Başkan Seçer: “Mersin, Irak İçin Ticari Bir Partner Kent”

Başkan Seçer: “Mersin, Irak İçin Ticari Bir Partner Kent”

Başkan Seçer: “Mersin, Irak İçin Ticari Bir Partner Kent”


Seçer: “Mersin Önemli Bir Liman Kenti. Bu Ticari Koridoru Çok İyi Kullanmalıyız”

Başkan Seçer: “Irak İle İlişkilerimizin Gelişmesi Noktasında Her Türlü Olumlu Katkıyı Vermeye Hazırım”

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hasan al-Janabi, Ankara dışında ilk resmi ziyaretini Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e gerçekleştirdi. Ziyarette iki ülke arasında karşılıklı ticari siyasi ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesinin öneminin vurgulandı.

Görüşmede Irak ve Mersin arasındaki ticari ilişkilerin ileri noktalara taşınması için Iraklı yatırımcıları Mersin’e davet eden Seçer, Mersin’in ticari anlamda önemli bir konumda olduğuna değinerek, “Mersin önemli bir liman kenti. Mersin, Irak için ticari bir partner kent. Ben Mersin’i ekonomik olarak geliştirmek, zenginleştirmek istiyorum. Bunun da temeli Mersin’e yatırımcı çekip, yatırım yaptırabilmek. Bu anlamda Irak’la ilişkilerimizin gelişmesi noktasında her türlü olumlu katkıyı vermeye hazırım” dedi.

Büyükelçi Hasan al-Janabi ise Iraklı iş insanlarının Türkiye’de ve Mersin’de rahatlıkla yatırım yapabileceklerini ifade ederken, “Irak ve Türkiye coğrafi ve kültürel olarak birbirlerine yakın oldukları için Iraklı iş insanları Türkiye’de ve Mersin’de kolaylıkla iş yapabilirler”  ifadelerine yer verdi.

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hasan al-Janabi, Ankara dışındaki ilk resmi ziyaretini Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e gerçekleştirdi. İki ülke arasında karşılıklı ticari siyasi ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesinin öneminin vurgulandığı ziyarette Janabi Başkan Seçer’e görevinde başarılar diledi.

Ziyarette Irak ve Mersin arasındaki ticari ilişkilerin ileri noktalara taşınması için Iraklı yatırımcıları Mersin’e davet eden Seçer, Mersin’in ticari anlamda önemli bir konumda olduğuna değinerek, “Mersin önemli bir liman kenti. Mersin Irak için ticari bir partner kent. Ben Mersin’i ekonomik olarak geliştirmek, zenginleştirmek istiyorum. Bunun da temeli Mersin’e yatırımcı çekip, yatırım yaptırabilmek. Bu anlamda Irak’la ilişkilerimizin gelişmesi noktasında her türlü olumlu katkıyı vermeye hazırım” dedi.

“Mersin, Irak için ticari bir partner kent”

Seçer konuşmasında Mersin’in Irak ticareti için önemli bir konumda olduğuna değinerek, “Mersin önemli bir liman kenti. Dünyanın çoğu yerinden ticaret malları geliyor. Bu koridordan başta Irak olmak üzere o bölgedeki birçok ülkelere gidiyor. Mersin Irak için ticari bir partner kent. Mersin için de Irak aynı pozisyonda” şeklinde konuştu.

“Irak birçok konuda ortaklaştığımız bir ülke”

Aynı coğrafyada yaşayan, tarihi ve kültürel benzerlikleri bulunan iki ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel gelişiminin birbirini etkilediğini ifade eden Başkan Seçer, “Irak, geçmişimiz, bugünümüz ve geleceğe dair kaderimizin bir olacağı bir ülke. Birçok konuda ortaklaştığımız ve tarihi kültürel bir birlikteliğimiz var. Aynı bölgede iki ülke olarak birbirimizden etkilenmememiz mümkün değil” şeklinde konuştu.

“Irakla ilişkilerimize tüccar zihniyetiyle bakamayız”

Iraktaki ekonomik, siyasi ve sosyal gelişmelerin Türkiye’yi direk etkilediğini sözlerine ekleyen Başkan Seçer,  Irak’la olan ilişkilere bir tüccar gözüyle bakılmaması gerektiğinin altını çizdi. Her anlamda benzerliği bulunan iki ülkenin ilişkilerinin ticari boyutun ötesine geçmesi gerektiğini ifade etti. Seçer sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Sadece ekonomik anlamda değil. Biz olaya tüccar zihniyetiyle bakamayız. Irak'ın gelişmesi, kurumlarıyla tekrar büyümesi yönünde katkı sunabiliriz. Diğer taraftan sosyal ve kültürel ilişkilerimizi geliştirmemiz lazım. Coğrafya bir kaderse, bizim kaderimiz de ortaktır”

Janabi, “İki ülke arasında kanallar açık olacak ve daha sağlam ticaret yapacağız”

Ankara dışındaki ilk resmi ziyaretini Mersin’e gerçekleştirdiğini ifade eden Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hasan al-Janabi Başkan Seçer’e görevinde başarılar diledi.

Irak’ın siyasi ve ekonomik sisteminin değişmesinden sonra ülkelerini terk eden insanların Türkiye’de yaşamayı tercih ettiğini ifade eden Janabi, Türkiye’deki Iraklı iş insanlarının ve Iraktaki Türk iş insanlarının iki ülke arasında köprü oluşturduğunu ifade ederek, “Irak'ın 2003'ten sonra siyasi ve ekonomik sisteminin değişmesinden sonra buraya gelen insanlar deneyim kazandılar. Bu şekilde köprü yaratıyoruz. Bu köprü sürekli hale gelecektir. Kanallar açık olacak ve daha sağlam ticaret yapacağız. Irak’la Türkiye arasındaki ilişkiler sorunsuz devam ediyor. Şimdi Irak'ta siyasi ve ekonomik istikrara yaklaşıyoruz. Umarız ki Iraklı iş adamları burada kazandıkları deneyimleri ve Türk iş adamları Irak'ta kazandıkları tecrübeleri bir yere getirip Irak'ın kalkınmasını sağlayacaktır. Bizler Irak’ın Ankara Büyükelçiliği olarak her türlü yardıma ve iş birliğine hazırız”  ifadelerine yer verdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36