10 K Grup
Toprak Turizm

Bayramı Kilo Almadan Geçirmenin Püf Noktaları

22-06-2017 14:24:19 - AKYAZI
Bayramı Kilo Almadan Geçirmenin Püf Noktaları

Diyetisyen Melike Nur Eroğlu Ramazan Bayramında kilo alınmaması için neler yapılabileceği hakkında açıklamada bulundu

Hardal Burger Akyazı
RAMAZAN BAYRAMINDA KİLO ALMAMANIN YOLLARI
Ramazanda yaklaşık 17 saat aç ve susuz kalarak oruçlarımızı tutmaya çalıştık. Nefsimizi terbiye ettik, gün içinde meğer ne kadar yiyormuşuz bu kadarına gerek var mıymış dedik. Vücudumuz rahatladı, sindirim sitemimiz için harika bir tatildi; mide, bağırsak, pankreas, karaciğer hepsi dinlendi ve tazelendi.
 
Bu arada vücudumuzun bilmediği bir şey var ki o da bayramın gelmesi. Bayram geliyor; bayram sabahı tüm özlenen şeyler kahvaltıda yenilecek, daha sonra akraba ziyaretleri olacak. Hiçbir zaman tok olduğumuza inandıramadığımız teyzelerimiz ve onların ikram ettikleri tatlılar, çikolatalar, sarmalar, börekler bizleri bekleyecek..
 
Akraba ve dost ziyaretlerinde ikram edilen tek bir bayram şekerinin 50 kalori, iki dilim baklavanın 450-500 kalori, şöbiyetin ise 400 kalori olduğunu, üç-dört ev ziyaretinde yediklerinizle aldığınız kaloriyi yakmak için de en az 1-1.5 saat tempolu yürümeniz gerektiğini biliyor muydunuz?
 
Peki midemiz küçülmüşken, vücudumuz arınmış ve rahatlamışken bayramda bu kadar yoğun beslenmek sağlığımıza darbe olmayacak mı?        
 
Özellikle tansiyon, şeker hastası, kalp ve damar rahatsızlığı olanlar için bayramda beslenme önemli bir konu. Mümkün olduğunca yağlı, şekerli ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmalılar. Porsiyonu ayarlayıp bayramda dengelemeye çalışılmalılar.
 
Peki bayramı kilo almadan geçirebilir miyiz? 
 
Tabi ki ufak tefek püf noktalarla bayramı doya doya ve sağlıklı geçirmek mümkün. İşte bayramda dikkat edilmesi gereken noktalar:
Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak için mutlaka fiziksel akivite yapmalısınız. Bayramda ziyaretlere yürüyerek gidebilir, asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz.
Hızlı yemek yerine az az ve sık sık yemek gün içerisinde kan şekerinizin belli seviyede kalmasına yardımcı olacak, ani yükselme ve düşmeleri engelleyecektir.
Bayram sofrasında tüm yemek çeşitlerinden atıştırmak yerine, tabağa az az alıp onları bitirmeye çalışmak, ne miktar yendiğini görmeye yarar. Böyle yaparak, midenin yanında gözün doyması da sağlanmış olur.(normalden küçük tabaklar da yardım eder).
Şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız, bayram süresince mümkün olduğu kadar arzuladığınız miktarın yarısını yerseniz ve izleyen öğünde de sebze ağırlıklı beslenirseniz, daha az kalori almış olursunuz. Unutmayın salatalar midenizde çok yer kaplar ve bu sayede sizi tok tutar.
Bayram ziyaretlerinde her evde çay ve kahve ikram edilince çoğumuz su tüketmeyi unutabiliyor. Metabolizmanızı canlı tutmak için gün içinde 2-2,5 litre su içmeyi ihmal etmeyin.
 
DİYETİSYEN 
MELİKE NUR EROĞLU
UB Group

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Kayan tır yoldan çıktı
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)