SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Baskil de Kayısı Tescili Peşinde!

0
Güncellendi - 2018-05-23 22:56:31
Baskil de Kayısı Tescili Peşinde!
A- A+ PAYLAŞ

Elazığ'ın Baskil ilçesinde üretilen kayısıların marka olması için çalışma başlatıldı.

Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat, yaptığı açıklamada, Baskil kayısısının diğer kayısılara göre aroma, tat ve şeker oranının farklı olduğunu belirtti.

Kayısının ana vatanı Baskil olmasına rağmen şimdiye kadar markalaşma, isim yapma anlamında belli bir çalışma, girişim yapılmadığını savunan Akmurat, "Şimdilik biz kayısıyı sadece üretiyoruz ama kayısı üzerinden parayı başkaları kazanıyor. Bazı yıllar esnaf kazanıyor, bazı yıllar tüccar kazanıyor ama Elazığ'a ve Baskil'e neredeyse elle tutulur bir girdi sağlanamıyor. Kayısının pazarlamasını, ihracatını Elazığlı firmalar yapsa ilçeye, ilimize daha büyük katkıları olacaktır. Bu nedenle Baskil kayısılarını marka haline getirmeliyiz. Üretildiği yerin adıyla piyasaya sunulmalıdır, satılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Fırat Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kenan Peker da kayısı ve kayısı yetiştiriciliği konusunda Baskil ve köylerinin ustalaştığını belirtti.

Üreticilerin ferdi olarak pazara ulaşmalarının güç olduğunu anlatan Peker, şöyle devam etti:

"Bu nedenle incelenen işletmelerin yüzde 64,4'ünün ürünü yerinde sattığı tespit edilmiştir. Kayısı üreticilerinden, ürününü yerinde satmayıp pazara götürenlerse incelenen işletmelerin yüzde 35,6'sını oluşturmaktadır. Ancak bunlar tek tek küçük partiler halinde taşıma işlemini gerçekleştirdikleri için taşıma maliyeti artmaktadır. Bu nedenlerden dolayı özellikle Baskil kayısıları öncelikle yerinde işlenmeli ve isim markalaşması bir an önce yapılmalıdır."

Kayısı tüccarı Hüseyin Toğacar da Baskil kayısının "Baskil" adıyla satılması gerektiğini savundu.

Elazığ, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • DEJAVU (5 yıl önce)
    baskil kayısı malatyaya tescillendi..neyın pesındesınız hala artık cok geç.. https://www.elazigsonhaber.com/gundem/baskil-kayisisi-artik-resmi-olarak-malatya-nin-oldu-h5135.html
    0
    0
    Yanıtla
  • berk (5 yıl önce)
    bu adamı yakınen tanırım baskilin kayısı üretiçilerine acayip kin duyuyor baskilin sahil 18 tane sahil köyleri malatya ile bağları kuvvetli diye fitne çıkarma peşinde geçen yıllarda baskilliler malatyaya köprü yapmı için kampanya başlatmıştı. çıkıp bu köprü yapılırsa baskil malatyaya bağlanır baskilliler 25km lik yoldan malatyaya gitmesinler 140 km yol gidip elazığa sonra malatyaya gitsinler diyordu malatyayla ticaret yapmasınlar elazığa gelsinler diyordu anlayacağınız adamın derdi malatyadaki baskillilerle malatyalıları karşı karşıya getirmek ben baskilliyim benim köyüm malatyaya kaleden akçadağdan darendeden hekimhandan arapkirden çok daha yakın ama arada su var diye elazığa bağlanmışız bütün hayatımız malatyada ama bazıları çıkıp baskillileri malatyalılarla karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar elbette baskilin kayısı kaliteli ama bu adamın derdi başka baskilli ve malatya hemşerilerimi dikkatli olmaya davet ediyorum kayısının ana vatanı çin dir buralara sonradan gelmiştir. aslında buraların iklimine çok uygunda değildir zaten genelde doğal olarak hep zarar görüyor böyle adamlarıda kimse dikkate almasın lütfen baskillierede söyleyeyim malatya baskil arasındaki köprünün bütün fizibilitesini ve teknik araştırmalarını eski vali ulvi saran yaptırdı heryerden onay alında yapımına başlanacaktı işte bu adamlar gidip kulıs yaptı köprü istemiyoruz diye malatya millet vekilleri yaptırmak için canla başla uğraşırken bu adamlar araya girip iptal ettirdiler yani köprümüze bu adamlar taş koydu
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüsnü (5 yıl önce)
    Dünya kuru kayısı üretiminin %80 Türkiye’de üretilir.Bunun da yaklaşık%80’i Malatya’da üretilir.Buradaki yorumcuya göre,Malatya,Elazığ’a Dünyanın en büyük kazığını atarak.Anavatanı,Baskil olan Kaysıyı Dünyaya Malatya kayısısı olarak pazarlamışlar. affedilir bir şey değil.???Çok güldümYaw.Allah da sizi güldürsün.Nereden çıkartıyorsunuz bunları.Şimdi ben de size birşey söyleyeyim mi?Bana göre orcikin anavatanı izollu.Ben de bunu tescil ettireceğim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turan (5 yıl önce)
    Kayısının Anavatanı baskil mi?Vay be Bundan nasıl haberimiz olmamış.Bence daha önemlisi Konu ile ilgili hemen Tüm otoriteler bilgilendirilmeli.demekki ,o güzelim kaysıları 100 senedir,Malatya kayısısı diye Dünyaya kakalamışlar.Yani Kayısı Malatya ya baskilden gelmiş oluyor öylemi?
    0
    0
    Yanıtla
  • orduzu (5 yıl önce)
    Baskilliler elaziglilar kaysinin ismini kaymagini herseyini malatyadan alacak benim tahminim. cunku istekliler boyle biseye baksana.
    0
    0
    Yanıtla
  • HADSİZZZ (5 yıl önce)
    VAY BE DEMEK KAYISININ ANA VATANI BASKİL :))
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyam İÇİN (5 yıl önce)
    BASKİL ÖNCE MALATYA YA BAĞLANSIN SONRA TESCİL İŞİNE GİRSİN.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    Bu kadar da olmaz. Baskil kayısının ana vataniymis 20-30 yıl öncesine kadar Baskil de kayısı ne arıyordu inkar etmemeliyiz badem vardı. Baskilli arkadaşlar Malatya'ya bu nankörlüğü yapmazlar umarim. Kardeşçe yaşayan insanların arasına fitne sokmayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    öyle şey mi olur kayısı sonuçta öyle veya böyle heryerde yetişebiliyor,ama işin orjinali malatya,fideleri nerden almış bi söylesin bakalım,o ağacın kökü nere onu bi söylesin sonra böyle bi yola başvursun,sen al çitili malatyadan dik baskile o da baskil kayısısı olsun,hiç olacak iş mi
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    Malatya tescilledi ya zaten.... hatta Malatya ve çevresi Elbistan , Baskil vs yöresi Malatya kayısısı diye satılır... kale ile Baskil arası belki de 10 km dir.. 10 km için tescil gerekmez..
    0
    0
    Yanıtla
  • serdar aslan (5 yıl önce)
    Baskillileri tutan mi var arkadaşım,kimse engellemiyor sizi.Tanıtımını da pazarlamasını da yapın kime dert yanıyorsunuz? Hatta Malatyada ki baskililerde köylerine dönsün hepsi kayısı ile uğraşsın.Başkanının kayısının anavatanı buskil açıklaması da pek manidar olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • kerem tataroglu (5 yıl önce)
    tamam o zaman gidin elazıgda satın hüseyin efendi kaysının başkenti baskil degil unutma kaysının başkenti malatyadır ekmek yedigin yere ihanet etme dogru olki allah versin
    0
    0
    Yanıtla
  • baskilli (5 yıl önce)
    seçimden sonra unutulur boşuna masraf etmeyın daha önce denediler yine yaptıkları işlem kayısıyı baskılde topladılar üç tl ye topladılar bir tlye yine malatya esnafına peşkeş çektiler bu seçim yatırımını baskil halkı yemez artık
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (5 yıl önce)
    Belediye başkanı baskilli değil galiba !Dışardan gelmedir başkan, hiç bir baskilli Malatyayı atıp Elazığı tutmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • furkan (5 yıl önce)
    Tamam
    0
    0
    Yanıtla