HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Ağustos 2018 Cuma - 11:26

Başkan Kocaoğlu: Krizdeyiz, benzimiz sararıyor!

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Üretmiyoruz, yıllardan beri tüketiyoruz. Borçluyuz, krizdeyiz. Anadolu’da bir laf vardır borçlu ölmez benzi sararır diye. Bizim de benzimiz sararıyor” dedi. Kocaoğlu ayrıca Uzundere’de gerçekleşen kentsel dönüşümde ilk etap için teslim tarihi verdi.

Başkan Kocaoğlu: Krizdeyiz, benzimiz sararıyor!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, meclis salonunda Kurban Bayramı için gerçekleşen törende belediye personelleri ve bürokratlarıyla bayramlaştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi.

Başkan Kocaoğlu, son dönemde döviz kurunda yaşanan dalgalanmadan dolayı ülkenin ekonomik kriz ile karşı karşıya olduğunu söylerken, üretim vurgusu yaptı.

17 Ağustos depreminin yıl dönümü olmasına değinen Kocaoğlu ayrıca kentsel dönüşüm için de açıklamalarda bulundu.

‘ÇARE KENTSEL DÖNÜŞÜM’ DEDİ VE UZUNDERE İÇİN TESLİM TARİHİ VERDİ!
Doğal afet üzerinden konuşan Kocaoğlu, çözüm adresi olarak kentsel dönüşümü gösterdi. Kocaoğlu,0 “Bugün 17 Ağustos Depremi’nin 19’ncu yılı. Her 17 Ağustos’a bir hafta kala deprem konusunda ve Türkiye’nin deprem haritasıyla ilgili hangi kentlerimizin deprem riskinde olduğuyla ilgi yazılar yazılıyor. Çare kentsel dönüşüm. Sağlıksız yapılardan kurtulmak depreme dayanıklı konutlar inşa etmek. Bunu yaparken de mutlaka yaşanacak kent oluşturmak. Kentsel dönüşüm iki kelime. Ama açtıkça birçok problemle karşılaşıyoruz. Biz inançla nasıl bir kentsel dönüşüm olmalıdır, nasıl sağlıklı bir çözüm bulabiliriz üzerine ciddi çalışmalar yaptık. Bize inanan yüzde yüz uzlaşı ile projenin gerçekleşmesine sebep olan Uzundere Mahallesi’ndeki hemşerilerimize de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu ayın sonunda ya da en geç 15 Eylül’e kadar ilk etap 300 dairenin teslimi yapılacak. En zoru buydu. Yani ilk örnekti. İlk örnekten sonra görüldü ki doğru yöntem ve şu anda Uzundere’de ikinci etabın ihalesi bitti, yer teslimi yapıldı. Üçüncü etap bitti. Dördüncü etabın da hazırlıkları tamamlandı, ihalesine çıkılacak. Örnekköy’de birinci etap ihaleye çıkıldı inşaata başladı. İkinci etapta uzlaşma sağlandı. Diğer bölgelerde de iyi örnekleri çoğalttıkça kentsel dönüm hızlanacak. İzmir’in arazi sıkıntısı var. İzmir bir çanak kent. Çanağın dışına çıktığımız zaman zaten İzmir’den çıkıyorsunuz. Bu çanak kentte çarpık yapılaşmanın olduğu bölgede kentsel dönüşüm gerçekleştirdiğimiz önümüzdeki İzmir’in 20-30 yıl ihtiyacı olan konut stokunu gerçekleştireceğiz. Başka arazimiz de yolumuz da yöntemimiz de yok. Bu kent gelişecek. Türkiye’de başka örneği olmayan oradaki bütün değeri orada yaşayanlara veren bir sistemi ne kadar hızlandırabilirsek kentimizi o kadar afetten korumuş olacağız” dedi.

ÜRETMİYORUZ, TÜKETİYORUZ, BORÇLUYUZ, BENZİMİZ SARARIYOR!
Ekonomik durumun kötüye gittiğini ifade eden Kocaoğlu, çocukluk yıllarına dair bir anı paylaştı. Geçmiş dönemlerde okullarda kutlanan yerli malı haftasına da değinen Kocaoğlu, “Bizim çocukluğumuz tarım toplumuna denk gelir. Paranın da elektrik tuz ve şekerden başka yere gitmediği, reçelinden makarnasına her türlü üretimin evde yapıldığı bir toplumdan bugün her şeyin para ile alınıp satıldığı ve evlerdeki o fırınların tamamen yıkıldığı yumurtanın çarşıdan alındığı bir durumu yaşıyoruz. Bizim bahçemizde kocaman bir fırın vardı orada ekmek yapardı annem. Memlekete gittiğimde babaannem gördün mü dedi. Kardeşim de o arada okulu bitirmiş gelmiş. Memlekette iş yapıyor. Kardeşin fırını yıktı dedi. Babaannem için çok önemliydi. Yarın yokluk olur harp olur sıkıntı olur dedi. Doğru babaanne dedim. Bugün kriz var. Biz eskiden okullarda en büyük etkinlik yerli malı haftasıydı. Herkes nesi varsa getirirdi. Çarşıdan bir şey alınmazdı, zaten alacak para da yoktu. Ve çok güzel kutlanırdı, tasarruf sağlanırdı. Şimdi sadece tüketiyoruz. Üretmiyoruz. Yıllardan beri tüketiyoruz, üretmiyoruz. Üretiyoruz diyebilirisiniz ama 81 milyon nüfusun üreteceği miktarda üretmiyoruz. Hem tarımda hem sanayide hem de diğer sektörlerde üretmiyoruz, tüketiyoruz. Eğer siz ayrı olarak ürettiğiniz kazancınızdan fazla harcarsanız malınızı satarsınız ve bitirirsiniz. Devletler de öyledir. Eğer ürettiğinizden çok tüketirseniz bu sefer dışarıdan borç almak durumunda kalırsınız. Faizler vardır ceremesi vardır, belirli süre sonra bağımlılığı vardır. Anadolu’da bir laf vardır borçlu ölmez benzi sararır diye. Bizim de benzimiz sararıyor bu yüzden sade kendimiz değil belediye değil belediyenin kaynakları değil çocuklarımızdan evimizden başlayarak tasarruf etmek zorundayız. Yetmeyenin tasarrufunu yapacağız. Üreteceğiz, kaliteli üreteceğiz, katma değeri yüksek ürün üreteceğiz ve dışa bağımlılıktan kurtulacağız” açıklamasında bulundu.

KRİZDEYİZ, AŞACAĞIZ AMA ÜRETMEZSEK 5-10 SENE SONRA BİR KRİZ DAHA KAPIDADIR!
Kocaoğlu, “Bugün Demokles’in kılıcı gibi ülkemize bir şeyler dayatılmaya çalışılıyorsa, tasarruf edeceğiz. Ekonomik bağımsızlık olmadan siyasi bağımsızlık olmaz. Ülkenin ekonomik bağımsızlığını da siyasiler değil yurttaşlar temin edecektir. Çalışarak üreterek tasarruf ederek bu krizi atlatacağız. Ben yaşım itibariyle çok kriz gördüm hepsinden de etkilendim. Ama çok zengin bir ülkeyiz zaten bu kadar tüketime zengin olmayan bir ülke şimdiye kadar dayanamazdı. Biz bu krizden de çıkacağız ama eğer aklımızı başımıza almazsak, üretmezsek mutlaka ama beş ama on sene sonra bir kriz daha kapımızdadır. Sosyal bilimler ekonomi siyaset neyin nereye gittiği bilinir. Sürecin nereye doğru aktığı bilinir ama zamanı bilinmez. Krizi getirecek son damlanın zamanı bilinmez. Gidişat hepimizin malumu. Bu bütçe açığına bu borç faizine para yetmez mutlaka bir gün kriz kapıya gelir. Bu geçecek kötümser değilim ama bir daha kriz yaşamamak üzerine konuşuyorum. Bu kısır döngüden batan batsın temizlik olsun kalanlar yoluna devam etsin tekrar toparlansın ve küskün insanların topluma çok büyük zararı var. Onun için krizler küskün insanlar yaratır. Üzüntülü kederli bunalımlı insanlar yaratır. Bunun için çalışıp üretip tasarruf etmek durumundayız” diye konuştu.

PERSONELE TEŞEKKÜR VE ÇAĞRI!
Kocaoğlu ayrıca şunları söyledi: Çok büyük bir asfaltlama hamlesine girdik. Canla başla çalışıyorsunuz hepinize teşekkür ederim. Çalışmaların daha kaliteli, kaynakları doğru kullanarak ve tasarruflu devam etmesini diliyorum. Kurban Bayramı’nın herkese barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum. Terör belasından kurtulmak, dış politikada istikrarlı bir konuma oturmak, ekonomide üretmek ve barış içerisinde bu coğrafyada güçlü bir devlet olarak yaşamak için bizlere büyük grev düşmektedir. Hepinizi bu görevi yerine getirmeye çağırıyorum.

 
Karşıyakalı öğretmen dünyanın en güzel matematik müzesini açmak istiyor
 
Konaklı minikler önce eğlendi, sonra eğlendirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca'da açılış zamanı: Konfreans Salonu yola çıktı
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, kentin salon ihtiyacını karşılayacak, ...
Çiğli bayrama hazır
Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının ardından hizmetleri aksatmadan ...
Büyükşehir'den mobil kesim hizmeti
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilk kez 3 yıl önce hizmete aldığı ve büyük ...
 
Bornova'dan araçlara bakım ve onarım
Vatandaşa hizmet yolunda tüm kaynaklarını en iyi şekilde kullanan Bornova ...
Karşıyaka'da Balkan gecesi
Yaz akşamlarını ‘Park Konserleri’ ile renklendiren Karşıyaka Belediyesi, ...
Karabağlar Belediyesi’nden bir ilk!
İlçenin güzelleşmesi için çalışmalarını aralıksız sürdüren Karabağlar ...
 
Ege Üniversitesi Ailesi’nde bayramlaşma heyecanı
Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, Kurban Bayramı öncesinde ...
Bornova’da yol hamlesi sürüyor
Bornova Belediyesi’nin ilçedeki yolları yenilemek için başlattığı çalışmalar ...
Ödemiş Belediyesi'nden ABD ürünlerine boykot
Ödemiş Belediyesi, sosyal tesislerinde ABD menşeli içecekleri satmama kararı aldı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva