ANA SAYFA > İZMİR > Başkan Oran Erythrai kazı çalışmalarını gezdi

Başkan Oran Erythrai kazı çalışmalarını gezdi

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Başkan Oran Erythrai kazı çalışmalarını gezdi

Ildırı’nın Çeşme tarihinin dolayısıyla bölgedeki kültür turizminin de gözbebeği olduğuna vurgu yapan Başkan Oran, “Ildırı yani Erythrai sadece Çeşme için değil Ege uygarlık tarihinde çok adı geçen önemli bir merkezimiz, 1. ve 2. derece arkeolojik sit statülerine sahip olduğu için de Çeşme ilçemizde elimizde büyük ölçüde korunarak kalmış tek yer. Son senelerde tarihi ve doğal güzellikleriyle keşfedilen bu küçük konsept köyün, düzenlenen küçük kültür festivali ve köyün hanımlarının üretici pazarıyla büyük ilgi gördüğüne şahit oluyoruz. Biz bu potansiyelleri doğru şekilde planlayıp destekleyerek Ildırı’yı korumak ve kontrollü geliştirmek amacındayız. Erythrai'ın köylüsüyle birlikte yaşatmak istiyoruz. Amacımız, Ildırı'dan insanları yok edip, ölü bir alan altında kazı yapmak değil. Üzerinde yaşayan vatandaşlarımızın da rol alacağı “kültürel turizm modeli” yaratmayı hedefliyoruz. Böylece Çeşme turizmine en doğal haliyle beldemiz kazandırılabilecektir” diye konuştu.

Başkan Oran, “Kazı ekibinin halkla başlattığı ve tasarladığı akademik projelerin, pratikte uygulanması için anlaşılıp desteklenmesi ve büyütülmesi gerekiyor. Örneğin Köy hanımlarıyla başlatılmış üretim çalışmalarında  mütevazi çapta ev üretimi  yiyecekler ekmekler, el işleri yer almakta yine aynı kapsamda Kazı ekibinin önerileri ve Kaymakamlığın girişimiyle Halk eğitim merkezinin burada seramik kursu açması sağlanmış ve Ildırılı hanımlar  da çok ilgi göstermişler. Kazı Başkanlığımız zaten antik çağdan beri seramik ve mozaik üretimiyle ünlenmiş bu merkezde bu zanaatların  halka öğretilip tekrar gündeme getirilmesinin öneminden bahsetti, eğer bu alanlarda bu eğitim planlı bir şekilde yapılırsa hem Ildırılı hanımlar meslek sahibi uzman iş gücü haline gelir hem de Ildırı için yeni bir üretim- kazanç sektörü kurulur. Senelerdir sınırlı olanaklarla, buradaki birçok değişkenin dengelerini de göz önünde tutup arkeolojik araştırma ve kazı çalışmaları yürütmeye çalışan Doç. Dr. Ayşe Gül Akalın Orbay ve ekibine çok teşekkür ederim, yerleşimin sorunları konusunda ortak çalışıp elimizden gelen desteği ve olanakları sağlayarak ekibimizin bu yolda daha etkin çalışabilmesini amaçlıyoruz ” dedi.

Tarım, seramik ve mozaik okulu
Başkan Oran, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık ve Şehircilik Bölümü öğretim üyelerinin Kazı ekibiyle ortak yürüttükleri gönüllü çalışmalar sonucu geliştirilen “ Antik Erythrai’la Yaşayan Köy Ildırı” Projesinin ayrıntılarını dinleyerek, fikir alışverişinde bulundu. Kazı Başkanı Dr. Akalın Orbay bu kapsamdaki projelerinin dünyada Ildırı’daki gibi kültürel sürekliliği olan önemli merkezlerde uygulanmaya başlanan  “Kültür turizmi” dolayısıyla “tarih ve arkeoloji çıkışlı kırsal kalkınma projeleri” olduğuna, böyle bir modelin Çeşme ve Ildırı kültür ve turizmi için de uygulanabileceğine ancak tüm çalışmalarının teoride kaldığını, farkındalık, yeterli destek ve farklı paydaşların organizasyonuyla uygulamaya geçirilebileceğine vurgu yaptı. Söz konusu projeler akademi, bakanlık ve yönetimler ortaklığında geliştirilip  sürdürülebilinirse, Çeşme kimliğinde kalıcı, köklü çözüme dayanan bir kültür turizmi ve yerele özgü kalkınma modeli olarak örnek olacağı ve Ildırı halkının sorunlarını da çözeceği düşüncesinde olduğunu belirtti. 

Doç. Dr. Orbay on iki ion şehrinden biri sloganıyla Çeşme’de gündemde olan Erythrai’a Ephesos örneğiyle kıyaslanıp aynı beklentilerle yaklaşıldığını oysa yüz on yıldır kazılmış bu İon şehri gibi Ildırı’da boş bir antik şehre sahip olmadıklarını çünkü üzerinde antik dönemden günümüze değin süregelen bir yaşam bulunduğunu vurgulayarak hem fiziksel hem de kültürel anlamda süreklilik- kesinti ve değişimler yaşandığını anlattı. 

Başkan Oran’a kentteki tüm antik kalıntıları ve Erythrai kalıntılarını gezdirerek, arazide ileriki dönemlerde gerçekleştirmeyi düşündükleri kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Orbay,Ildırı-Erythrai kazısının nesiller boyunca süreceğini,bu yönüyle de zaten herkes için ilginç olan arkeoloji çalışmalarının buradaki turizmin sürdürülebilirliğinin bir parçası olacağının altını çizdi. Gün sonunda Kazı Başkanı Dr. Akalın Orbay tüm gününü ayırıp , çalışmalara samimiyetle ilgi gösterdiği ve katkı sözleri için Başkan Oran’a teşekkür etti.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Foça'ya bir mavi bayrak daha
Sonraki Haber Aktaş Barajı’ndan Ödemiş Ovası'na su verildi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?