Başkentte 500 bin kişi yürüdü

ÖMÜR ŞAHİN KEYİF - Washington @omurkeyif

ABD’nin 45’inci Başkanı Donald J. Trump’ın yemin töreni sonrası milyonlarca kadın, ABD sokaklarında yürüyüşe geçti. ABD’de New York’tan Los Angeles’a kadar pek çok kentte düzenlenen eylemlere, farklı ülkelerden de destek geldi. Kent yetkilileri, Washington’da dün 500 bin kişinin yürüdüğü açıkladı. Dünyada 2 milyon kadar kişiyi harekete geçirdiği tahmin edilen eylemin ABD tarihindeki en büyük tek günlük protesto olduğu tahmin ediliyor.

Başkan Donald Trump, seçim kampanyası boyunca kadınlara yönelik ayrımcı sözleri, tacizkâr ifadeler kullandığı ses kayıtları ve hakkındaki çok sayıda cinsel saldırı iddiaları nedeniyle, tepki toplamıştı. ABD'de bir kesim, kampanya sürecinde, ayrımcı söylemin ‘normalleştiğini’ ve bu durumdan endişe duyduğunu ileri sürüyor. Dün gerçekleşen ‘Kadın Yürüyüşü’nün hazırlıklarına bu nedenle, Trump’ın, 8 Kasım’da başkan seçilmesi sonrası başlanmıştı.

baskentte-500-bin-kisi-yurudu-236210-1.

Eylemin merkezi olan Başkent Washington’da 250 bin kişinin yürümesi bekleniyordu. Ancak öğle saatlerinde yapılan resmi açıklamada, bu tahminin ikiye katlandığı; 500 bin kişinin yürüyüşe katıldığı ifade edildi.

baskentte-500-bin-kisi-yurudu-236211-1.

Erkeklerin de katıldığı eylemde, kadınların haklarından taviz vermeyeceği vurgusu yapılırken; göçmen ve işçi hakları, ifade özgürlüğü, sağlık sigortası, iklim değişikliği gibi konular da gündemdeydi.

Pembe bereler takan eylemciler, Trump’a, politik ajandasını uygulamaya çalışırken, direnişle karşılaşacağı mesajı verdiler.

Yürüyüşe Michael Moore, Angela Davis gibi aktivistlerin yanı sıra Scarlett Johansson, Alicia Keys ve Madonna gibi ünlü isimler de destek verdi.