Baydemir: Bu tablo umudumuzu arttırdı

HDP Parti sözcüsü Osman Baydemir, referandum sonuçlarını bugün HDP Genel Merkez’de düzenlenen basın toplantısında değerlendirdi.

‘Evet’ cephesinde bir mağlubiyet olmadığını ifade eden Baydemir, “herkesin bu mesajı doğru okuması gerekir” dedi. 

Zorla göç eden 500 bine yakın seçmen olduğunu da hatırlatan Baydemir, ‘kayyum politikası çökmüştür’ ifadelerini kullandı. 

Referandum sonuçlarının tutuklu siyasilerin serbest bırakılması için de bir mesaj olduğunu ifade eden HDP sözcüsü, acilen OHAL’e son verilmesi çağrısı da yaptı. 

Baydemir’in açıklamasından satırbaşları şöyle: 

"Kürtlerin hayır’ı, son iki yıldır vücut bulan Kürt karşıtlığı politikalarınadır. Halkımızın bu mesajı çok doğru okunmalıdır. Kürtler tekçiliğe, savaşa, kayyuma, yasağa hayır demiştir. Kürtler sandığa OHAL değil, sıkıyönetim koşullarında, ölümü göze alarak sandığa gitti. Ölümü göze alarak, faşizme hayır dedi."

"İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Diyarbakır, Mardin, Van gibi 17 büyük şehirde halklar hayır demiştir."  

“Sonuç şaibeli”

"YSK bir partinin kurulu haline gelmiştir. YSK taraf tutmuştur. Referandum günü yaşanan pek çok olayın yanı sıra, YSK'nin kararıyla da sonuç şaibelidir. Altını çiziyorum. Sonuç şaibelidir."

"Medyanın ekranlarını HDP’ye kapatması ya da kapatmak durumunda kalması da ayrıca bir meşruiyet krizi doğurmuştur." 

"Bugün dünden çok daha umutluyuz. Bugünkü mücadele azmimiz, aydınlık geleceğe olan inancımız dünkünden çok daha fazla."

“Galip mağlup sayılır”

"% 67’ye tekabül eden MHP-AKP koalisyonuyla bu paket toplumun önüne getirildi. 25 ulusal televizyon kanalından iki kez hariç neredeyse tek bir tanesinde sözümüz yansıtılmadı. Manipulasyonlar ve şaibelerle ancak %51 e çıkıldı. bu yüzde 51 aynı zamanda 25 milyona tekabül ediyor. 24 milyon insan var ‘hayır’ diyen. Arada 600 binlik bir fark var. AKP tabanına bir çağrıda bulunmak istiyorum: eş başkanınız cezaevinde olsaydı, bu muamelenin çeyreğini görseydiniz, bu paketin çıkardığı sonucu meşru görür müydünüz? Ortada zafer yoktur, galip mağlup sayılır bu yolda.”

“Şer koalisyonu çökmüştür”

“Bu tablo umudumuzu arttırmıştır. toplum 2013-2015 çatışmasızlık dönemine özlem duyduğunu vermiş olduğu reylerle bir kez daha ortaya koymuştur. Şer koalisyonu bu oylamada çökmüştür. %67 den %50’lerin altına düşmüştür. Okunması gereken en önemli mesajdır. 16 Nisan’da bu mücadele büyük bir ivme kazanmıştır. HDP’nin siyaseti çağrılarının bir kez daha toplum tarafında meşruluğu tasdik edilmiştir. İnsanlar Diyarbakır’da sandığa gitti ve Demirtaş’ın, Yüksekdağ’ın tutuklanmasına hayır dedi. Halkımıza müteşekkiriz.”

“1 milyon insan göçe zorlandı, 500 bini seçmendi” 

“İflas eden bir diğer politika da kayyum politikasıdır. Seçimde kaybetmişlerdir.”

“Yıkımın yaşandığı yerlerde 1 milyona yakın insan göçertildi, 500 bini seçmendi. Bunları dikkate aldığımızda baskı politikasının, OHAL rejiminin ne amaçla kurgulandığını da görüyoruz. Siyasi partiler meydanlarda, bizim liderlerimiz cezaevindeydi. Niçin cezaevinde olduklarının da iyi okunması gerekiyor. 

“Hiçbir at bu vebali taşıyamaz”

“Bu sonuçlar bize de sorumluluklar yüklemiştir. Sayın cumhurbaşkanına, başbakan ve hükümete de büyük vebal yüklemiştir. sayın cumhurbaşkanı, atı alan Üsküdar’ı geçmedi. Hiçbir at böyle bir vebali taşıyamaz.”

“OHAL rejimine son verin”

“Toplumun çok acilen huzura, OHAL rejiminin kaldırılmasına ihtiyacı var. Bu özlemlerin giderilmesi konusunda HDP var gücüyle mücadelesini yükseltecektir.”

“OHAL rejimine son verin. Karşı darbe politikalarına son verin. Tutuklamalara son verin zira bu sonuç Demirtaşların, Yüksekdağların, belediye başkanlarının tamamının tahliye kararlarıdır. Toplumun hem 24 milyonunu 25 milyonun ortak paydalarda buluşturacak yeni bir perspektife ihtiyaç var. 2 yıldır uygulanan politikaların, şer koalisyonunun kimseye birşey kazandırmadığının ifadesidir bu sonuç. 

“668 itiraz tutanağı var” 

(YSK’nın kararına AYM’de itiraz edilip edilmeyeceğiyle ilgili soruya cevaben)

“Başvurularımız var YSK’ya, 668 tane tutanağımız var, irdeleniyor. bu itirazlar pozitif sonuçlanırsa, sonuçlar değişmiş olacak. 

"YSK’nın aldığı kararın başka bir itiraz mercii yoktur. Bundan dolayı YSK alelacele, hukuka aykırı bir karar aldı. 77. maddeye aykırı bir karar. Aynı konuya ilişkin bundan dört yıl önce aynı seçim kurulu AKP’nin başvurusuna itirazı kabul edip iptal ettirdi ama bugün başka bir karar alıyor. AKP temsilcisinin kararı doğrultusunda aldığını da açıkça söylüyor.”

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında