Bekçi kanununda 'sıvazlama' tartışması

Bekçileri kimlik sorma ve adli görevler verilmesini içeren kanun teklifi komisyonda görüşülürken 'teklifte yer alan sıvazlama' kelimesi tartışması yaşandı. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Selami Hüner, ifadenin hukuk literatüründen geldiğini belirtti, erkek bekçinin kadını arayamayacağını söyledi. İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, gerekçesindeki 'sıvazlama' kelimesinin kendilerini de rahatsız ettiğini söyledi. İfade AK Parti ve MHP önergesiyle teklif metninden çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin çarşı ve mahalle bekçilerine kimlik sorma ve adli görevler verilmesini de içeren kanun teklifi TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Kanun teklifinin gerekçesindeki kişilerin aranmasıyla ilgili 'sıvazlama' ifadesi komisyonda tartışmalara neden oldu.

KOMİSYONDA SIVAZLAMA TARTIŞMASI

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, 'sıvazlama' kelimesinin kanun metninden çıkarılması gerektiğini ifade ederek, "7’nci madde, tam bir komedi. Yani 7’nci maddenin gerekçesini okudunuz mu, bilmiyorum. Gerekçede diyor ki: 'Bu kapsamda, durdurulan kişi üzerinde, giysilerinden herhangi birisi çıkarılmaksızın, elle, yüzeysel olarak, yoklama biçiminde bir kontrol yapılabilir. Yoklama ve sıvazlama, durdurma sırasında, bekçinin kontrol amaçlı yapabileceği işlemlerdendir." Arkadaşlar, ne demek bu “sıvazlama” ya? Gece on ikide, birde bir genç kızımız ders çalışıyor, çıktı, evine gidiyor, bekçi çevirecek -şartlarda da ortaokul mezunu var, biraz da eğitim sıkıntısı olacak belki de- 'Gel bakalım' diyecek, kafayı takacak, sıvazlayacak. Öyle mi?” diye sordu.

SIVAZLAMA LİTERATÜRDEN GELİYOR

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Selami Hüner, 'sıvazlama' kelimesinin Adlî Arama Yönetmeliği’nin 27’inci maddesinde geçtiğini belirterek, “Dolayısıyla 'sıvazlama' tabiri buradan geliyor. Yani direkt bir metinde yok ancak hukuk kitaplarında 'Yoklama nedir?' sorusuna verdikleri cevap sıvazlamadır. 'Kişinin el ile elbiselerin üzerinden sıvazlamadır' şeklinde geçiyor. Dolayısıyla gerekçeye yoklama eşittir sıvazlama şeklinde yazılmış bir ibaredir” şeklinde cevap verdi.

BEKÇİNİN SIVAZLAMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Bunun üzerine Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, “Yani bilen biri söylesin. Hukukumuzda burada madde olmasa bile bir erkek polis, bekçi, gece veya gündüz bir kadını arayabilir mi? Öyle bir şey olabilir mi?” sorusunu yöneltti. Selami Hüner ise, “Teamül şudur bizde: Eğer bir bayandan şüpheleniliyorsa bir bayan memur çağrılır, polis memuru çağrılır. O gece saatinde bayan memur bulunamıyorsa bir devlet memuru çağrılır, varsa nöbetçi hemşire olur başka biri olur. O da yok ise bir bayan vatandaş temin edilir ve o kontrolü yapar yoksa aksi düşünülemez bile” dedi.

GEREKÇE YENİDEN DÜZENLENDİ

İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, kanun teklifinin gerekçesindeki 'sıvazlama' kelimesinin kendilerini de rahatsız ettiğini söyledi. AK Parti ve MHP'nin kabul edilen önergesiyle, çarşı ve mahalle bekçilerinin 'durdurma ve kimlik sorma' yetkisini içeren madde, gerekçesi yeniden düzenlenerek teklife eklendi. İçişleri Komisyonunda Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifinin ilk 9 maddesi kabul edildi.(DUVAR)