Başkan Aygün; "İshakçılar Bölgenin Çekim Merkezi Olacak"


Başkan Aygün de yaptığı değerlendirmede “Gerek aspir ekimi ve aspir yağı üretim tesisi, gerekse süt ürünleri, tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri ile İshakçılar'ı bölgenin çekim merkezi yapma konusunda kararlıyız” dedi.

Tarımsal Kalkınma ve Hayvancılık Çalıştayı

Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün’ün özel önem verdiği tarımsal kalkınma hamlesi kapsamında çok önemli adımlar atılıyor. İlçede ilk etapta aspir ekimi ve aspir yağı üretim tesisi ile ilgili gerçekleşen görüşmelerin artık bir zemine oturmasının ardından ikinci aşamaya geçildi. Başkan Aygün’ün projesi doğrultusunda ilçede bu kez çok önemli bir çalıştay gerçekleştirildi. Tarımsal kalkınma ve hayvancılık konulu çalıştaya konuşmacı olarak katılan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem ve Elazığ Fırat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenan Peker, katılımcılara uzmanlık alanları ile ilgili bilgiler verdi. İshakçılar Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Şirin, Kocaeli İl Tarım Müdürü Kerim Mete, meclis üyeleri, muhtarlar, kaymakamlık ve belediye daire müdürleri ile çiftçiler ve bölge sakinleri katıldı. Çalıştayda konuşan Kocaeli İl Tarım Müdürü Kerim Mete, İshakçılar’ın Kocaeli genelinde en fazla süt üretimi olan bölge olduğunu söyledi.

Toprak ile Tohumları Buluşturacağız

Çalıştayda konuşan Prof. Dr. Fikret Akınerdem, bugüne dek bölge sakinleri ile birçok kez bir araya geldiklerini belirterek, “Aspir ekilecek tarlaların Kasım ayı sonuna kadar sürülmesi gerekiyor. Bu konuda çiftçilerimize Kasım sonu ile Aralık ayı başındaki dönemde tohumları temin edeceğim. Sonrasında Allah'ın izniyle ‘Bismillah’ diyerek toprak ile tohumları buluşturacağız. İlk etapta 500 kilo tohumun maliyetini belediye başkanımız karşılayacak. Bu sizler için de bir artı olacak. Burada sizlere sunulan çok güzel imkanlar ve bu işi benimsemiş bir belediye başkanımız var. Bu fırsat kimseye kolay kolay gelmez. Bu imkanları değerlendirebilirseniz geçmişe nazaran kat kat daha fazla gelir elde edebilirsiniz” dedi. Akınerdem, üreticilerin ellerindeki imkanları artık daha büyük üretim hacmi için kullanmaları gerektiğine vurgu yaparak, bunun da ancak birleşerek yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Peker’den Agropark Vurgusu

Çalıştaya katılan Elazığ Fırat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenan Peker ise uzmanlık konusu ile ilgili bilgiler verdi. Konuşmasında akıllı tarım ve endüstriyel tarıma geçmenin önemine değinerek Agropark adlı yapıya vurgu yapan Peker, “Bizim buradaki rolümüz, işin pazarlaması, hibe kaynaklarına ulaştırılması ve örgütlenmesidir. Bu bölge özellikleri bakımından her türlü yetiştiriciliğe müsait bir yer. Biz sizler ve belediyemiz ile birlikte buraya Agropark’ı kurabilirsek içerisinde teknolojisi, tarımı, ormanı, su ürünleri ve turizmi ile beşi bir arada olan bir yapıyı hayata geçirebiliriz. Bu şekilde şehirlerin yoğun temposundan yorulan insanları buralara çekebilir ve bölgeyi turizmin gözdesi haline getirebiliriz. Sizlerin üretirken daha iyi sonuçlar elde edebilmeniz için biz ARGE alanını oluşturacağız. Belediyemizin kuracağı Agropark’ta üretilen tüm ürünler İstanbul pazarı ve diğer tüm pazarlarda yer alarak bu bölgeyi temsil edecek. Fakat bunu içimizden birinin yapması mümkün değil. Bunu ancak birleşip bir araya gelirsek hayata geçiririz” dedi.

Hem Çiftçimiz Hem de Halkımız Kazanmış Olacak

Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün de konuşmasında çok önemli mesajlar verdi. Başkan Aygün, “Bölgemizde ekonomik değeri olan süt ve diğer endemik bitkiler var. Yine bir sulama göletimiz var ve bununla ilgili projemiz üzerinde çalışıyoruz. Fakat bizim bölgemizin en önemli sorunu süt. Çiftçimizin ürettiği bir süt var ve biz bu sütü üreticinin en iyi biçimde pazarlayıp kazanacağı bir imkan oluşturabiliriz. Bununla ilgili neler yapabiliriz, nasıl oluşumlar sağlarız konularıyla ilgili hocalarımız görüşlerini bizlerle paylaşıyor. Bugün hep beraber tarımsal ve buna bağlı turizm sektörünün kalkınması için bir yol haritasını oluşturacağız. Tarımda sıfır atık uygulaması ile atıkları organik gübreye dönüştürmek için çalışmalar yapacağız. Çiftçilerimizi kalkındırmak için, tarımı endüstriyel hale getirmek için bu konudaki yöntemleri bölgemizde hayata geçireceğiz. Burada bizim amacımız sizin ürettiğinizi, mevcuttan daha iyi fiyata merkezdeki alıcıya ulaştırabilmeniz. Bu sayede hem çiftçimiz hem de halkımız kazanmış olacak. Biz kişileri değil bütün bölgemizi düşünüyoruz. Bölgemizin kalkınması ülkemizin kalkınmasıdır. Gerek aspir ekimi ve aspir yağı üretim tesisi, gerekse süt ürünleri, tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri ile İshakçılar'ı bölgenin çekim merkezi yapma konusunda kararlıyız” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817