YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bayraklı Baba Türbesi’ne Ziyaretçi Akını

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde bulunan ve Türkiye'nin dört bir yanından tarihi yarımadayı ziyarete gelenlerin uğrak yerlerinden olan “Bayraklı Baba Türbesi” turistlerden büyük ilgi görüyor.

15 Ekim 2019 tarihinde eklendi

Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Bayraklı Baba Türbesi Gelibolu’nun en önemli yerleri arasında bulunuyor. Tarihi türbeyi ziyaret edenler bir yandan duan ederken, bir yandan da yanlarında getirdikleri Türk bayraklarını türbeye asıyorlar.

BAYRAKLI BABA TÜRBESİNİN HİKAYESİ

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk yıllarında orduda bayraktarlık yapan Karacabey, Bizans ile yapılan bir savaşta esir düşeceğini anlayınca bayrağın düşman eline geçmemesi için “namus” olarak gördüğü bayrağı küçük parçalara böler ve yutar. Ancak kısa bir süre sonra durum Türk askerlerinin lehine döner ve Karacabey arkadaşları tarafından kurtarılır. Karacabey’e arkadaşları ve komutanları sancağı ne yaptığını sorar. Karacabey, düşmana vermemek için parçalara ayırarak yuttuğunu söyler fakat kimseyi inandıramaz. Karacabey, yalan söylemediğini ispatlamak için midesini parçalar ve karnındaki bayrağın ortaya çıkmasını sağlar. Midesini kesmeden, yani ölmeden önce ise “Benim yerim burasıdır. Beni buraya gömün ve üzerimi bayraksız bırakmayın”  diye vasiyet ettiğine inanılır.

1410 yılında hayatını kaybeden Bayraklı Baba’nın Anıt Mezarı şehrin fener meydanına girişinde Hamzakoyu'na bakan yamaçta yer almaktadır. Anıt, küçük bir bahçenin içinde bulunan mermer bir mezardan ibarettir. Mezarın üzeri ve çevresi irili ve ufaklı bir yığın asılı bayrakla donatılmıştır. Bayraklı baba bir adak yeri olarak bilinmektedir. Ev sahibi olmak isteyenler, evlenmek isteyenler, okulunu bitirmek isteyen öğrenciler yada akla gelebilecek her türlü dilekler için ilk akla gelen Bayraklı Baba olmaktadır. Halk dileği için adak olarak bayrak asar. Bayraklı Baba Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen yerler arasındadır.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

4.011 kez okundu