|

Başlangıç noktası Kahraman Kazan

Başbakan Yıldırım, referandum kampanyasına 15 Temmuz destanının sembolü Kahraman Kazan'dan başlayacak. Bahçeli'nin 'idam' çağrısı için 16 Nisan sonrasını işaret eden Yıldırım, FETÖ elebaşının ABD'den iadesi konusunda ise "İyi şeyler olacağını düşünüyorum. Sınırdışı da edebilirler" dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/02/2017 Perşembe
Güncelleme: 03:34 - 23/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

Gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri ile biraraya gelen Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği, son grup toplantısında yaptığı bozkurt işareti, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'idam' çıkışı, ABD ile ilişkiler ve FETÖ ile mücadele gibi önemli başlıklarda soruları yanıtladı. İşte Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları...



Referandum için son durumu gösteren anket var mı?


Anketler havada uçuşuyor. Anketlere itibar ederim ancak kendim yaparsam. Gerçek anket 16 Nisan'da. 16 Nisan'da hepimiz boyumuzun ölçüsünü alacağız. Cumartesi kampanya tanıtım toplantısı yapacağız. İlk buluşmayı Kahraman Kazan'da yapacağım.



'Anlamlı evet oranı bekliyoruz' demiştiniz. Bu oran yüzde 55'in üstü müdür? Bir de hayır kampanyası yapanlar '15 yılda ne yapılamadı da bu isteniyor?' diye soruyor.


Milletin gönlünden ne geçiyorsa anlamlı olan odur. Vatandaşın iradesine oran belirlemek bize yakışmaz. Ama anlamlı bir evet beklemek hakkımız. Vatandaş olumlu yanıt verirse ne âlâ, vermezse başımız gözümüz üstüne. Biz bütün kararsızların kararının evet yönünde olması için çalışıyoruz.





İLK MUHTIRA 2003'TE


'Ne istediniz de verilmedi' gibi sorular da olacaktır. Bunlara cevap vereceğiz. İkna edersek evet diyecek. '15 yıldır neye ihtiyacınız oldu da' sorusu çok yerde soruluyor. Bunun cevabı çok uzun. Ama o kadar vaktimiz yok. AK Parti 2003'ten beri desteğini sürdürüyor hem de artırarak. Bu doğru. Ancak 15 yılın ilk gününden bu yana bir değerlendirme yapmamız lazım. Biz vatandaşa verdiğimiz sözü tuttuk. Ama o kadar büyük badirelerden geçtik ki. Belki bunların 3 tanesi biliniyor. Çoğu bilinmiyor. 8 Ocak 2003'te ilk muhtırayı aldık. O gün Diyarbakır'da uçak düştü gündem değişti. Açın arşivleri bakın. O gün orada söylenenler 27 Nisan'dan çok daha ileriydi. Biz şeytan taşlamaktan vakit bulduğumuz aralarda iş yaparak bugünlere geldik. Bu, Türkiye'nin kaderi değil. Vesayet olacaksa tek vesayet millet vesayeti olmalı.



SİSTEM DEĞİŞMEK ZORUNDA


AK Parti bundan sonra kaç sefer iktidara gelirse gelsin ya da hangi parti iktidara gelirse gelsin bu sürdürülebilir değil. Ya güçlü parlamenter sistem ya da başkanlık sistemi. Biz başkanlığı, CHP ve MHP parlamenter sistemi savunuyor. Ama Sayın Bahçeli şu anda bunu değiştirecek gücü olmadığı için, 'önce milletim ve memleketim' dedi. Biz aynı çağrıyı CHP'ye de yaptık. Her zaman uzlaşmayı önemsiyoruz. Geçmişe bakıldığında böyle bir değişikliği iktidarda kim olursa olsun yapmak zorunda. 1950'den beri bu çekişme var. İradenin tek olması lazım. Millet yetkiyi verdiğinden hesabı soracak.



SEÇİM GÜNDEMDE YOK


Referandum sonucunda evet çıksa da hayır çıksa da bir erken seçim beklenir mi?


Gündemimizde erken seçim yok. Gündemimiz memleketin işlerinin kesintiye uğratmadan devam etmesi. Diyelim ki referandum da evet çıktı, bir sürü uyum yasası var. Onun hazırlıkları var. O yüzden zamana ihtiyaç var. Aksi oldu diyelim. O zaman da yolumuza devam edeceğiz. İşimize gücümüze bakacağız. Bu bir genel seçim değil. Partiler seçime girmiyor, ortada aday yok. Bunun sonucu ne olursa olsun vatandaşın kararı başımız gözümüz üstüne. Bizi seçime zorlayanlar kendi siyasi ömürlerini kısaltmış olurlar. Seçim bizim ilk tercihimiz değil.



Kılıçdaroğlu sizi TV'de tartışmaya çağırıyor...


Ben tartışmayı seven bir adam değilim. Konuşuruz. Buna gerek yok. O k endi kampanyasını yürütsün, biz kendi kampanyamızı yürütürüz.



CHP İzmir Marşı'nı kampanya şarkısı yaptı...


İzmir Marşı'nı hepimiz çok seviyoruz. Bu tür anlamlı şeyleri geçici kampanyalarda kullanmak doğru değil. CHP ne yapmak istiyor anlamadım. 'Hayır' çıkarsa Atatürk mü kazanmış olacak?



Hatalar olabilir


Akademisyenlerin üniversiteden atılması konusunda ölçünün biraz kaçırıldığı iddia ediliyor...


Tehlike henüz geçmiş değil. Örgüt (FETÖ) kapalı bir örgüt. Yıllarca yanıbaşınızda olan biri, örgütün elemanı oluyor ve farkında olmuyorsunuz. Hiçbir devlet kendisine sadakatle bağlı olmayan memurlarla çalışmak zorunda değil. Biz de benzer bir durumdayız. Bu kadar büyük bir olayı yaşarken mutlaka hatalar oluyordur. 'İntikam duygusuyla hareket etmeyeceğiz' dedim. Kurunun yanında yaş da yanıyor olabilir. Hatalı işlem olabilir. Maalesef bu süreci bazı yöneticiler geçmişteki hesaplarını görmek için de kullanıyor diye düşünüyorum. Önümüze gelen binlerce listeyi kontrol edip, doğru yanlış yapıldığını bilemeyiz. Ancak bunlar olduktan sonra, haberlerde çıkıyor, ondan sonra haberimiz oluyor. Biz prensipleri ortaya koyuyoruz. 'Şu şu kriterlere göre işlem yapın' diyoruz. Gönlümüz arzu ediyor ki, hiç hata yapmayalım. Ama hatalar olabiliyor.



Her işareti yaparız


Grup konuşmasında bozkurt işareti yaptınız, daha önce MHP ile ortak etkinlik yapılabileceği de ifade edilmişti... Kürt oyları üzerinde etkisi ne olur?


MHP ile yapabileceğimiz işleri işaret dili kullanarak yapmıyoruz. Anayasa kararından beri beraber bir yola girdik. Tüm kamuoyunun bilgisi dahilinde yürüyen bir süreç. Ortak etkinlik yapma konusu şu anda karara bağlanmış bir konu değil. MHP ayrı bir parti, ayrı bir siyasi siyasi programı var. Ama burada bir hedef birliği var. Dolayısıyla söylemlerimizin evet yönünde olması doğaldır. Programları onlar ayrı biz ayrı yapacağız, belki süreç içerisinde bir iki programda olabiliriz. Bu da karşılıklı mutabakat çerçevesinde olur.



Grup toplantısına girerken dediler ki, 'Burada işitme engelliler var. Onlara mesaj verir misiniz?' Orada bana işaret diliyle 'evet' demeyi öğrettiler. Sonra yukarıdan bozkurt işareti yapan birisi 'Bizi de unutmayın başbakan' deyince ben de 'bozkurt' işareti yaptım. Herkesin işaretini yaparız, Türkiye'nin renkleri bizim için aynıdır. '80 milyonu kucaklayacağız' derken bunda tek istisna, terör örgütüdür.





MİT'e sordum 'yok' dedi


Bahçeli'nin idam çağrısına ne diyorsunuz?


Bizde bir laf var, 'Önce şapladığını boya' derler. Önce ortada bir iş var. Şu anda referandum süreci var. Referandum bir geçsin de sonra tekrar biraraya gelir, değerlendiririz.



FETÖ'nün siyasi ayağının ortaya çıkarılması konusunda Bahçeli sürekli çağrı yapıyor. Bu konuda ne diyeceksiniz?


MİT'e sordum, 'Siyasetçi, milletvekili ne varsa getir' dedim. 'Yok bir şey' dedi. Benden bilgi mi saklıyorlar? Eğer öyleyse bedelini öderler. Bu iddayı ortaya atanların da belgesini ortaya koyması lazım.



ABD, Türkiye'nin tezlerine daha yakın yaklaşım sergiliyor mu?



Önceki yönetim ile yeni yönetim arasında yaklaşım farkı var. Ama bu yaklaşım farkının ne kadar bizim beklentimizi karşılayacağını yakında görürüz. Şu anda bizim beklentimizi ölçüyorlar. Bizim tutumumuz çok açık. Bir terör örgütü ile başka bir terör örgütü yok edilemez. Bu yaklaşımın yeni yönetim tarafından daha iyi anlaşıldığını düşünüyoruz. ABD bölgede bir faaliyet olacaksa bunu Türkiye ile yapması lazım. Bu bir lütuf değil, bu olması gereken. Bunu hatırlattık. 'Askeri güç yeter mi, yetmez mi?' diye soruluyor. Yeter. YPG'nin Münbiç'ten çıkarılması sözü var. Bunun yapılmasını bekliyoruz. Terörü kaynağında kurutmak için işimiz var. Türkiye'nin bölgede inisiyatifi niye arttı? Fırat Kalkanı ile arttı.



ENGEL OLMAK İSTİYORUZ


Suriye'nin içinde 2 bin kilometrekarelik alanda savaş öncesi şartlar oluştu. Türkiye bu hareketi ile terör örgütü DEAŞ ile gerçek anlamda mücadele eden ülke olduğunu gösterdi. 3 bin civarında DEAŞ mensubu etkisiz hale getirildi. Burada ateşkesin sağlanması, Türkiye'nin ciddi inisiyatifiyle oldu. Bu sürece herkes dahil olsun diye de çağrı yapıyoruz. Cenevre'nin tekrar canlanması için önayak oluyoruz. ABD'nin tekrar görünür olması lazım. ABD'nin PYD/YPG'ye desteğinden vazgeçmesi Türkiye'nin terörle mücadelesine de destek verecek.



Rakka için düşünülen operasyon hakkında son durum nedir?



Rakka işi bizden çıkan bir iş değil. ABD, PYD/YPG ile ortak iş yapmaya çalışıyor. Biz buna engel olmak istiyoruz. Rakka bizim beka meselemiz.



FETÖ'nün iadesi konusunda adım var mı?



Yönetimin bizim açımızdan bu meselenin anlamını iyi anladığını düşünüyorum. Farklı adım olacağını öngörüyorum. İyi şeyler olacağını düşünüyoruz. Doğru olan, bize iade edilmesi. Ama olmaz ise sınırdışı edilmesini bekleriz.



ABD AYRI RUSYA AYRI



ABD ile yakınlaşma Rusya ile ilişkileri bozar mı?



Bozmaz. ABD ile ilişkimiz farklı. Rusya ile ilişkimiz farklı. Birbirinin alternatifi değil. İkisiyle de iyi anlaşabiliriz. 'Ya Rusya ya ABD' demeye mecbur değiliz.



İran ile karşılıklı bir kriz çıktı. İran ile ilişkiler Cenevre'yi olumsuz etkiler mi?



Öyle zannetmiyorum. Bizim oradaki duruşumuz net. Herkes kendi alanına baksın.



TÜRKİYE İYİ MALZEME


Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın “Türk Genelkurmay Başkanı istese de Kardak'a çıkamaz” sözü ve FETÖ'cü askerleri iade etmemeleri... Ne diyeceksiniz?



Yunanistan bizim komşumuz. Arkadaşınızı seçersiniz de komşunuzu seçme şansınız yok. Birbirimizin hukukuna riayet etmemiz lazım. Maalesef Yunanistan iç siyasetinde destekler azalınca Türkiye iyi bir malzeme, Türkiye'yi gündeme alıyorlar.



Kıbrıs'ta yürüyen süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?



Kıbrıs'ta maalesef Rum tarafı 'Anlaşıyoruz, anlaşacağız' diye algı operasyonu yaptı. Sonra şuuraltı ortaya çıktı. Enosis kararı anlaşma ile taban tabanı zıt. Akıncı görüşmeye gitmeyecek. Bu çocuk oyuncağı değil.










#Başbakan
#Binali Yıldırım
#FETÖ
#15 Temmuz
7 yıl önce