Rize'deki Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı Rize'deki Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

24. Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Güven Aksoy, 1 Nisan itibariyle Nisan, Mayıs ve Haziran ayı kooperatif taksitlerinin Temmuz ayında başlamak üzere 3 ay ertelendiğini duyurdu.

Esnaf camiası olarak bireysel, ticari, konut ve diğer tüm kredilerin geri ödelemelerinin 3 ay içinde faizsiz olarak ötelenmesini talep ettiklerini belirten Aksoy, 'Bu kredilere gelecek faizin de hazineden karşılanmasını talep edıyoruz. Devletimiz bunu yapacak güçtedir. Şu anki uygulamada bankalar 3 veya 6 ay ödemeleri üzerine faiz koyarak diğer taksitlerin üstüne ilave ederek seçenek sunuyor. Bu da taksitleri yükseltiyor ve sonrasındaki ödemelerde güçlüğe yol açıyor. Bu uygulamanın esnaf, sanatkar ve ticaret erbabına hiç bir yararı olmayacağını yetkililere bildiriyoruz' dedi.

'ŞU AN BU KREDİ TAKSİTLERİNİ ÖDEMEK İMKANSIZ'

Aksoy, özellikle zorunlu olarak kepenk indiren meslek gruplarının banka kredileri, kredi kartı, çek ve senet ödemelerinin 3 ay süre ile ertelenmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

'Ayrıca bu ödemelere kesinlikle faiz uygulanmamalıdır. Çek, senetler için farklı bir uygulanmaya gidilebilir. Esnaf arasındaki kullanılan çek, senetler için banka tarafından ödemeleri gününde yapılır. Banka bu ödemeler için esnafı 3 ayı faizsiz olarak kredilenebilir. 3 aylık faiz yükünü hazine karşılaması iş sektöründeki tüm esnafımızı rahatlatacaktır ve önunde işlerini yoluna koyması için bir süre kazandıracaktır. Zorunlu kapatan ve şu anda iş hacminin yüzde 10'lara düşen esnafımız için bu kredi taksitlerini ödemek çok güç ve neredeyse imkansız gözüküyor. Kapalı dükkanlara devletimiz acilen kira yardımı yapması gerekiyor. Mülk sahipleri, kiracısına bu 3 ay zarfında kira indirimi yapmalıdır. Bu süreci hep birlikte atlatmalıyız. Şu anda piyasadaki zorunlu kapatan ve iş yeri açık olan tüm esnaf, sanatkarımızın iş hacmini yüzde 90 azalmış, durma aşamasına gelmiştir. Bu durumlar göz önüne alındığında bankalardaki tüm ödemelerimiz için en azından acil olarak faizsiz 3 ay öteleme yapmak zorunluluğu vardır. Bunu yetkililerden acil talep etmekteyiz.'

Editör: Haber Merkezi