featured

Başkan Savaş Beyzade FM’in canlı yayın konuğu oldu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 25 Mayıs Perşembe günü Beyzade Fm’de yayınlanan Ayhan Gümüşsoy’un sunduğu ‘Haftanın Dosyası’ adlı programın canlı yayın konuğu oldu.
Tüm İslam aleminin ramazan ayını tebrik ederek konuşmaya başlayan Başkan Savaş,  herkese huzur içerisinde geçireceği, ibadetlerin ve duaların kabul olacağı bir Ramazan temenni etti.
“BEN HALKIMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OLARAK HİZMET ETMEK VE YOLUMA BÖYLE DEVAM ETMEK İSTİYORUM”
Hakkında parti değişikliği için konuşulan asılsız haberlere cevap veren Başkan Savaş,” Parti değişikliği ve milletvekili olacağıma dair söylentiler dolaşıyor. Hatay’da bir kişi olmak nerede, on kişiden biri olmak nerede. Ben halkıma Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hizmet etmek ve yoluma böyle devam etmek istiyorum. Ben isteseydim daha önce de milletvekili olacak durumdaydım zaten. Hakkımda konuşan bu arkadaşlar Hatay’da bir algı yönetmek istiyorlarsa bu algıyı yönetirken de derslerine iyi çalışmaları gerekiyor. İnsanlar kavram kargaşası içerisine girmiş durumda. Hatay geçmişte bir devlet olmuş daha sonra serhat bir il olmuş bir şehir. Sayın Cumhurbaşkanımız geldiği zaman Büyükşehir Belediye Başkanı olarak onu karşıladım. Buraya gelen misafir de Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı. Biz farklı partilerde olabiliriz, rekabet halinde de olabiliriz ama ben buranın ev sahibi olarak Sayın Cumhurbaşkanımızı karşıladım. Hatay’dan dönerken de kendisini uğurladım. Bu Hatay halkının görmek istediği bir tablodur. Ayrıca Lütfü Savaş’ı tanıyanlar hak ve hukuk konusunda ne kadar hassas olduğunu da bilirler. Biz daha önceki partimizde de seçim sonuna kadar partimizi terk etmedik. Bize oy veren insanları yüzüstü bırakmadık. Seçim zamanı bizim yüzümüze hiç bakmayan Sayın Sadullah Ergin getirilip buraya büyükşehir belediye başkanı adayı yapılınca da sesimizi çıkarmadık. Bizi önce Saadet Partisi daha sonra Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi aday yapmak istedi. Buradan da anlaşılıyor ki Hatay’a güzel hizmet verebilmişiz. Ve en son olarak biz de Cumhuriyet Halk Partisi’ni seçerek yolumuza devam ettik. Ve o seçim çok çetin geçti. Bu seçimde de birçok insanın emeğine saygı göstermek lazım. Bunu bütün partiler için söylüyorum. Yani insanların belli bir duruşu olmalı. Bu duruş çerçevesinde ben önceki dönemde nasıl bana oy verenlere karşı saygılı oldum ve o dönem sonuna kadar biz bekleyip belediye başkanlığını aynı partide yaptıysak söylediklerim şuanda da aynı şekilde Cumhuriyet Halk Partisi için geçerlidir. Bu partide olduğumdan dolayı rahatsız olmayıp biz kişiye oy veriyoruz diyerek şuanda Büyükşehir Belediye Başkanlığı olmamızı sağlayan partili veya partisiz tüm dostlarımıza saygı duyulmalıdır. Bu saygının gereği de onların emeğine karşılık hizmet vermemiz gerekir. Biz onun çabası içerisindeyiz. Ama bütün bu dedikodular spekülasyonlar benim dışımda geçen şeyler. Bunları çıkaran birçok partiden insan var. Bunlar da bu toplumda çok değer görmeyen toplumun kendi içinden dışladığı insanlardır. İnsanların bizimle ilgili veya başka konular ile ilgili konuşmaları çoğu insanlar tarafından önemsenmiyor zaten. Biz ne yaptığımızı bilen duruşu net olan insanlarız. Ve emek konusunda da emeğe saygılı bir insanız. Bu nedenle bizim el kaldırılmamız gibi bir durum yoktur. Bu beş sene süreci içerisinde partimiz ve Hatay halkı da memnunsa biz bu beş seneyi adam gibi hizmet ederek geçireceğiz. Sağa sola zikzak yaparak geçirmeyeceğiz.
Beş yılımız bittikten sonra karnemiz iyi değilse zaten çekilip bir kenara oturur veya başka bir işle uğraşırız. Doktorluk yaparız. Ama bunun dışında partimiz bizden memnun değilse de gereğini yaparız. Ama şimdi bu düşünülecek bir hadise değil. Bundan sonra ki dönemlerde düşünülecek bir hadise. Bu yirmi ay içerisinde memleketimiz için bizim çok yapacak işlerimiz var. Bu gibi şeyler ile zamanımızı öldürmenin bir anlamı yok. Biz şuanda Hatay’da Cumhuriyet Halk Partisi’ne siyaset yapıyoruz” dedi.
“BENİM PARTİMDEN VE HATAY HALKINDAN ŞİKÂYETİM YOK”
Hatay’ın 15 ilçesinde hiçbir siyasi ayırım yapmaksızın hizmet verdiklerini ifade eden Başkan Savaş,”  Hatay’ın bütününü kucaklamak adına da Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapıyorum. Bu ikisi de bizim yapmamızın doğru olduğu çizgi. Bu başladığımız çizgiyi sonuna kadar götüreceğiz. Yarınki şartlar ne getirir bilmiyorum ama benim partimden ve Hatay halkından da bir şikâyetim yok. Kendini siyasi mühendis olarak gören ve ayık olmadan yazıp çizen şahıslar spekülasyonlarla zihin bulandırarak hizmetlerimizi gölgeleme hesabı yapıyorlar. Normal şartlarda düşünseler bu konuyu Lütfü Savaş nasıl düşünür diye bilmeleri lazım. Çünkü 8 buçuk yıla yakın siyasetin içerisindeyiz. Daha önce de üniversitedeki çizgim belli. Yani biz bir gün a deyip bir gün z diyen değil, net insanlarız. Bizim dünya görüşümüz de belli duruşumuz da belli. Bunun için spekülasyon yapan insanları zaten Hatay halkı biliyor. Ben bu işlere hakikaten gülüp geçiyorum. Sevgi, kardeşlik ve hoşgörü kenti Hatay’a yakışır Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yapıyorum. Sayın Başbakan ve Bakanlar Hatay’a geldiği zaman onları da karşılıyorum. Gittikleri zaman da onları uğurluyorum. Bu yaptığım da insanlığımızın gereğidir. Ben bu duruşu Ankara’daki siyasetçilere de öneriyorum. Türkiye kavga edilecek bir ülke değil. Türkiye’nin çok sorunları var. Bu sorunları çözebilmek için el ele vermemiz ve kavga etmememiz lazım. Yani siyasetle rekabet halinde olmak her gün kavga etmeyi gerektirmez.” ifadelerini kullandı.
“MENSUBU OLDUĞUM TEK CEMAAT CAMİ CEMAATİDİR”
Hakkında çıkan FETÖ konusundaki asılsız iddiaları yanıtlayan Başkan Savaş, “ Ben FETÖ’den tutuklanmayı bekleyen bir insan değilim. Hatay’da dimdik gezen bir insanım. Biz milli ve manevi duygularımızı Rabbimizle hiçbir aracı olmadan yaşayabilecek akla ve zekâya sahibiz. Bizim üniversite hayatımız da belediyecilik hayatımız da net. Mensubu olduğum tek cemaat, cami cemaatidir. En büyük cemaat de cami cemaatidir. Namazımı da kılan bir insanım ama ölçüt sadece namaz kılmakla olmaz iyi ve faydalı insan olmak çok önemli. Bizim dinimiz çok güzel bir din. Bu dini iyi algılayıp ona göre hizmet üretirseniz Türkiye çok daha güzel yerlere gelir. Kim şu gruba ait veya bir başka gruba ait diye uğraşacağımıza nasıl iyi ve faydalı bireyler olacağımızı konuşmamız gerekir. Farklı partilerde olunca kimse benim inancıma ve ibadetime karışmadı. Zaten kimsenin buna karışmalarına da izin vermem. Biz bir yerde duruyorsak kimliğimiz ile duruyoruz. Bu ülkede daha önce neyi savunuyorsak şimdi de herkesin inandığı gibi yaşamasını savunuyoruz. Ben hiçbir insanın inancı, giyimi ve ibadet şeklinden dolayı Türkiye’den dışlanmasına razı değilim. Herkes inandığı gibi yaşasın ama herkes iyi ve faydalı bir vatandaş olsun. Yönü Ankara dönük ve bayrağımızın altında huzur bulan huzur içerisinde yaşamaktan mutlu olsun. Önemli olan iyi insan olabilmek ve Türkiye Cumhuriyeti’nde vatandaşlık görevini yerine getirmesidir. Hiç kimseyi yadırgamamak ve dışlamamak lazım.” dedi.
“DARBE GİRİŞİMİ YAPILDIĞI SIRADA EŞİMLE BERABER BODRUMDAYDIK”
Darbe günü Hatay’da olmadığı hakkında çıkan asılsız iddialara cevap veren Başkan Savaş, “İtham ederek, karalayarak siyaset yapılmaz. Sazanlık yaparak da algı yönetilmeye kalkışılmaz. Ben ve eşim darbe girişiminden 1 gün önce kızımın mezuniyet töreni için İstanbul’da idim. HASİAD eski Başkanı Bodrum’da inşaat yapıyor. Darbe girişimi yapıldığı sırada ise eşimle onun daveti üzerine Bodrum’da idik. Darbe girişimini kızımın telefonu sonrasında öğrendim. Ayrıca sadece beni değil buradan 17 kişiyi de davet etmişti. Orada bu işle alakalı olmayan dünya görüşü farklı birçok insan vardı. Biz Cuma günü bütün gün Bodrum’daydık. İki üç ay önce hazırlanmış farklı birçok dünya görüşünde 17 kişinin bir yerde olmasının yanı sıra oraya da ilk defa gittim. Hayatımızda ilk defa bodruma gittik o da bize zehir oldu. Türkiye Cumhuriyeti yüzyıllık bir devlet ise ondan önce Anadolu’da bin yıllık bir gelenek ve göreneklerimiz varsa ve eğer devlet serhat şehir büyükşehir belediye başkanının hangi karakterde olduğunu bilmiyorsa o devlet bitmiş demektir. Ben benim devletimin sağlam bir devlet olduğunu düşünüyorum” sözlerine yer verdi.
“DEVLETİMDEN DE MİLLETİMDEN DE GİZLEDİĞİM HİÇBİR ŞEY YOK”
Başkan Savaş,” Türkiye Cumhuriyeti Devleti Büyükşehir Belediye Başkanının hangi zihniyette olduğunu bilmeyecek kadar aciz değildir. Ben rahat rahat geziyorum. Allaha şükür devletimden de milletimden de gizlediğim hiçbir şeyim yok. Ama dün farklı gruplara karşı yamulanlar bugün daha farklı gruplara yamulmasın. İnsan gibi dimdik dursunlar. Bizim bu yıl 33’üncüsünü düzenlediğimiz futbol turnuvamızı gerçekleştiriyoruz. Biz bunu 3 yıldır da İskenderun’da gerçekleştiriyoruz. Burada da Antakya’da ilk maçlarımız protokol maçları oluyor. Belli yaşın üstünde protokoldeki arkadaşlarımızı maça davet ediyoruz. Amacımız açılışımızın renkli olması ve insanlarımızı eğlendirebilmektir. Mayıs ayında da bizi bir arkadaşımız yemeğe davet etti ve maçtan çıkınca yemeğe gittik. Ben istihbarat örgütü mensubu değilim her renkte ve görüşte insanlarla bir arada oluyorum. Benim yanımda ateist, liberal, sosyal demokrat, milliyetçi ve muhafazakâr insanlar da var. Ben bir belediye başkanıyım insanları ayırma şansım yok. Komutanlar da bizimle gelip futbol oynuyorlar. Yemeğe gidince bu işi kurgulayan insanlar ya da o iş içerisinde olan insanlar birlikte görüntü vermezler. Hele ki İskenderun’un en önemli yerinde hiçbir şekilde vermezler. Bu önemli işler yemek ile değerlendirilmez. Bu işler görünen ve görünmeyen eylemler ile değerlendirilir. Zaten kritik bölgelerdeki adamlar ile hiçbir şey bulamazsınız. Cemaatte olan insanlar kendilerini saklarlar. Şuanda da zaten enteresan olan da yakalanabilecek insanlar yakalanıyorlar. Diğerleri de kaçtı. Ben Türkiye’nin artık rahatlamasından yanayım. Her şey normale dönmeli ve bu ülkede huzur konuşulmalı. Benim de herhangi bir korkum yok insanlarımız da tedirgin olmasınlar rahat olsunlar” ifadelerini kullandı.

“ARAPÇA TABELALARIN KALDIRILMASINI MÜSLÜMANLIK VEYA İSLAM İLE BAĞDAŞLAŞTIRMAK DOĞRU DEĞİL”
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Arapça tabelaları kaldırması üzerine sorulan soruları yanıtlayan Başkan Savaş,” Devleti yönetenler seçim zamanı onun hesabını verir. Belediyeyi yönetenler de seçim zamanı belediyenin hesabını verir. Şuanda devlet politikasına benim karışma şansım yok. Ama arkadaşlarımız eğer Müslümanlık sadece Arapça ile oluyorsa Türkçe ile hiçbir şey yapmamız lazım. Arapça tabelaların kaldırılmasını Müslümanlık veya İslam ile bağdaşlaştırmak da doğru değil. Herkesin dini kendinedir. Arapça tabelaların kaldırılması Kur’an-ı Kerim’e ve İslamiyet’e karşı gelmek değildir. Keşke bu insanlar 6 yıldır mağdur olmasalardı. Hatay ve bizim gibi birçok şehir de bu kadar sıkıntı çekmeseydi. Ben bu konuda hükümeti eleştirmem. Bazı arkadaşlar sayın Cumhurbaşkanının talimatı olunca susuyorlar fakat başka birinin talimatı olunca seslerini çıkarıyorlar. Ben iki hareketi de doğru bulmuyorum. Doğruya herkesin doğru demesi gerekir. Her şehrin kendine özel bir stili vardır. Hükümet İngilizce tabelaları kaldırılsın derse onlar da kaldırılır” dedi.
“İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİ 2019 YILINA KADAR BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Hatay’daki su sıkıntıları hakkında sorulan sorulara cevap veren Başkan Savaş, “Antakya’nın belli mahallelerimiz su sıkıntısı çekiyorlardı. Biz bu konuda çok efor sarf ettik. Yaklaşık Serinyol Mahallesi’nden 180 saniyede su gelirdi şimdi yeni kuyular açtık. Enerji ve terfi istasyonlarını yeniledik. Ve 22 km isale hattı yaptık. Eskiden 18 litre su gelirdi şimdi 400 litre geliyor. Biz daha önceleri Hatay’ın doğu yakasından batı yakasına su desteği sağlıyorduk. Şimdi ise zaman zaman batı yakasından doğu yakasına su desteği yapıyoruz. Batı yakasındaki Antakya ve Defne ilçelerindeki su sorunlarını çözüme kavuşturduk. Bu çalışmalar gittikçe daha mükemmel bir hal alacak. Şu anda Antakya ve Defne’nin içme suyu şebekelerini %13 oranında yeniledik. 2019 yılına kadar bunu bitirmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.
“AMACIMIZ HATAY’DAKİ İSTİHDAMI ARTTIRMAK”
İzleyenlerden gelen işsizlik sorularına cevap veren Başkan Savaş, “Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak tüm Hatay’ı işe alabilecek bir istihdama sahip değiliz. İşsiz kesime verebileceğimiz en büyük destek 5500 kişilik iş alımıdır. Kimsenin alınmasını gücenmesini istemem. Ben işe alımlardan siyasi kaygı da gütmüyorum. İktidar belediyesi olan Antakya Belediyesi’nin de belirli bir iş alım sınırı vardır. İstihdam sorunu sadece Hatay’ın değil Türkiye’nin sorunudur. Bu sorunu yerel yönetimler çözemez, çözülmesi için genel yönetimlerin bu konuda güçlü bir tavır sergilemesi lazım. Posta Gazetesi’ne Hatay’ın ekonomisinin nasıl düzeleceği ile ilgili bir demeç verdim. Amacımız Hatay’daki istihdamı arttırmak” dedi.
“HATAY’DA REFAH SEVİYESİNİ ARTTIRMAK İÇİN 3 ÖNEMLİ MESELEYİ HALLETMEMİZ LAZIM”
Teşvik bölgeleri kapsamında 2009-2011 verilerinde 4 bölge yapmışlar ve Hatay’ı dördüncü bölgedeyken 3’üncü bölgeye almışlar. 2012 yılında bunu revize etmişler ve teşvik bölgelerini altıya ayırmışlar. Bu 6 bölgede ekonomisinin en düşük olduğu ve kalkınmada öncelik gerektiren yerleri 6’ıncı bölge biraz daha iyisini 5’inci bölge en iyi bölgeyi de 1’inci bölge yapmışlar. Bölge sayısı 6’ya çıkınca bizi 4’üncü bölgeye almışlar. Ama daha önce 4’üncü bölgede birlikte yaşadığımız Kahramanmaraş’ı son incelemede 5’inci sıraya almışlar. Kahramanmaraş’ın yatırımı Hatay’dan 10 milyon dolar daha fazla. İstihdamı ise 9 bin daha fazla. Hatay şu anda ekonomik yönden 4’üncü bölgeler içerisinde en zayıf bölge. Suriyelileri de kattığımızda gelirimiz oldukça düşüyor. Akademisyen ve birçok bilim adamıyla biz bunu aylardır çalışıyoruz ve yakında bir kampanya düzenleyeceğiz. Bir ay içerisinde bir kampanya düzenleyerek 500.000 kişinin imzasına başvurup kalkınma bakanlığına başvuru yapacağız. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin iller bankasından ve vergilerden almış olduğu katkı payı 1 milyon 555 kişiye denk geliyor. Ama şu anda 2 milyon kişiyi barındırıyoruz. Alt yapı yatırımlarımızı, içme suyu şebekelerimizi, kanalizasyonlarımızı, arıtma tesislerimizi, yollarımızı, parklarımızı ve barınma ile ilgili sorunlarımızı HBB olarak 1,5 milyona göre değil 2 milyon insana göre yapmamız gerekiyor. 6 yıldır Suriyeli komşularımızı burada misafir ediyoruz. Devletimizin İller Bankası ve vergilerden gelen payını bu sayıya göre vermesi lazım. Hatay’da her ay 200-300 milyon vergi azalıyor çünkü ekonomimiz sığlaşıyor. Hatay’a baktığınız zaman İskenderun ile Dörtyol ekonominin %80’inini oluşturuyor. Diğer 13 ilçeye bakarsanız Hakkâri seviyesinde. Hakkâri 6’ıncı bölge biz 4’üncü bölgeyiz. Bu büyük bir haksızlık. Diyelim ki hükümet bunu ilçelere göre yapmıyor. O zaman insan sayısına göre yaparsanız biz şu anda 6100 dolarlık bir seviyeye iniyoruz. Çünkü bizim gelirimiz 7400 dolardan 6100 dolara düşüyor. Yaklaşık 12,9 puan gelirimiz düşüyor. Düşünün bir insan Hatay’da 7400 dolar kazanırken gittikçe sığlaşan bir ekonomiyle 6100 dolara düşmüşüz. 5’inci bölgelerin ortalaması 6200 dolar. Yani 5’inci bölgeden bile 100 dolar eksiğiz. Bu Hatay’ın kalkınma mücadelesi. Ekonomik olarak var olma mücadelesi. Bu sadece Lütfü Savaş’ın meselesi olmaması lazım. Bu şehrin 10 tane milletvekili var. 15 tane ilçe belediyesi var. Bütün siyasi partilerin il ve ilçe başkanları var. Bu arkadaşlarımız siyaseti memleketin refah seviyesini ve huzurunu yükseltmek için yapıyor. Refah seviyesini yükseltmek için kalkınmada öncelikli bölgelerde 5’inci sırada olursak, 10 milyon dolardan daha fazla yatırım alacağız. İşsizliği de 1 puandan fazla düşüreceğiz. Hatay olarak bizim önceliğimiz turizm, kalkınmada öncelikli iller arasında 5’inci bölge olmak ve EXPO’da gibi 3 önemli meseleyi halletmemiz lazım. Ben imzalarımı da alıp gerekçeli kararlarımla birlikte Başkanımıza ve Cumhurbaşkanımıza da sunacağım. Bu partiler üstü bir meseledir. Cumhurbaşkanımız bir konuşmasında ben partili bir Cumhurbaşkanı olabilirim ama bütün belediyelere eşit bir şekilde davranacağım demişti. Ben de bu sözü senet olarak görüp Cumhurbaşkanımıza Hatay adına 500.000 imzayı toplayıp gideceğiz. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin yönetimi CHP’de olabilir ama 5 tane milletvekili de AKP’li. 15 ilçenin 11’i AKP’de. Bu sadece benim sorunum değil, diğer arkadaşlarımız da biraz kafa yorup şu ekonomik tablonun düzelmesi ve Hatay’daki huzurun daha da pekişmesi için katkı sağlaması lazım. Ama maalesef kendisinde birçok leke olan insanalar başkalarını lekelemeyi bir sanat edinmişler. Bu ne bizim örf ve adetlerimize uyar ne inancımıza uyar ne de milli hassasiyetlerimize uyar. Bu arkadaşlarımızın çoğu dedikodu yapma peşindeler” dedi.
“BU SENE HATAYSPOR’U ŞAMPİYON YAPMAK İÇİN UĞRAŞACAĞIZ”
Hatayspor ile ilgili gelen soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “ Hatayspor bu şehrin en büyük takımı. Ben Hatayspor adına çok üzülüyorum. Bu takım sadece Antakya’nın takımı değil. Hatayspor’u Erzin’den Samandağ’a, Yayladağı’ndan Hassa’ya kadar bütün Hataylıların takımı yapmak zorundayız. Geçen sene bunu başaramadık. Ama bu sene Ağustos ayı içerisinde bir genel kurul var. Bu genel kurulda ben Hatayspor’un yönetimine girmek istiyorum diyen ve Hatay’da geneli kurula girmek isteyen vatandaşlarımız varsa gelsinler görüşelim. Yeni bir yönetim yapılacak. Biz Hatayspor’un renklerinin de isminin de tüm Hatay’ı kapsayacak şekilde değiştirilebileceğini düşünüyoruz. Geçen sene herkes biliyor ki biz Hatayspor’u aldığımızda 13 puanı vardı ve son 13 maça girmişti. 13 maçta 20 puan aldık ve Hatayspor’u ligde bıraktık. Daha sonra bu sezon Hatayspor’u play-off oynattık. Ayrıca Hatayspor’un çok borcu vardı 3’te 1’ine düşürdük ve çok başarılı bir dönem geçirdik. Şimdi bakıyorum maillerde ve sosyal medyanın çeşitli yerlerinde bir sürü akıl yürüten arkadaşımız var. Bu arkadaşlar akıl vermesinler, gelsinler Hatayspor yönetimine girsinler. Parasıyla emeğiyle Hatay’a, Hatay’lıya ve Hatayspor taraftarına katkı sağlasınlar.  Şu anda geçen yılki kadroyu da koruyoruz. Bütün futbolcularla anlaştık. Yeni 5 futbolcu daha alacağız. Bu sene Hatayspor’u şampiyon yapmak için uğraşacağız. Biz Hatayspor’u sahip çıkmak için aldık” ifadelerine yer verdi.
“İNSANLARIMIZIN MORAL VE MOTİVASYONUNU ÜST SEVİYEYE ÇIKARMAMIZ LAZIM”
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal projelere gereğinden fazla para harcandığı ile ilgili gelen bir soruya cevap veren Başkan Savaş, “ Bir şehir düşünün serhat şehri. 16 -17 yıl esaret altında kalmış, özgürlük mücadelesi vermiş. 6 yıldır da 500 bine yakın misafir ağırlıyor ve o misafirlerin yükü üzerinde. O misafirlerin hem sosyolojik hem psikolojik ve gittikçe de ağırlaşan ekonomik yükü üzerinde. Teşvikte 5’inci bölge bile bizden 100 dolar daha fazla kazanıyor. Bu şehre moral ve motivasyon gerekiyor. Yapmış olduğumuz spor kompleksi Türkiye’de bir tane. Hiçbir belediyenin bizimki gibi kaliteli bir kompleksi yok. Burada milli takım seviyesinde işler yapılıyor. Şu anda sadece su topunda 6 tane takımımız var üçü 1. Ligde, üçü 2. Ligde. Birçok branşta ulusal seviyede başarılı sporcularımız var. Kadın basketbolunda geçen yıl Türkiye ikincisi olduk. Avrupa’da şampiyonlar liginde averaj ile Euro-Cup oynadık ve son dörde kaldık. Erkekler voleybol liginde yarı final oynadık. Satrançta Türkiye birincisi olduk. Biz sosyal ve sportif hadiselerde şehirdeki bu ezikliği gidermemiz lazım. İnsanlarımızın moral ve motivasyonunu üst seviyeye çıkarmamız lazım. Biz gelip de sadece alt yapı yeşil alan ve yollar yapacak olsaydık, bu belediye başkanlığını herkes yapardı. Ama insan ruhunu anlamak, insanların dağarcığını genişletmek ve bu şehirde huzuru, sevgiye, merhamete katkı sağlamak için de belediye başkanının çok çalışması lazım. Sosyal projelerde fazla para harcamıyoruz. Çok hizmet yapıyoruz bereketli oluyor, az para harcıyoruz” dedi.
“BÜTÜN BÜYÜKŞEHİRLERDEN FAZLA ALT YAPI YAPIYORUZ”
Türkiye’de nüfusun %24,5’i kırsal kesim oluşturuyor. Diğer %75,5’i ise kent merkezlerinde yaşıyor. Hatay’da mevcut nüfusun %51 kırsal kesimde, %49’u şehir merkezinde yaşıyor. Büyükşehir olmadan önce 400 köy, 64 belde ve 15 ilçeye hizmet edilmiş. Hal böyle olunca ne alt yapı yapılmış ne de üst yapı. Şimdi alt yapı hizmetlerini bitirince üst yapıya geçeceğiz. Ben boya badana yapan belediye başkanlarından değilim. Biz Hatay’da hijyeni ve alt yapıyı öncelik olarak görüyoruz. Şu anda İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Adana ve Mersin hangi büyükşehir aklınıza gelirse gelsin hepsinden daha fazla alt yapı yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

Çöple mücadele hakkında açıklamalar yapan Başkan Savaş, “Çöple mücadele bizim işimiz değil. Bu ilçe belediyelerinin işi. Ayrıca yeri gelmişken paylaşayım. Biz İçişleri Bakanlığı’na bağlıyız. 2014 yılında sorduğumuzda sinek ve haşereyle mücadele ilçe belediyelerin görevi dedi. İskenderun Belediye Başkanı bizim görevimiz değil deyince bir daha sorduk. Bu sefer bize ve onlara resmi yazı geldi. Şimdi İskenderun belediye başkanımız bu kararı değiştirme çabası içerisinde. Bir yazı daha gelmiş sinekle mücadeleyi büyükşehirler yapacak denilmiş. Bizim bütçemizin içerisinde sinekle mücadele yok. Kanunen de bütçede azaltıcı işler yapamıyorsunuz. Bunu arkadaşlarla çözmeye çalışacağız. Çözemezsek İçişler Bakanlığına soracağız. Şimdi değil ama Ekim ayında verselerdi, Kasım ayının bütçesine koyardık 2017’nin bütçesinde de bunu uygulardık. Şu aşamada bunu gelmesi hem bizi hem ilçe belediyeleri zor duruma düşürecek. Çünkü onların harcadığı fuzuli harcama olacak. Belki Sayıştay hesap soracak. Bizim harcamamızda da niye bunu harcadınız, bu sizin göreviniz değilken bütçeyi neden harcadınız diye bize soracaklar. Bize geldi mi bilmiyorum ama valiliğe gelmiş. Vali Bey’in İskenderun’daki konuşmasını duyunca Sayın valimize de bunu konuyu arz ettim. Vali Bey de yeni bir yazı geldiğini söyledi. Biz anayasa ve yasalar ne diyorsa onu yapmak zorundayız ve ona göre çalıştık şimdiye kadar. Sinekle mücadele için İçişleri Bakanlığı bize ne yazı göndermişse biz de onu yaparız. Bizim bağlı olduğumuz kurum İçişleri Bakanlığı’dır” dedi.
“TÜM İLÇELERİMİZDE ALTYAPI SORUNLARINI ÇÖZÜME KAVUŞTURUYORUZ”
“Ulaşım Koordinasyon Merkezi Altyapı Koordinasyon Merkezi Büyükşehir yasasından sonra yürürlüğe girdi. Onların da başkanlığını Genel Sekreterimiz yürütüyor. Ama her kurum ve kuruluşlardan orada temsilciler bulunuyor ve ona göre karar alınıyor. Biz tabi ki Antakya olsun diğer ilçelerimizde altyapı sorunlarını çözüme kavuşturuyoruz. Biz bu altyapıyı ben Antakya Belediye Başkanı iken 4 yıl yaptım. Geçtiğimiz günlerde oldukça yoğun bir yağmur yağdı. Bu yağmur 7 yıl önce yağmış olsaydı biz çok perişan olurduk. Hatay olarak on beş yirmi günde kendimizi toparlayamazdık. Ama minimum zararla geçiştirdik. İçme suyu şebekesi için Hatay’ın her tarafında çalışmalar gerçekleştiriyoruz. TEDAŞ, Türk Telekom, isale hatları, doğal gaz çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bir karar aldığımızda bu onun bütçesi, ihalesi ve projesi lazım. İstediğiniz zaman her kurumla çalışmaları gerçekleştiremiyorsunuz. Ayrıca aynı yeri kazıyıp farklı çalışmaları yapmak oldukça zor. Her kurumun ayrı hassasiyeti var. Büyükşehir Belediyesi olarak yeni olabiliriz ama zamanla daha başarılı işler gerçekleştireceğiz. Hatay’ın her tarafında kazı varsa bu da büyükşehirin çalıştığının da göstergesidir. Maalesef Hatay’da bu kadar altyapı sıkıntısı olmaması lazımdı. 15 yıllık iktidarın biraz düşünmesi lazım. İnsanların oyunu alırken hizmetini de düşünmeler gerekiyor. Bu kadar altyapıyı bize bırakacaklarına daha önce halledilmesi gerekirdi. Ama gerçekten de çok tempoyla çalışıyoruz. Bu Alâeddin’in sihirli lambasından çıkan gibi olmuyor hizmetler, süreç gerektiriyor” ifadelerine yer verdi.
“UĞUR MUMCU BATTI ÇIKTI PROJESİ AĞUSTOS AYINDA BİTECEK”
Uğur Mumcu Battı Çıktı Projesi ile ilgili gelen soruya cevap veren Başkan Savaş, “Ağustos sonuna doğru bitireceğiz. Anıtlar Kurulu’ndan izinleri aldık, mozaikler ve yapılar kalkıyor. İstanbul’da böyle bir olay oldu 10 yılda kaldıramadılar, biz onu 4 ayda hallettik. Ağustos sonunda da bu zor ve meşakkatli işi bitirebilirsek çok mutlu olacağız” dedi.
“KİTAP FUARINI BÜYÜKŞEHİRİN İMKÂNLARIYLA YAPTIK”
Hatay’da ilk defa gerçekleştirilen kitap fuarı hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “Akdeniz’deki en büyük kitap fuarını büyükşehir imkânlarıyla yaptık. İlk defa yapılan fuar organizasyonunda eksikliklerin olmasından daha doğal bir şey yok. Halkımızın taleplerini değerlendirip daha büyük organizasyonları halkımızla buluşturmaya devam edeceğiz. Sonbaharda mobilya ve ayakkabı fuarını düzenleyeceğiz” dedi.
“HATAY’DA MORAL VE MOTİVASYONU YÜKSELTMEK LAZIM”​
Şarkıcı Hadise’ye ödenen para miktarı ile ilgili gelen soruya cevap veren Başkan Savaş, “Türkiye Cumhuriyeti Spor Bakanlığı olimpiyatları alacam diye 42 milyon doları reklama ve aracı şirketlere harcadı, hüsranla döndük. Önce bunun hesabı sorulsun. Bombalar patlıyor herkes panik içinde insanların moral motivasyonunu yükseltmek için tabi ki birilerini getireceğiz. İyi sanatçılarında en yüksek ücret aldıkları günlerden birinde organizasyon yapıyorsanız sanatçının da hakkını vermek zorundasınız” dedi.
“RAMAZAN AYI BOYUNCA RAMAZAN ETKİNLİKLERİ HATAY’IN TÜM İLÇELERİNDE VATANDAŞLARLA BULUŞACAK”
Ramazan ayında Hatay halkıyla buluşturulacak olan etkinliklerden bahseden Başkan Savaş, “Ramazan başlangıcında Antakya ve İskenderun’da iki güzel konseri halkımızla buluşturacağız. Ramazan ayında Antakya Atatürk Parkı’nda 1 ay boyunca etkinliklerimiz olacak. Bir ay boyunca profesyonel bir ekip ve şehir tiyatromuz Hatay’ın tüm ilçelerini dolaşacak ve iftarımızı o ilçelerde yapacağız. Profesyonel ekipler ve şehir tiyatromuz Hatay’ın her yerinde ilahilerle oyunlarıyla skeçleriyle Hacivat Karagöz gösterileriyle Ramazan coşkusunu yaşatmaya devam edecekler. Ramazan ayında sadece maneviyatı değil, özellikle çocuklarımızın Ramazan kültürünü tanımaları için geleneksel ramazan eğlencelerini de hemşehrilerimizin beğenisine sunacağız.” ifadelerine yer verdi.
Yakın zamanda gerçekleştirecek olan projeler hakkında bilgiler veren Başkan Savaş, “Atatürk Parkı içerisine bir hayırseverimizi destekleriyle 515 kişilik akustik özelliği olan her türlü sosyal organizasyonun, tiyatroların, konferansların düzenleneceği bir kültür merkezinin çalışmalarına başlayacağız. Aynı yerde 200 kişilik bir nikah salonu da olacak” dedi.
“BİZLER DÜŞMAN DEĞİLİZ, SADECE BU ŞEHRİ DAHA İYİ YÖNETMEK ADINA RAKİBİZ”
6-7 AKP’li meclis üyesinin borçlanmaya evet deyip sizi destekledikleri için partiden ihraç edilmeleri söz konusu bu konuda neler düşünüyorsunuz? Sorusuna cevap veren Başkan Savaş, “Hizmete destek verene ancak buradaki yerel yöneticiler böyle davranırlar. Biz büyükşehir olduktan sonra bütün borçları bize gönderdiler. İskenderun’dan 246 milyon 481 bin lira, Reyhanlı’ dan 40 milyon 497 bin lira, Belen’den 34 milyon 654 bin lira, Dörtyol’dan 20 milyon 736 bin lira, Payas’tan 11 milyon 500 bin lira ve Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’dan bundan önceki belediye başkanından bize gelen borç 4 milyon 109 bin liradır. Samandağ 44 milyon 881 bin lira, Kırıkhan 19 milyon 474 bin lira, Erzin 11 milyon 646 bin lira gibi rakamlarla bize bu borçlar kalırken bundan önce görev yaptığımız Antakya Belediyesi’nden kalan borç diğer belediyelere oranla borç sevip sevmediğimizin göstergesidir. Bize toplamda 1 milyar borç kaldı. Bunun 200 milyonu Büyükşehir Belediyesinin 800 milyonu HATSU’ya, biz şu anda 1 milyar borçtan 800 milyon borca düşmüş durumdayız. Şu ana kadar da Hatay Büyükşehir Belediyesinin borçlanabilme limitinin sadece yüzde 21’ini borçlanabilmişiz. Bizim daha % 79 borçlanabilme imkânımız var. 200 milyon borç ödemişiz borç limitimizin şu anda yüzde 21’indeyiz.Ak Parti grup başkanı sağolsun, büyükşehir belediyesine rakip değil de sanki düşman gibi davrandı. Birinci sıra milletvekiliyle birlikte bütün Ak Partili meclis üyelerini iki şekilde zor duruma düşürdü. Birincisi hizmeti zaman zaman engelleyerek, ikincisi ise borçlanmaya karşı hayır denmesi için grup kararı almalarını isteyerek. Mecliste 7 kişilik kurullarımız var. Bunların 4 tanesi Adalet ve Kalkınma Partili, 2 tanesi Cumhuriyet Halk Partili ve 1 tanesi Milliyetçi Hareket Partili. İhtisas Komisyonlarının başkanları da Adalet ve Kalkınma Partili. Bu komisyonlar toplanıyor ve gruplara bilgi veriyor. Komisyonda 7 kişi imza atıyor şu konu meclisten bu şekilde çıkacaktır diye. Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri komisyondan ne karar çıkarsa onu çıkarıyor ama ne hikmetse grup başkanı yanındaki 3-4 kişiyle birlikte Hatay’ın çoğunlukla lehine olan komisyon kararlarını grupta tam tersine çeviriyor. Adalet ve Kalkınma Partisi grubu da bundan çok rahatsız. En az %70 arkadaşımız bu durumdan rahatsız. Bizler düşman değiliz, sadece bu şehri daha iyi yönetmek adına rakibiz” dedi.
“HATAY İÇİN VERİLEN KREDİYİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR”
Saadet Partisi meclis üyesine teşekkür eden Başkan Savaş, “ Saadet Partisi 3 yıldır yapıcı bir politika izliyor. Hatay’ın lehine olacak ne varsa onu yapmıştır. Kimse benden yana olmasın ama Hatay’ın da hizmetine engel olmasın. Altyapı hijyen iyi olsun ve yeraltı kaynaklarını kirletmesin diye yapılıyor. İki ay önce il başkanı ve birinci sıra milletvekili, Samandağ, Arsuz ve Dörtyol’a hayır oyu vereceksiniz diye grup kararı aldırmış. Buradaki hayır dedikleri konu ise Arsuz’un kanalizasyon sorunu, Samandağ ve Dörtyol’un içme suyu sorunları. Kayıp kaçak çok hijyen sağlık konusunda ciddi sıkıntılar var hangi vicdanla hayır oyu çıkarmak için grup kararı alıyorsunuz ben de bunu sormak istiyorum. Hayır dedikleri konuda biz Avrupa Kalkınma Bankası’ndan borç istiyoruz ve bize verilen 27 milyon Euro bunun yanında 5 milyon Euro’sunu hibe olarak alıyoruz ve altyapı yapmak için bu paraya ihtiyacımız var. Dörtyol’un en az % 45’i Adalet ve Kalkınma Partisine oy veriyor ve seçmeni çok orada. Arsuz’un üst köylerinin % 80’i Adalet ve Kalkınma Partisine oy veriyor bu köylerde bu projeler kapsamında. Belen’in alt tarafları bu projeler kapsamında Belen’in tüm kanalizasyonunu İskenderun Arıtma Tesisine vereceğiz. Kanalizasyon, içme suyu hepsi bitmek üzere bunlara herkes evet demiş, ama size oy vermiş diğer bölgelere yapılacak olan hizmetlere hayır diyorsun. Siz neyin peşindesiniz? Hem de verilen 5 milyon Euro hibeyi kabul etmiyorsun. Avrupa Kalkınma Bankası’nın %2’si Türkiye Cumhuriyeti’nin, bizi de orada 24 kişilik yönetim kurulunda devletimizin atadığı bir yönetim kurulu üyemiz var. Krediyi çıkartmak için sekiz buçuk aydır uğraşıyorum. Biz sadece İller Bankası’nın verdikleriyle yetinemeyiz. Bundan sonra önemli bir konu daha var İskenderun Teknik Üniversitesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlükleri bizlerle bir proje yapıyor üniversite gençlerinin eğitimi için bu projenin % 85’i Avrupa Birliği tarafından bizlere hibe, yüzde 15’inide biz belediye olarak vereceğiz. Bizim çocuklarımızın eğitimi geleceği için yapılacak çalışmalara dahi hayır oyu verdiler. Cumhurbaşkanımız tarafından atanmış kişiler tarafından yapılan projelere dahi hayır diyorsunuz. Siz neye hangi konuya hayır verdiğinizi biliyor musunuz diye sordum hiç kimseden ses yok, sağımda oturan Sarıseki Eski Belediye Başkanı Bülent Özer beye sordum, samimiyetle cevap vermeni istiyorum dedim neye hayır dediğini biliyor musun diye sordum başkanım bütün grup hayır verince ben de hayır verdim dedi. Konuyu bilmeden hangi zihniyetle gruba hayır oyu vereceğiz diyebiliyorsunuz. % 85’ini Avrupa fonundan gelecek parayla gençlerimizin eğitim imkânını engellemeye hakkınız var mı? Bu kin nefret neden? Komisyonlarda insanlara baskı yapıyorsunuz altyapıya yapılacak hizmetleri reddediyorsunuz eğitimi reddediyorsunuz. İnsanların artık sabrı taşmaya başlamış ve içlerinden bazıları evet oyu vermiş birkaçı çekimser kalmış. Bir insan kendi şehrine hizmet yapılsın diye oy veriyorsa ve sen bu insanları partiden atmakla tehdit ediyorsan ben bu işi yapanların zihniyetlerini sorgularım. İl başkanının da milletvekilinin de buna gücü yetmez çünkü o arkadaşlar hakkaniyet çerçevesinde davranmışlardır. Bu arkadaşlarımızın bir şehre nasıl daha iyi hizmet yapılır, siyaset nasıl yapılır şehrin önü nasıl açılır biraz daha tecrübeli abilerinden öğrenmeleri lazım onu bunu tehditle Hatay’ın siyasetini engellemekle siyaset yapılmaz. Ben her zaman söylüyorum gelin hep birlikte yapalım bu işin ahiretinin olduğunu kul hakkının olduğunu. Bizim burada 1 milyon 555 bin Hataylı hemşehrimize ve 500 bin civarında Suriyeli misafirimize borcumuz var bu hizmetleri onlara götürmemiz lazım” dedi.
“MECLİSTEKİ ARKADAŞLARIMIZ HİZMETLERİMİZİ ENGELLEMEYİ BIRAKSINLAR”
Asi nehri bizim kanayan yaramız önümüzdeki yıldan itibaren bizim kanayan yaramız olmaktan çıkacak. Antakya girişindeki beldelerde yeterli altyapı olmadığı için tüm kanalizasyon asi nehrine akmaktaydı. Biz Turunçlu’daki arıtma tesisinden itibaren 1200’lük borular döşemeye başladık ve Atatürk Parkına kadar geldik. Hızlı bir şekilde Maşuklu’ya bu boruları götüreceğiz. Bütün Asi Nehri’ne akan yağmur ve kanalizasyon sularını borularla Defne dışına kadar çıkartacağız. Bunun dışında terfi istasyonları ve arıtma tesisi projelerimiz var. Küçük Dalyan, Narlıca tarafına yapacağımız arıtma tesisi projemizin ihalesini tamamladık.  Mart ayına kadar bu terfi istasyonlarının ve arıtma tesisinin inşa süreci bitecek. Kanalizasyon projemiz bitti onun ihale süreci çok yakın bir zamanda başlayacak. Küçük Dalyan, Maşuklu, Güzelburç, Odabaşı, Ekinci, Akasya, Narlıca bütün bunların kanalizasyonu ve Antakya’nın da bir kısmı bu yeni yaptığımız arıtma tesisine gidecek. Önümüzdeki yıldan itibaren Asi Nehri’nde en az 3 metrelik su olacak Asi Nehri’nin etrafını da güzelleştireceğiz. Yılların sorununu çözmek için uğraşıyoruz. Biz Ankara’ya arıtma tesisi ile ilgili 83 tane yazı yazmışız, şu ana kadar sadece 3 ‘üne cevap geldi. Biz bu Asi Nehri’nin de arıtma tesisi için yer istedik verilmeyince kendi paramızla yer aldık ve oraya bu arıtma tesisini yaptık. Bizi mecliste engelleyen arkadaşlarımız Ankara’da da Hatay’da da engellemeyi bıraksınlar. Siyasetin gereği hizmetse bu hizmete destek olsunlar” dedi.
Başkan Savaş, konuşmasının sonunda 27 Mayıs Cumartesi günü idrak etmeye başlayacağımız Ramazan ayının başta hemşehrilerimiz olmak üzere tüm İslam alemine hayırlara vesile olmasını dilerken sevgi, barış ve huzur içerisinde geçirmek üzere Ramazan aylarını tebrik etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Başkan Savaş Beyzade FM’in canlı yayın konuğu oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir