Başkan Büyükakın: Mevcut Kaynakla Daha Fazla Hizmet Üretmemiz Mümkün

Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, EKOTÜRK Tv’de yayınlanan Yerel Gündem programında Cengiz Özdemir’e konuk oldu. Programda Kocaeli’nin gelecek vizyonuna ve yapılması planlanan projelere de değinen Başkan Büyükakın, tüm planlamalarının temelinde kendi değerleriyle yükselen, günlük yaşamın mutlulukla ve huzurla akıp gittiği bir Kocaeli olduğunu aktardı. Büyükakın, ‘’Gelirinizin ne kadar çok olduğundan ziyade; o geliri nasıl harcadığınız ve nasıl tasarruf ettiğiniz önemlidir. Yani aynı parayla çok daha fazla şeyler yapmak, çok daha fazla yarar üretmek mümkün’’ dedi.  

BİRLİK MARMARA’YA SAHİP ÇIKIYOR

Programa Marmara Belediyeler Birliği’nin çalışma esaslarını açıklayarak başlayan Başkan Büyükakın, ‘’Marmara Bölgesi’nde bulunan belediyelerimizin oluşturduğu bir birliktir. Merkezindeki ana fikir Marmara’nın deniz olarak korunması ve çevresel faktörlere hassasiyet gösterilmesidir. Deprem ve diğer afetlerle ilgili riskler açısından yönetilmesi, bu bölgede yer alan şehirlerin geleceğinin planlanması, insan kaynakları planlaması, belediye personelinin yetiştirilmesi, belediyelere danışmanlık yapılması gibi konularda öncelik sıralamasına göre görevleri vardır. Bölgede neredeyse belediyelerin tamamı buraya üyedir, 300’ün üzerinde üyesi vardır’’ bilgisini verdi.

BÜYÜKŞEHİRLERDE KOCAELİ MODELİ

Marmara Belediyeler Birliği’nin Marmara Denizi ve etrafındaki tüm dokunun çevresel sürdürülebirliği açısından çok önemli bir görev yürüttüğünü aktaran Doç. Dr. Büyükakın, sözlerine şöyle devam etti; ‘’Büyükşehir belediyeleri daha metropolitan seviyede organizasyonların olması için kuruluyor. Şehircilik açısından baktığınızda Kocaeli’ni örnek verecek olursak; geçmişte belde belediyeleri de dahil olmak üzere 44 tane belediye vardı. Yapılan revizyonla belde belediyeleri kapatılarak, sadece ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesinin olduğu formata geçildi. Buradaki ana mantık; daha metropolitan seviyede planlamalar yapılabilsin. Mesela 1/5 binlik imar planlarının yapımı görevi bir üst ölçek belediyede olsun. 1/binlik daha alt ölçekli uygulama imar planları ise ilçe belediyelerinin görevi alanında olsun. Böylelikle bir planlama uyumu aranıyordu.’’

MARMARA’YI UÇTAN UCA KORUMALIYIZ

Marmara’nın bir havza gibi yönetilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Büyükakın, ‘’Marmara Denizinin etrafında olan şehirlerinden bir kısmı atık su arıtmasını yapar diğerleri yapmazsa; Marmara Denizini uçtan uca korumak mümkün olamaz. Dolayısıyla da Marmara Belediyeler Birliği’ni bir havza planlaması birliği olarak görmek lazım. Ulaşımı planlarını, lojistik planlamayı, limanların planlamasını Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Balıkesir’in tek başına yapmasının bir anlamı olmuyor. Kocaeli’de, Düzce’de depremler yaşadık. Afeti yaşayan şehirler, kendi yaralarını kolay sarabilen şehirler değildir. Yakındakinden yardım gelmesi lazım. Dolayısıyla afet planlaması açısından da bu şehirlerimizin bir havza yönetimi mantığıyla planlanması lazım. Su, lojistik ve ulaşımın da aynı mantıkla yapılması lazım. Buradan baktığınızda bu tür birliklerin önemi daha iyi anlaşılıyor’’ ifadesini kullandı.

KOCAELİ’NİN GELECEK VİZYONU

Kocaeli’nin gelecek vizyonu açısından yapılması planlanan çalışmalara da değinen Büyükakın, ‘’Merkezimizde insanımızın mutluluğu var. Biz insan için varız. Yöneticiler, halkımızın müşterek ihtiyaçlarını karşılamak için var. Sorumlu oldukları bölgede insanların ihtiyaçlarını karşılayacaklar. Bunu yaparken ulusal ve bölgesel ölçekteki düzenlemelerle de uyum içinde yapacaklar. Onun için yine bir gelecek vizyonu gerekiyor. Yani geleceğin dünyasına ilişkin, gelecekte insanların nasıl bir dünyada yaşayacağına ilişkin bir tasavvurunuz yoksa bugünden yapmış olduğunuz şeyler yarının dünyasında beklediğimiz faydayı sağlamaz. Düğmeyi yanlış ilikleyerek başlamış gibi oluruz’’ bilgisini verdi.

HEDEF; MUTLU ŞEHİR KOCAELİ

Geleceğin dünyasında insanların büyük bir çoğunluğunun şehirlerde yaşayacağına dikkat çeken Büyükakın, Kocaeli’nin gelişip büyümesiyle orantılı olarak artan ihtiyaçların karşılanmasına yönelik planladıkları projeleri de şu sözlerle anlattı; ‘’Türkiye’de 30 tane Büyükşehir Belediyesinde yaşayan insanların nüfusu, ülkenin toplam nüfusunun 4’te 3’ünü oluşturuyor. Her 100 kişiden 75’i metropollerde yaşıyor. Biz bu insanların ihtiyaçlarını karşılayacağız. Artan nüfusla beraber insanımızın eğitim ve sağlık ihtiyaçları var. Planlamaların doğru olması gerekiyor. Ama en son tahlilde insanımızı mutlu edeceğiz. Varlık sebebimiz bu. Biz de dedik ki; Kocaeli’ni mutlu bir şehir yapalım. Hedefimiz, insanların yaşmaktan mutlu olduğu şehirler inşa etmek. Halkımızın yerel ölçekte ihtiyaç duyduğu; su, toplu taşıma, itfaiye hizmetleri, çevre hizmetleri, temizlik hizmetler ve sosyal hizmetlerden yararlanmaları için bütün her şeyi önümüze koyup çalışmalar yapıyoruz.’’

KOCAELİ’DE ÖNCELİK TOPLU TAŞIMA

Aynı zamanda bir akademisyen ve ekonomist olarak şehirlerin geleceğine farklı bir bakış açısı ortaya koyan Başkan Büyükakın, ‘’Bu aynı zamanda bir kaynak meselesi. Gelirinizin ne kadar çok olduğundan ziyade; o geliri nasıl harcadığınız ve nasıl tasarruf ettiğiniz önemlidir. Yani aynı parayla çok daha fazla şeyler yapmak, çok daha fazla yarar üretmek mümkün. Dolayısıyla biz bu geçtiğimiz 5 aylık dönem sürecinde mevcut kaynağı daha iyi nasıl yönetiriz üzerine çalışmalarımızı yaptık. Biz Kocaeli’de önceliğimizi toplu taşıma olarak belirledik. Bugün Kocaeli’de toplam yolculuk sayısı 2 milyon. 2035 yılına dair projeksiyonumuzda ise bu rakam 8 milyona çıkacak, yani 4 kat artacak’’ açıklamasını yaptı.

TOPLU TAŞIMANIN PAYI İKİ KAT ARTACAK

Artan nüfus ve buna paralel artış gösteren ihtiyaçları karşılamak için hazırladıkları gelecek vizyonuna da değinen Başkan Büyükakın, nasıl bir Kocaeli hayali kurduklarını da şu sözlerle ifade etti; ‘’Kocaeli’nde yolların hiçbirinin 4 kat artma şansı yok. Ana aksımızda 3 gidiş-3 geliş yolumuz var. Bunları 6 geliş-6 gidiş yapsak yine yetmiyor. Dolayısıyla bizim toplu taşımayla ilgili başka bir şey yapmamız lazım. O zaman insanların yolculuk alışkanlıklarını değiştirmemiz gerekiyor. İnsanların kendi araçlarıyla değil, toplu taşıma ile seyahat etmesi lazım. Bin kişi, bin tane arabaya binerse; 5 bin metre trafik olur. O halde bu 1.000 kişiyi 1 tane raylı sitemle taşımak mümkün mü? Evet mümkün. Dolayısıyla trafikteki o karmaşa, yol genişliği ihtiyacınız ortadan kalkıyor. Kocaeli’de şu anda toplam yolculuğun içinde toplu taşımanın payı yüzde 16, biz 2035’e kadar biz bunu yüzde 32’ye çıkartmak istiyoruz. Raylı sistemle taşımanın, toplu taşımadaki payı yüzde 7, bu payı ise yüzde 14’e çıkartmak istiyoruz.’’

GELECEĞİN ULAŞIM PROJEKSİYONU

Programın yapımcısını Özdemir’in Gebze’de yapımı devam metro projesine yönelik sorularını da yanıtlayan Doç. Dr. Büyükakın, ‘’Gebze, İstanbul’a sınırı olan bir ilçemiz. Gebze-Çayırova-Darıca bölgesinde bir metro projemiz vardı. Oradaki metro projesi aslında Gebze tarafında, şehrin kuzeyinde organize sanayi bölgelerinin olduğu, yani insanların çok yoğun bir şekilde Pendik’ten Tuzla’dan hatta Kartal’dan çalışmak için gelip gittiği, büyük bir servis trafiğinin olduğu bir bölgeydi. Yine güneyde Darıca ilçemizde insanlar kuzeye doğru çalışmaya gider. Sayılara baktık; Ne kadar yolculuk var? 2035’te ne olur? Projeksiyonumuz hiçbir şey yapmadan beklerseniz insanların aynı yolculuk türleriyle 20 yıl sonra bu bölgelere erişimin imkânsız olduğunu gösteriyor. Ulaşım Master Planımızı Büyükşehir Belediyemiz 2014 yılında tamamladı. Buna göre 2023 yılına gelindiğinde Gebze’de bir metronun çalışıyor olması gerekiyor. Bu metronun aynı zamanda Gebze’ye gelen Marmaray ile entegrasyonu da söz konusu’’ dedi.

CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Gebze metrosunun Kocaeli’ni İstanbul raylı sistemine bağlayan bir proje olduğuna değinen Başkan Büyükakın, ‘’Biz Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Ulaştırma Bakanlığı aracılığı ile bu projenin devam etmesi halinde Kocaeli’nin ciddi bir rahatlama yaşayacağını düşündük. Sayın Cumhurbaşkanımıza konuyu arz ettik, bunun Kocaeli’ne çok ciddi yük getireceğini, bize destek olması halinde bizim diğer yatırımlarımızı daha rahat hayata geçireceğimizi ifade ettik. Böylelikle çalışmaları başlayan metronun Ulaştırma Bakanlığına devir süreci oldu. Bugün yarın bir kararnameyle devir gerçekleşecek. Sayın Cumhurbaşkanımıza da buradan bir kez daha teşekkürü borç biliyoruz. Çünkü toplamda baktığımızda 5 milyar TL’ye varan bir yatırım ve bunun Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması daha doğru’’ şeklinde konuştu.

ORMANYA ÇOCUKLAR İÇİN İNANILMAZ KEYİFLİ

Programda Kocaeli’nin Kartepe-Uzuntarla mevkiinde bulunan Ormanya Doğal Yaşam Parkı’na yönelik soruları da yanıtlayan Başkan Büyükakın, ‘’Ormanya dünyanın üçüncü büyük, Avrupa’nın ise en büyük doğal yaşam alanı. Toplam 130 dönüm büyüklüğünde… İnsanların doğa ile iç içe yaşaması ana fikir… Şehir yaşamındaki çocukların, o büyük sitelerde kalabalık yerlerde yaşayan çocukların ömürleri boyunca hayvanları görme, onlara dokunma imkanlarının olmadığını biliyoruz. Ama bu alanda çocuklar daha küçük yaşlarda hem vahşi yaşamdaki hayvanları, hem de evcil hayvanları yerinde görme, doğayı keşfetme imkanı buluyor. Ormanya çok kompleks bir alan. Karavanlar ile gelip konaklama imkânı da var, çadır kurma imkanı da var. Hafta içi ve hafta sonu ortalamasını alarak söylüyorum; 50 bin civarında ziyaretçi sayımız var. Hafta sonu bu rakamlar 70-80 binlere kadar çıkıyor. Muhteşem bir yer oldu. Çocuklarımız için inanılmaz keyifli bir yer. Çocuklarımızın ve büyüklerimizin nefes alması için bu alanlara bizim şehirlerde ihtiyacımız var’’ açıklamasını yaptı.

KOCAELİ’DE EKO-TURİZM GELİŞECEK

Kocaeli toplam alanının %50’sinin orman, %29’unun tarımsal arazi vasfında olduğunu aktaran Büyükakın, ‘’Kocaeli, iki denizi bir gölü olan bir şehir. Kocaeli’deki insanların denizle gölle ve doğayla buluşmaması gibi bir şey söz konusu olamaz. Herkes Kocaeli’ni bir sanayi şehri olarak biliyor. Kocaeli sanayinin başkenti, ama Kocaeli aynı zamanda doğa sporları için, su sporları için, doğada yapılacak yürüyüşler için inanılmaz bir merkez. Kartepe’de bir kayak merkezimiz var. Yarım saat bir yolculukla denizin kıyısından Kartepe’deki kayak merkezine gitmek mümkün. Bizim bu imkanları ön plana çıkarmamız lazım. Bu anlamda Kocaeli ve turizmin bir araya geleceğine kalben inanıyoruz. Son dönemde eko-turizm daha çok konuşuluyor. Hem organik tarımın olduğu, hem de insanların yaşayıp konaklayabildiği bir yer düşünün. Özellikle Kandıra ve Kartepe bölgemizde bununla ilgili pilot projeler yapılmaya başlandı. Bunu önümüzdeki süreçte Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak destekleyeceğiz’’ bilgisini verdi.

KOCAELİSPOR KENTİN AYRILMAZ BİR MARKASI

Kocaeli’nin aynı zamanda bir spor şehri olduğuna ve bununla ilgili doğal olanaklara sahip olduğuna değinen Başkan Büyükakın, konuşmasına şöyle devam etti; ‘’Körfez’de su sporlarının yapılması için inanılmaz imkanlar var. Gerek açık deniz yüzme şampiyonası, gerekse yelken ve kürek gibi sporlarda gençlerimizin imkanları var. Bu konularda planlama çalışmalarımız devam ediyor. Kocaeli’ni aynı zamanda sporun bir merkezi haline getirmeye çalışıyoruz, çünkü artık şehirler yarışır olmaya başladı. Şehirleri birbirinden farklı kılacak marka değerleri ortaya çıkaracak çalışmalar yapılması lazım. Marka değer dediğinizde de bu markanın ayrılmaz bileşenlerinden bir tanesi spor. Kocaelispor da, Kocaeli’nin ayrılmaz bir markası.’’

KOCAELİSPOR’U SÜPER LİGDE GÖRECEĞİZ

Futbolun aslında bir şehir tanıtım aracı olduğunu da vurgulayan Doç. Dr. Büyükakın, kentin takımı Kocaelispor’a şu sözlerle değindi; ‘’Kocaelispor geçmişte Süper Ligde oynamış bir kulüp. Ve insanlar şehrin günlük yaşamından kaçıp, bir şeyler yapmak istiyor. Spor bunlardan bir tanesi. Kocaelispor’un Süper Ligde olmamasına rağmen taraftar sayısı, birçok takımdan daha fazla. Bu gösteriyor ki; Kocaelililer, Süper Ligde bir takımları olmasını istiyor. Biz de Kocaelispor’un Süper Lige çıkması için elimizden gelen tüm desteği verdik. Biz de inisiyatif aldık ve transfer yasağını ortadan kaldırdık. Kocaelispor şu an iyi gidiyor. İnşallah bu sene şampiyon olacağız ve ondan sonra bir üst lige, sonra bir üst lige derken Kocaelispor’u Süper Ligde göreceğiz. Şehirlerimizin marka takımı olsun ve şehirler onunla birlikte heyecan bulsun. Neden Türkiye dört büyüklere esir olsun? Şehir takımları o şehre başka bir heyecan, başka bir güzellik ve aidiyet hissi katıyor. Şehre aidiyet bambaşka bir şeydir. Aynı zamanda o takımlar şehrin tanıtılmasının ayrılmaz bir parçasıdır. Kocaelispor’a böyle bakıyoruz. Oraya harcanan kaynakları bir israf olarak görmüyorum.’’

ÇOCUKLAR SPOR YAPSIN, SANATLA UĞRAŞSIN

Çocukların bir spor dalıyla uğraşması, bir sanat alanında kendini geliştirmesi için yöneticilerin yatırımlar yapması gerektiğini söyleyen Büyükakın, ‘’Biz yöneticiler olarak çocukların spora başlama yaşından itibaren onların spor kariyerini planlamalıyız. Sporun dışında kültür ve sanat ile ilgili kariyerleri de planlamalıyız. İstiyoruz ki; gençlerimiz büyüdüklerinde güzel sanatların en az bir dalı ile ilgilenebilen insanlar olsun, bir enstrüman çalabilsin, bir spor dalı ile uğraşsın. Bu gençler dünyayı tanısın, en az bir dil bilsin, bu imkanları onlara sağlayalım. Biz bu gençlerin geleceğin dünyasına hazırlanmasını istiyorsak; bu gençler kodlama bilsin. Bu anlamda okullarda robotik kodlama sınıfı olması için Milli Eğitim ile ortak bir proje gerçekleştirdik’’ bilgisini verdi.

KADIN YOKSA ŞEHRİN YARISI EKSİKTİR

Yerel Gündem programında Özdemir’in ‘’Kadın dostu Kocaeli söyleminizle kent ile ilgili nasıl bir hedef koyuyorsunuz?’’ sorusunu da yanıtlayan Başkan Büyükakın, ‘’Kadınların hayatın içinde olmadığı bir şehir, hayatın %50’sinin eksik olduğu bir şehir. Kadınların günün her saatinde, şehrin her yerinde hayatın içinde olabildiği bir şehir oluşturmamız lazım. Eğer şehir kadınların hayatın içine rahatlık ile katılabildiği bir şehir değilse orada bir şeyler eksiktir, %50’miz eksiktir. Kadınlarımızın şehrin kararlarına katılmasını, aktif rol almasını, yönetici olmasını, siyaset yapmasını kastediyorum. Bu manada meclis üyeliklerinde hem kadınlarımıza, hem gençlerimize ayrıcalık tanıdık. Bu manada baktığımız zaman kadının şehrin yaşamına ne kadar çok katıldığıyla o şehrin gerçekten mutlu bir şehir olması arasında doğrudan bir ilişki olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla kadınlarımızın şehrin yaşamına katılımı şehrimizin geleceğinin en önemli göstergelerinden bir tanesi olacak’’ dedi.

SOSYAL MEDYADAN GELEN SORULAR

Programda sosyal medya üzerinden gelen sorular da yanıtlandı. Bir izleyiciden gelen, ‘’Organize sanayi siteleri, gıda ile ilgili geri dönüşüm ne oldu?’’ sorusuna Büyükakın, şu yanıtı verdi; ‘’Organize sanayi siteleri Kocaeli’de oldukça fazla. Toplam 13 tane var. Kandıra Bölgesi’ndeki Gıda Organize Sanayi Bölgesi şu an yapım aşamasında. Geçmiş dönemde hukuki problemler vardı. Bir takım sıkıntılar yaşandı. Mülkiyetle ilgili sorunlar vardı. Onların tamamı bitti. Şu anda Kocaeli Valiliğinin kontrolünde, liderliğinde. Büyükşehir Belediyesi olarak bizim de desteklerimizle Kandıra’da Gıda Organize Sanayi Bölgesi hızla kurulmaya başlandı.’’

KOCAELİ’NİN MARKA DEĞERLERİ

‘’Kocaeli değerleriyle yükselecek’’ mottosuna da açıklık getiren Başkan Büyükakın, programda sözlerini şöyle tamamladı; ‘’Örneğin Hereke halısı. Şüphesiz bizim hem tarihi hem kültürel bir mirasımız. Bu değerleri kaybetmememiz lazım. Kandıra’nın yoğurdu, hindisi; Karamürsel’in sepeti gibi bu tür Kocaeli’ne mal olmuş değerlerimiz var. Üretim imkanı olanları hayata tekrar katmak için bir pazar bulacak hale getirmek gerekiyor. Özellikle elektronik pazarlama imkanlarını kullanarak, Kandıra’daki girişimcilerimizin ürünlerini internet üzerinden pazarlama imkanı bulmalarını sağlayacak bir takım girişimlerde bulunuyoruz ki; bu ürünler kendisine piyasa bulabilsin. Şüphesiz marka değerlerimiz sadece mallar ve ürünlerden ibaret değil. Kandıra Pembe Kayalıklar, Kandıra Babalı, Hünkar Çayırı gibi yerlerin kültürleriyle yaşamasını sağlamalıyız. Tarih bizim geleceğimizdir. Geçmişimizle ne kadar sıkı bağlar kurarsak, geleceğe de o kadar güçlü bağlanırız. Dolayısıyla biz geçmişle geleceği buluşturan köprüler kurmak için Kocaeli’ni değerleriyle yaşatacağız. Öte yandan akıllı belediyecilik dediğimiz teknolojiyle belediye hizmetlerini halkımızla buluşturuyoruz. Bunu belediyenin bütün hizmetlerine yaymak mümkün. Akıllı belediyecilik dediğimiz uygulama, toplu taşıma sistemlerinden sağlık hizmetlerine, sosyal yardıma kadar genişletilecek bir alan. Akıllı şehircilik çalışması belediyenin hizmet verdiği her alanda mümkün.’’                               

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817