Uzun bir süredir Ankara’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı nezdinde yapmış olduğumuz girişimler neticesinde; Hazine Müsteşarlığından uygun görüşleri alınarak yatırım programına konulan Bayburt- Gümüşhane – Rize Kırsal Kalkınma Projesinin etüt ve fizibilite çalışmaları için aralarında Bakanlık ve UNDP görevlilerinin bulunduğu bir ekip, 11 Ağustos tarihi itibari ile İlimize gelmiştir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gerekçe raporu ve ön projeleri hazırlanan projenin etüt ve fizibilite çalışmaları başlanmış olup, UNDP Türkiye ofisi tarafından yürütülen bu çalışmalar sırasında projenin esas içeriği ve kapsamı şekillendirilecektir. Etüt ve fizibilite çalışmalardan sonra gerekli kredi anlaşması imzalanarak,  projenin saha uygulamaları başlatılacaktır.

Esas içeriği, etüt ve fizibilite çalışmaları esnasında şekillendirilecek olan proje kapsamında İlimizde; kırsal alandaki çiftçilik faaliyetlerine yönelik girdi(tohum, fidan, makine ahır vb.) destekleri, hayvancılık faaliyetlerine yönelik destekler, suni tohumlama, kırsal altyapının iyileştirilmesi(köy, mera yayla yolları, içme suyu, sulama tesisleri, kanalizasyon altyapı tesisleri, hayvan pazarı gibi ortak kullanım tesisleri), insan kaynaklarının geliştirilmesi (çiftçi ve personel eğitimleri), kooperatifleşme ve çiftçi örgütlenmesinin desteklenmesi, pazarlama imkânlarının geliştirilmesi ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi gibi faaliyetler yapılabilecektir.

Yaklaşık 30 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olması beklenen Bayburt- Gümüşhane – Rize Kırsal Kalkınma Projesi ilimiz tarım hayvancılığına ve kırsal yaşamına büyük katkı sağlayacaktır. Projenin uygulamaya konmasında büyük desteği olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehmet Mehdi EKER’e ve Bakanlık yetkililerine teşekkür ediyor, İlimiz hayırlı olmasını diliyorum.