Gündem

Bedelli Askerlikte Eğitime Giden Personel İşten Çıkarılabilir Mi?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen açıklamalarında 21 gün askere gidecek olan bedelli askerlik adayları ve işverenler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Melis Elmen açıklamalarında askere giden personelin işten çıkarılıp, çıkarılamayacağı hakkında da detayları ifade etti.

ASKERE GİDİYOR DİYE İŞÇİ İŞTEN ATILABİLİR Mİ?

Konu ile ilgili olarak Melis Elmen açıklamalarında işverenin askere gidiyor diye çalışanını işten çıkaramayacağını belirterek performans düşüklüğü gibi sebeplerden işten çıkarabileceğini ancak bunu yazılı olarak beyanlarla kişiye daha önceden sunmuş olması gerektiğini belirtti. Ayrıca Melis Elmen açıklamalarının devamında “Vatani bir görev olduğu için işverenlerin de işçilere bu konuda dostane davranmasını tavsiye ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

ASKERE GİDECEKLER İÇİN İKİ YOL

Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen bedelli askerlik yapacak olan çalışanların iki yol izleyebileceğini vurguladı. Buna göre birinci seçenek, 21 gün boyunca ücretsiz izinli sayılmak ikinci seçenek ise işinden ayrılmak isteyen ve 21 gün sonra farklı bir yola gitmek isteyenler varsa, tazminatlarını alabilecekler.

Birinci yol kapsamında 21 gün sonra döndüğünde işinden olmamak isteyenler işine başlayabilir. İşveren işçiyi işe almak ve ücretsiz izinli saymak zorunda. İzinden, ücretinden kesemez. İşveren, işçinin sadece o döneme ait ücretini ödemeyecek.

İŞE İADE DAVASI HAKKI VAR

Melis Elmen açıklamalarında işçi  ve işveren arasında 21 günün yaratacağı olası sorunlara değindi ve bu konu hakkında işverenin 21 gün izinli saymadığı durumlarda işten çıkardığı durumlarda işçinin tazminatını ödemesi gerektiğini vurguladı. İşçi o işten çıkmak istemiyorsa, zorla atıldıysa ihtar çekmek ve işe iade davası açmak gibi hukuki yolların olduğunu da belirtti.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA

Bir Yorum