Milletvekili sayısı nasıl hesaplanıyor.

İlk olarak 550 Milletvekilinden birer Milletvekili 81 ile dağıtılıyor.

Milletvekili sayısı 550-81=469

Kalan 469 milletvekilini Türkiye Nüfusuna böleceğiz

77695904:469 = 165.662.908.315

165.662 'yi her ilin nüfusuna bölüyoruz  kalan artık nüfusu  saydıktan sonra Bayburt 'un artık nüfusu 39.sırada

Dağıtılan artık nüfusları dağıttığımızda 39.sıradaolması hasebiyle  Bayburt 2 Milletvekili çıkarıyor.

ÖRNEK:(Tabloda olduğu gibi ,aşağıdaki tabloya bkz.)

Milletvekili seçim kanunu 4.maddesi

İllerin çıkaracağı milletvekili sayısının tespitinde toplam milletvekili sayısından (...) her il'e önce bir milletvekiliverilir.

Son genel nüfus sayımı ile belli olan Türkiye nüfusu, birinci fıkradaki illereverilen milletvekili sayısı çıkarıldıktan sonra kalan milletvekili sayısına bölünmek suretiyle bir sayı elde edilir. İl nüfusununbu sayıya bölünmesi ile her ilin ayrıca çıkaracağı milletvekili sayısı tespit olunur.

 (...) nüfusu milletvekili çıkarmaya yetmeyen illerin nüfusları ile artık nüfus bırakan illerin artık nüfuslarıbüyüklüklerine göre sıraya konulur ve ilk hesapta iller arasında bölüştürülmemiş bulunan milletvekillikleri bu sıraya göre

Son kalan milletvekilliğinin verilmesinde, iki veya daha fazla ilin eşit nüfus veya nüfus artığı göstermesi halinde,bunlar arasında ad çekilir.

Yapılan tespit sonunda, çıkaracağı milletvekili sayısı 18'e kadar olan iller, bir seçim çevresi sayılır. Çıkaracağımilletvekili sayısı 19'dan 35'e kadar olan iller iki, 36 ve daha fazla olan iller üç seçim çevresine bölünür. Bu seçim çevreleri,numara sırasına göre adlandırılır.

 Bu illerin seçim çevreleri belirlenirken:

 a) Seçim çevreleri, mümkün olduğu ölçüde eşit veya birbirine yakın sayıda milletvekili çıkaracak şekilde oluşturulur.

 b) Mümkün olduğu ölçüde ilçelerin mülki bütünlüğü dikkate alınır.

 c) Aynı seçim çevresinde yer alacak ilçelerin nüfus ve coğrafi yakınlıkları ile ulaşım imkanları göz önünde bulundurulur.

Bu illerin milletvekili sayısının seçim çevrelerine dağıtımında; seçim çevrelerinin çıkaracakları milletvekili sayısı,nüfusları bakımından illerin milletvekili sayısını tespit etmeye ilişkin esaslara göre belirlenir.

TABLO İÇİN TIKLA