Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Hilmi ÇETİN


BAYRAMLAR İBADET, SEVİNÇ VE NEŞE GÜNLERİDİR


Sevgili okurlar, bir bayrama daha ulaşmanın sevinci içerisindeyiz. Peygamberimiz Medine´ye hicret ettiğinde Medine halkının iki bayram kutladığını öğrenmiş. Bunun üzerine müminlere hitaben ?Allah sizin için o iki günü daha hayırlı iki günle, Kurban ve Ramazan bayramlarıyla değiştirmiştir.? buyurmuş, böylece iki mübarek bayramımız kutlanmaya başlanmıştır.
Bayram, sevinç ve eğlence demektir. Tamamen fıtrî bir din olan İslam, inananların meşru yollardan eğlenmesinin ve gönüllerini hoş etmelerinin yollarını açıklamıştır.
Bayram da yine her zaman olduğu gibi kulluk şuuruyla yoğrulmalıdır. Arefe günü bayram hazırlığı yapmalıyız. Bu bayramda kurban telaşesi olacağı için mezar ziyaretlerini Arefe gününden yapmak daha uygun düşer. Geçmişlerimizin mezarları ziyaret, dualarla onları hatırladığımızı ve vefamızı ikrardır.
Arefe günü Arafat günüdür; dua ve tekbirlerin yoğunlaştırılması gereken gündür. Temiz ve güzel elbiselerimizi hazırladığımız, gusül abdesti alarak evimizde bayram sevincini oluşturduğumuz gündür.
Bayram günü erkenden uyanarak sabah namazıyla güne başlamak en güzel olanıdır elbette. Sonra namaz hazırlığını yaparak çocuğumuzun veya torunumuzun da elinden tutarak Peygamberimizin yaptığı gibi farklı yollardan camiye bayram namazı için gideriz. Giderken karşılaştıklarımızla selamlaşmak ve hafif bir sesle tekbir getirmek de sünnettir.
Bayram namazı için ezan-sala okunmayacağı için vaktini kaçırmamaya özen göstermeliyiz. Erdek kurban bayramı namazının vakti 06.39´dur. Onun öncesinde 4.58´de sabah ezanı okunacak olup 5.30´da sabah namazının farzına durulacaktır. İşte kurban bayramı da tıpkı Ramazan bayramı gibi bayram namazıyla başlar. Tekbirler dualarla idrak edilir.
Kıymetli okurlar, bayram günlerinde yüzümüze en güzel süsümüz ve elbisemiz olan tebessümü takınmalıyız. İnsanları ve çocukları sevindirmenin vesilelerini bulmalıyız. İhtiyarlarımızın hastalık ve yorgunluklarını unutturacak ziyaretler yapmalıyız.
Bayramları sırf tatil anlayışıyla geçirmek elbette dinimize de, geleneklerimize ve kültürümüze de uygun düşmez. Hiç olmazsa bir bayramı tatilde geçirmişsek diğerini akraba ve komşularla geçirmeliyiz. Bu konuda çocuklarımıza örnek olmalıyız. Zira çocuklar din ile bağını da kültürel değerlerini de böyle müstesna zamanlar olan bayram vb. zamanlarda kazanırlar.
Bayramlar dayanışmanın ve kaynaşmanın vesilesidir. Dost-akraba ve tanıdıklarla hasbihal edilen bayramlar insanları manen güçlendiren zaman dilimleridir. Hatırlayın geçen Ramazan bayramı ne kadar da mahzun olmuş, evlerimize kapanmaktan dolayı sıcak bir tebessümden ve sohbetten mahrum kalmıştık da insanları özlemiştik.
Bayramlar, hayatımıza renk katan bizi rutinden çıkaran zamanlardır. Maddi olarak alışverişlerin yapıldığı, ekonominin canlandığı, manevi olarak ferahladığımız değişiklilerin meydana geldiği neşe günleridir.
Yüce Allah Kurban kesmeye güç yetiren bütün kardeşlerimizin ibadetlerini kabul eylesin. Muhtaçlara el uzatıldığı, muhtaçların asgariye indiği bayramlara erişmeyi diliyor; daha nice bayramlara hayırla, huzurla ve sağlıkla kavuşmayı Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,90% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2422,03% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli

Balıkesir

25.04.2024

  • İMSAK 04:37
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:30