Başkanın emri temyizden geri döndü

San Fransisco 9. Temyiz Mahkemesi, üç yargıcın oy birliğiyle aldığı kararda, Trump´ın yedi Müslüman ülke vatandaşlarına giriş yasağı getiren kararnamesini iptal eden mahkeme kararını oy birliğiyle onayladı.

Dünya
10 Şubat 2017 Cuma

Temyiz Mahkemesi gerekçeli kararında, bir alt mahkemenin kararnameyi iptal etme hükmünü doğru buldu ve Trump yönetiminin  söz konusu yedi ülkeye "acil olarak giriş yasağı getirilmesi" için  ilişkin hiçbir delil sunmadığını vurguladı.

Trump, mülteci girişini tamamen yasaklamış ve nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman yedi ülkenin vatandaşlarına karşı, "terör tehditlerinin ulusal güvenliği riske atması" gerekçesiyle seyahat yasağı koymuştu.

Yasak protestolarla karşılanmış ve ülkeye girişte kaosa neden olmuştu. Mahkeme, hükümetin Temyiz Mahkemesi'nin başkanlık emirlerini gözden geçirme yetkisi olmadığı tezini  de reddetti. Kararda  "Anayasal demokrasimizin temel yapısına aykırı olan kararın gözden geçirilemeyeceği tezinin bir emsali yok" denildi.  Yargıçlar ayrıca, karara karşı çıkan Washington ve Minnesota eyaletlerinin, dini ayrımcılık konusunda ciddi iddialar dile getirdiğini de dikkat çekti. 

Washington Başsavcısı'ndan Trump'a çağrı

Washington eyaleti Başsavcısı Robert Ferguson da temyiz kararı sonrası Trump'tan kararnamesini geri çekmesini istedi.

Ferguson, "Başkan ülke genelinde kaosa sebep olan aceleyle yazılmış bu tehlikeli kararnameyi bir an önce geri çekmelidir. Eğer bunu reddederse onu anayasa karşısında sorumlu tutmaya devam edeceğim." dedi.