan bekçiler, Özel Harekat Şubesi tarafından aday eğitiminden geçirilirken, tabanca ile kısa ve uzun namlulu otomatik silahları her ortam ve şartta kullanmaları konusunda çalışma yapılmıştı. Bu eğitime neden gerek duyulduğu tartışma konusu olurken, özel harekât polisi tarafından verilen eğitimlerde bekçi adaylarının, spor, kondisyon, silah mekaniği, atış disiplini, gece ve gündüz atışı, gece ve gündüz silahlı olaylara müdahale, araç ve şahıs durdurma-arama, önlem geliştirme ve kişisel güvenlik tedbirleri gibi birçok alanda eğitildiği açıklanmıştı.

İSTANBUL'DA KOMANDO EĞİTİMİ

Ankara'da özel harekat eğitiminden "mezun olan" adaylar görevlerine başlarken, İstanbul'da da benzer bir eğitim yapıldığı öğrenildi.

Son olarak İstanbul'da "ani gelişen olaylara daha çevik ve atak müdahale edebilmesi" gerekçesiyle 2 bin 623 bekçiye, polislerle birlikte komando eğitimi verildi.

21 gün süren eğitimde tabanca ve uzun namlulu silahlarla "Operasyonel atış teknikleri", "Hareketli hedefe atış", "Tek elle atış", "Şüpheli kişi ve araç durdurma", "Arama ve güvenli müdahale", "Bina içi arama", "Şahıs ve araç arama teknikleri" ile "Yakın alan çatışma eğitimi"  gibi başlıklar olduğu öğrenildi.