Yarışmaya katılan Murat Köse, Fatih Yazıcı, Hicabi Yıldız, Özlem Ünalan, Nisan Sık, Bayburt'un marka turizm değerlerini anlattı.

İl Kültür Turizm Şube Müdürü Adnan Okumuş başkanlığındaki acente işletmecisi Recep Ağın, Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni Züleyha Palo, Türkçe Öğretmeni Erhan Kahraman ve  İl Kültür Turizm Müdürlüğü Şefi Osman Özyurt'tan oluşan jüri 10'ar dakikalık sunumlardan sonra yarışmada Murat Köse'nin birinci, Özlem Ünalan'ın ikinci, Nisa Sık'ın üçüncü olduğunu açıkladı.

Yarışmanın finaline katılan Hicabi Yıldız ve Fatih Yazıcı ise mansiyon ödülüne layık görüldü.

Sunuculuğunu öğretmen Nurgül Derelioğlu'nun yaptığı Şair Zihni Kültür Merkezinde düzenlenen törene Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Garnizon Komutanı Piyade Kurmay Albay Mehmet Nail Yiğit, Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahri Akbulut, İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya, Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Bayburt Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Kültür Müdürü Akbulut, yaptığı konuşmada, insanlık tarihinin bir kültür ve medeniyet süreci olduğunu belirterek, "Bu süreç içerisinde dünya üzerindeki bütün coğrafyalarda olduğu gibi Bayburt İlimizde de, kendi çapında belli bir önemlilik arz etmiştir. Bu önemi artıran ve eksilten unsurlar ise; coğrafi şartlar, jeopolitik durum, ticari ve ekonomik potansiyel, kültürel birikim ve sosyal olaylardır. İnsan doğum ile ölüm arasında birbirini izleyen evrelerde, yaşadığı değişikliklerin pek çoğunun nedenini sorgulamadan, bulunduğu ortamdan etkilenerek yaşamını sürdürür. Bu anlamda bakıldığında, kültürel birikimler yaşam içinde oluşarak, geleceğe bir değişim, gelişim ve süreklilik içinde aktarılırlar. Aktarma işi ise toplumlarca üretilip tüketilen bilgi, beceri ve değer yargılarının yaşama geçirilmesi ile gerçekleştirilir. Bir milletin kültürü ve o kültür içinde yer alan unsurlar, o milletin bireylerinin, geçmişi ile gelecek kuşakların bağ kurmasında önemli rol oynar. Çünkü kültür var olmanın ve değişmenin temelidir."

Akbulut konuşmasına şöyle devam etti: "Kuruluşu M.Ö.3000 yıllarına uzanan İlimizin, hiç kuşkusuz bu tarihi süreç içerisinde, yaşamların etkilenmesiyle günümüze kadar önemini kaybetmemiş, kültürünün enginliğini ve tarihsel derinliğini bu günümüze taşımıştır. Dünyada güçlü olmanın en önemli göstergesi ekonomide güçlü olmaktır. Ülkemizde olduğu gibi ilimiz; tarih, doğa ve kültür olarak tüm dünya ülkelerini kıskandıracak zenginliğe sahiptir. Türkiye ‘in ve İlimizin sahip olduğu bu zenginlik henüz pazarlanamamaktadır. Ülkenin turizm sektöründe tesis yönünden de en genç ve kaliteli tesislere sahip olması ülke turizmi açısından büyük bir avantajdır.  Ülkemiz ve İlimiz, doğal ve arkeolojik zenginliklerimiz yönünden de oldukça yüksek ve bakir bir potansiyele sahiptir. Ülkemizin sahip olduğu turizm değerlerinin korunması, tanıtılması, takdimi ve yerinden pazarlanmasındaki eksiklikler kısa vadede giderilmelidir. Ülkemizin mutfak laboratuarına baktığımızda da malzeme ve kalite zenginliği ortaya çıkar."

" Bu anlamda; Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğine 2013 yılında bir araştırma yaptı (AKTOB)

ARAŞTIRMA BULGULARI

AKTOB Ar-Ge tarafından yapılan araştırma bulgularına göre; turizmde meydana gelen 1 birimlik gelişme, Türkiye ekonomisinde 2 birimlik canlanma ve gelişme yaratıyor.

Turizm, girdi alımları ile ekonomide 54 sektörü doğrudan etkilerken bir yıl içinde 26 milyar dolarlık satın alma yapıyor. Bu özellikleri ile turizm, ekonomideki 59 ana sektör içinde, ekonomiyi en fazla canlandıran 20. sektör durumunda. Öte yandan turizm, birçok sektörün ihracatından daha fazla gelir yaratıyor. 20 sektörün turizme yaptığı satışlar, ihracatından daha büyük. Araştırmanın bulgularından bazı başlıklar Turizmin ekonomik ve sosyal hayata etkileri İse; Turizm ; bir yılda, gıda ve içecek üretiminde  4 milyar ,, tarım ve hayvancılığa 2 milyar dolar, Seyahat organizasyonuna, 4,8 milyar dolar , gayrimenkul sektörüne  1 milyar dolar, enerji sektörüne 1 milyar dolar, tasarım, dekor, marka, fuar vb faaliyetlere 1,3 milyar dolar katkı sağlamaktadır. Konaklama tesisleri yılda 9 milyar dolar satın alma yapıyor.  Konaklama sektörünün ekonomiye yıllık net katkısı 11 milyar dolar düzeyinde. 5 yıldızlı bir tesis yılda 150 ton dolayında et ürünleri , yılda 400 ton dolayında meyve-sebze , yılda 1000 ton dolayında içecek tüketiliyor. Otellerde et tüketimi, Türkiye üretiminin % 10’unu oluşturuyor. Diğer taraftan; Konaklama sektörünün bugünkü yatırım değeri 71 milyar dolardır. Turizm, ekonomide en fazla girdi alan ilk 15 sektör içindedir."

BAYBURT TURİZMİNİN GELİŞMESİ

Yöre halkının sevecen ve misafirperver insan dokusunu turizme kanalize etmeliyiz. Bölgede turizm alt yapı yatırımlarının zamanında yapılmalı. (Karayolu Demiryolu-Havayolu vb) Tanıtım ve enformasyon çalışmalarına ulusal ve uluslar arası düzeyde süreklilik kazandırmalıyız. Bölgede bulunan turizm yönünden bakir durumda olan yaylaların otantik yapılarının korunmasına özen göstermeliyiz. Bölgeye özel sektörün turizm alanında yatırım yapabilmesi için teşvikler daha cazip hale getirilmeli, Bölge yerel yönetimlerinin turizm konusundaki bilgi ve beceri seviyelerinin yükseltilmelidir. Bu gün başlayan 15-22 Nisan Turizm Haftasının İlimize Ülkemize hayırlı olmasını diliyor hepinizi saygı ile selamlıyorum. "

Girişimcilik yarışmasında ve öğrenciler arasında gerçekleştirilen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin protokol üyeleri tarafından verilmesi ile sona program sona erdi.