Başkonsolos’a yekten sordum işte cevabı: En güzel İtalyan kızları/oğlanlarıyla nerede tanışırız?

20-26 Kasım’daki İtalyan Mutfak Haftası için buluştuk. Baktım yumuşak yüzlü, işin içine biraz mizah kattım. Başka ülke olsa diplomatik kriz çıkar. Fakat İtalya’nın İstanbul Başkonsolosu Federica Ferrari Bravo öyle Akdenizli, öyle hayat dolu ve öyle zeki bir kadın ki pası aldı; sorumu diplomatça çevirip golü benim kaleme attı.

Haberin Devamı

◊ İtalyan haftası ne demek ve neyi amaçlıyor?
- Hükümetimiz mutfağımızın hazinelerini, şaraplarını ve geleneksel İtalyan ürünlerini tanıtmayı amaçlıyor. Sadece ürünleri de değil, ülkemizde bu ürünlerin yapıldığı bölgeleri de... Bütün dünyada İtalyan mutfağıseverlerin ve İtalya dostlarının sayısını çoğaltmayı hedefliyoruz.

◊ İtalyan mutfağı hakkında yanlış bilinen şeyler var mı?
- Çok. Ama en önemlisi şu malzemeler galiba... Diyelim ki bir pizza ya da makarna yapacaksınız ve domates sosu kullanacaksınız. Domates dünyanın birçok yerinde yetişen bir sebze. Ama hepsi birbirinden farklı farklı. Eğer iyi bir İtalyan mutfağı yapmak istiyorsanız, İtalya’nın o yemeğe özel ürününü kullanmalısınız. Öyle olmayınca aynı sonucu alamıyorsunuz. Sanırım en önemli ve yaygın yanlış bu.

Haberin Devamı

◊ ‘Şehrin En İyi İtalyanı’ Morini’yi tek lezzet noktası olarak seçtiniz. Neden?
- Morini şehirdeki en iyi İtalyanlar restoranlarından biri ve İtalyan mutfağını çok iyi temsil ediyor. Stratejik bir lokasyonu var. Herkesin rahatlıkla ulaşabileceği Zorlu Center’da. Ayrıca İtalyan moda ürünlerini bulabileceğiniz Beymen’in içinde olması ve pek çok İtalyan ürününün satıldığı Eataly’ye yakın olması da bizim
için önemliydi.

◊ Türk ve İtalyan mutfakları arasında benzerlikler var mı sizce?
- Her ikisi de Akdeniz ülkesi olduğumuz için bir sürü benzerlik var tabii. Her şeyden önce otlar, balıklar, zeytinyağı, üzüm gibi malzemeler ortak... Sonra her iki mutfak da bunları tazesi tazesine kullanmayı tercih ediyor.

◊ Peki sizin diplomasiden mutfağa girmeye hiç vaktiniz oluyor mu?
- Yok, ben biraz tembel bir aşçıyım. Annem ve kız kardeşlerim benden çok daha iyi aşçılar. Çok iyi yemek pişiren arkadaşlarım da var. Ben de bu durumun keyfini sürüyorum. Kendim pişirdiğim zaman genellikle az vakit alan, risotto gibi kolay yemekler yapıyorum.

Başkonsolos’a yekten sordum işte cevabı: En güzel İtalyan kızları/oğlanlarıyla nerede tanışırız
MORINI’NİN MUTFAĞINDA MAKARNA PİŞİRDİK: Başkonsolos’la Zorlu Center’daki Morini’nin mutfağına girip makarna pişirdik. “Lezzetli yemeğin sırrı nedir biliyor musun?” diye sordu, cevabını da kendi verdi: “Sevdiğin insanlar için pişirmek...” Bu haftaya özel dünyaca ünlü İtalyan Mutfak Akademisi ALMA’nın yetenekli isimlerinden Giovanni Ciresa’nın özel tadım mönüleri 27-28-29 Kasım’da, İtalyan gurme lezzetleri kapsamında Morini’de servis edilecek. Atölyeler, gösterimler, tanıtımlarla dolu İtalyan Haftası’nın detaylı programına www.consistanbul.esteri.it adresinden ulaşabilirsiniz. 

Haberin Devamı

Bizim çocukların soruları

◊ Dün gece arkadaşlarıma sizle röportaj yapacağımı söyledim ve “İtalyan Başkonsolosu’na siz ne sormak isterdiniz” diye sordum. En çok merak edilenden başlayayım: Soyadınız çok akılda kalıcı: Ferrari Bravo. Hikâyesi nedir?
- Kolay bir soyismim yok. Herkes önce benim, sonra da kocamın soyismini sorar durur. İşin aslı, evli değilim ve soyadım sadece bana ait. (Kahkahalar) Ben Roma’da yetiştim ama aile kökenimiz Venedik’e dayanıyor. Soyadımız da oradan geliyor.

◊ İkinci en popüler soru: İstanbul çok büyük bir şehir. En güzel İtalyan kızları/oğlanlarıyla nerelerde tanışabiliriz?
- Nerede olacak, en güzelleri tabii ki İtalyan Konsolosluğu’nda! (Kahkahalar) Ama bence İtalyanlara hiç gerek yok çünkü Türk kızları ve delikanlıları da en az İtalyanlar kadar güzel ve yakışıklılar.

Haberin Devamı

◊ Bizimkiler bu cevaba pek memnun olacaklar. Üçüncü soru: Ömür boyu İtalyan vizesi almanın kolay bir yolu var mıdır?
- Böyle bir vize tipi yok. Ama ülkemizi ya da Schengen bölgesini ziyaret etmek isterseniz, bundan çok mutlu oluyoruz ve elimizden gelen esnekliği göstermeye çalışıyoruz.

◊ Dört: Diyelim ki bir İtalyan hanıma âşık olduk... “Are you disco?” ve “Are you pizza?”dan sonra söylenebilecek en romantik üçüncü cümle ne olmalı?
- İlk ikisi herhalde sizin yerel iltifatlarınız. Ama üçüncü mutlaka şu olmalı: “Seni seviyorum ve hayatımın sonuna kadar sana yemek pişirmek istiyorum!” Bizde sadece erkeklerin değil, kadının da kalbine giden yol mideden geçer.

Haberin Devamı

◊ Son soru... Şu bizim meşhur ‘little little into the middle’ felsefemiz hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Aynısı bizde de geçerli. Acımız, tatlımız, neşemiz, mutluluğumuz gibi yemeği, sofrayı paylaşmayı çok seviyoruz. Aileyle, arkadaşlarla, paylaşılan bir yemek kadar lezzetlisi yoktur.

Başkonsolos’a yekten sordum işte cevabı: En güzel İtalyan kızları/oğlanlarıyla nerede tanışırız

Cuma akşamı bir gireceğiz bir daha pazar çıkacağız
Son birkaç yıldır hiç bu kadar heyecanlanmamıştım. Eğlenecek yer bulamayan müşkülpesent gönüllere hipnotik bir köşk gibi geldi Hypnos.

Kapanan mekânları, azalan turistleri, artan fiyatlarıyla her yeni akşama daha az parıltıyla uyanan İstanbul gece hayatına göz kamaştıran bir yıldız doğdu: Hypnos Hall.

Resmi açılışını bu akşam Arjantinli ünlü DJ Guti’yle yapacak olan Hypnos tam 3 bin kişilik. Çok yakında tıpkı Berlin’in ünlü kulübü Berghaim gibi, cumadan başlayıp pazar akşamına kadar sürecek kesintisiz eğlenceler planlıyorlar. Zaten mekânın yapısı da benziyor, dışarıdan tam bir hangar.

Haberin Devamı

Asıl şaşırtıcı olanı Beyoğlu, Boğaz ya da Etiler’de değil, Maslak Ayazağa’da olması. İsviçreli Swiss Entertainment Group’un böyle bir dönemde İstanbul’a neden 8 milyon liralık yatırım yaptığını işletmeci Ufuk Gündoğdu’yla konuşuyoruz: “Krizi fırsata dönüştürme taktiği” diyor, “Türkiye’deki açığı yakalamak adına önemli bir adım olarak gördük...”

Peki neden Ayazağa?

“Gerçekleştirmek istediğimiz projedeki ses sistemi ve gelecek kalabalığı göz önünde bulundurursak şehir içinde olması imkânsızdı” diye cevaplıyor. İlk kesintisiz eğlence denemesini yılbaşı haftasında planlıyorlarmış.

Son birkaç yıldır hiç bu kadar heyecanlanmamıştım. Eğlenecek yer bulamayan müşkülpesent gönüllere hipnotik bir köşk gibi geldi Hypnos.

Elektronik müzik çalacaklar: Tech-house, techno, deep house, etnik müzik, elektronika ve chill-out... Giriş ve fiyatlar mı? “Öyle korkulacak rakamlar değil” diyor Ufuk; “Erken satışla başlayan dört kategoride biletler var. VIP bölümler için giriş ücreti olmayacak.”

Yazarın Tüm Yazıları