131019098
26 Nisan 2024, Cuma

BAŞKAN ACAR; “YASAL YETKİLERİMİ KULLANIYORUM”

11 Haziran 2019, Salı 06:03

     


Aliağa Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda işten çıkarılan belediye işçileri konuşuldu. CHP’li Meclis Üyesi Hakan Turan’ın konu ile ilgili konuşmasının ardından söz alan Belediye Başkanı Serkan Acar, “Zabıtaya ihtiyacım vardır alırım, park bahçe personeline ihtiyacım yoktur çıkarırım. Bu olağan bir şey. Ben yetkilerimi yasadan ve halktan aldım. Yasal yetkilerimi kullanıyorum.” dedi.

Aliağa Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Serkan Acar başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya geçtiğimiz günlerde belediyedeki işlerinden çıkarılan işçilerde katılım gösterdi. Güvenlik görevlileri, zabıta ekipleri ve sivil polisler de olası bir gerginliğe karşı meclis salonunda hazır bulundu. 07.05.2019 ve 10.05.2019 tarihli meclis tutanağının okutulup oy birliğiyle onaylanmasıyla başlayan toplantı, gündem dışı önergelerin gündeme alınmasıyla devam etti.

Toplumsal Eşitlik Komisyonu kuruldu

Meclis toplantısının gündem dışı önergeler kısmında CHP grubu, geçtiğimiz günlerde işlerinden çıkarılan belediye işçileri hakkında bir soru önergesi verdi. Önergede, “Başvuru tarihi itibariyle belediyeden ve belediye iştiraki olan şirketlerden kaç personelin iş akdi feshedilmiştir ve kaç personel işe alınmıştır? Personel çıkarma nedenleri ve personel kriterleriniz nedir? Aynı soy isme mensup kaç kişi belediye bünyesinde ki şirketlerde çalışmaktadır?” sorularına yer verildi. Bir diğer gündem dışı önergede ise belediye bünyesinde Toplumsal Eşitlik Komisyonu’nun kurulması talep edildi. CHP grubundan gelen önerge kapsamında Aliağa Belediyesi’nde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu kuruldu. Kurulan komisyona Seçil Adalet Işık, Gülten Taşbaş, Sami Toydemir, Burhan Kızıl ve İsmail Meşe üye olarak seçildi.

Başkanlıktan gelen önergeler görüşüldü

Gündem dışı önergelerin gündeme alınmasının ardından başkanlıktan gelen önergeler görüşüldü. Meclis toplantısının bu kısmında “22.02.2007 tarih ve 26442 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 11. maddesine istinaden görülen lüzum üzerine; 08.01.2019 tarih ve 21 sayılı meclis kararı ile ihdas edilen T.H.S. 3. dereceli Matematikçi kadrosunun T.H.S. 5. dereceli Mühendis kadrosuyla değiştirilmesi yönünde hazırlanan (II) sayılı Boş Kadro Değişikliği Cetvelinin onaylanması hususunun görüşülmesi.” maddesi oy çokluğuyla reddedildi. Tek tek okunup oylanan maddeler arasında “Belediyemiz Meclisinin 11.07.2016 tarih ve 116 sayılı kararıyla tahsis edilen Teknik Hizmetler Sınıfı 5. derece Mühendis kadrosuna karşılık; Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunu Recep Kurtkaya Belediyemizde tam zamanlı hizmet sözleşmesiyle çalıştırılacağından Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün genelgesi gereğince unvan bazında ücret tavanı aşılmamak kaydıyla net ücret belirlenmesi ve daha sonra yılı içinde gelecek zamların yansıtılması hususunun görüşülmesi.” maddesi CHP’li meclis üyelerinin itirazı sonucunda maaşın Mühendisler Odası tarafından belirlenen asgari ücret birimi üzerinden hesaplanarak ödemesi şeklinde düzeltilerek oy birliğiyle kabul edilip onaylandı.

Hakan Turan, “İşçilerin vebali sizin boynunuzda”

Başkanlıktan gelen önergelerin oylanmasının ardından komisyonlardan gelen raporların oylama işlemi de yapıldı. Komisyondan gelen raporların oylanmasının ardından toplantının dilek ve temenniler bölümüne geçildi. Bu bölümde CHP grubu adına Hakan Turan konuşmasını yapmak üzere söz aldı. Belediye Başkanı Serkan Acar’ın yerel seçimler öncesinde Şehit Kemal Mahallesi’nde yapmış olduğu ‘ Evine ekmek götüremeyen, yakacak odun kömürü olmayan vatandaşlarımızın vebali benim boynumda’ açıklamasını hatırlatarak sözlerine başlayan Turan, “ Çok güzel bir açıklamaydı. CHP grubu adına yapmış olduğunuz vebal açıklaması üzerine birkaç sözüm olacak. Hamile olduğu halde işten çıkarılan işçinin doğmamış çocuğunun, eşi hastanede ağır bir tedavi gördüğü için ilaç ve iğneye ihtiyacı olduğu için kapı kapı dolaşan işçi ve ailesinin, mübarek Ramazan ayında işsiz kalıp Ramazan Bayramı’nı beş parasız ve işsiz geçiren işçilerin ve ailelerinin vebali sizin boynunuzdadır. Bütünşehir Yasası ve endüstri sanayi bölgeleri nedeniyle belediye bütçesinin azaldığı ve bu nedenle belediye bütçesinin azaldığı gerekçesiyle işçi çıkarıyorsunuz. Madem belediye bütçesinde azalma var neden geçtiğimiz sene yalnızca kültür sanat harcamalarına 50 milyon liraya yakın para harcadınız? Keşke 50 milyon lirayı harcamasaydınız da bu kadar işçimizi çıkarmak zorunda kalmasaydınız. İşten çıkarmalar devam ederken belediye şirketleri olan jeotermal ve petrol şirketlerine seçim sonrasında onlarca personel almaya devam ediyorsunuz.” sözlerini kullanırken Belediye Başkanı Serkan Acar, Turan’ın sözlerini böldü. Başkan Acar, “Onlarca kişi diyorsunuz ya, kaç kişi alınmış? Siyaset bu değil. Derdimiz birbirimizi karalamaksa, derdimiz birbirimize ithamsa altını doldurmak lazım. Etkinlikler konusuna gelince, var mı kardeşim, maaşları da yazsana oraya. Az önce bir soru önergesi verdiniz. Personeller ile ilgili bu sorunun cevabını alırsınız. Sonra ‘başkanım bak şu kadar kişi almışsın bu doğru mu’ dersin. Önce bilgiyi alırsın.” ifadelerini kullandı.

Serkan Acar, “Yetkilerimin tamamını yasadan ve halktan aldım”

Başkan Acar’ın ardından sözlerine devam eden Hakan Turan, belediye işçilerinin ve memurlarının görev yerlerinin değişikliği, işten çıkarılması ve başka şehirlere gönderilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Belediye Başkanı Acar, "Benim zabıtaya ihtiyacım vardır alırım, park bahçe personeline ihtiyacım yoktur çıkarırım. Bu olağan bir şeydir. Derdiniz üzüm yemekse tamam, ama sizin derdiniz bağcı dövmek. Ben yetkiyi halktan aldım, işçi çıkarırım da alırım da. Takdiri beş yılın sonunda halk verir. Ben belediye başkanlık yetkilerimin tamamını yasadan ve halktan aldım. Siz sadece belediye meclisi yetkilerini kullanırsınız. Ben de belediye başkanı yetkilerini kullanırım. Ben istediğim adamı alırım, istediğim adamı çıkarırım. O yetkiyi de halktan alır kullanırım. Yasal yetkilerimi kullanıyorum. Bundan sonra da kullanmaya devam edeceğim.” şeklinde konuştu.

“Başka şehirde çalışmak ayıp mı?”

CHP grubu adına konuşmasına devam eden Hakan Turan'ın "Çalışanlarınıza mobbing uyguluyorsunuz, zorunlu emeklilik yaşı gelmemiş personelinize ‘Ya emeklilik dilekçenizi verin ya da sürgüne gidersiniz’ diyorsunuz.” diyerek sunduğu eleştiriye Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar "Memurlardan yararlanamıyorum, verim alamıyorum. Memleketimin başka yerinde yararlı olurlar diyerek gönderdim. Bunda ne var. Misak-ı Milli sınırları içerisinde bir başka şehirde çalışmak ayıp mı?” diye yanıt verdi. Tartışmaların ardından meclis toplantısı sona erdi. Bir sonraki meclis toplantısının 2 Temmuz tarihinde saat 18.00'de yapılmasına karar verildi. Toplantıda bulunan işlerinden çıkarılan belediye işçileri, meclis salonundan çıkarken alkışlarla Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ı protesto etti.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler