Gazete Vatan Logo

Başbakan Gürcistan ziyareti öncesi konuştu

Başbakan Binali Yıldırım Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı.

Başbakan Gürcistan ziyareti öncesi konuştu

İşte Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları:

Serbest ticaret anlaşmasını imzaladığımız 2007 yılından bu tarafa da 10 yıldır Gürcistan'ın en büyük ticaret ortağı durumundayız. Yakın işbirliğimizin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine inancımız tamdır. Ahıska Türkleri, keza ortak gündemimizdeki önemli konulardan bir diğeridir. Gürcü makamları ile yakın temasımız sürüyor.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı bitmr aşamasına geldi. Yıl bitmeden inşallah bu hatta tren çalıştırmaya başlayacağız.

Ziyaretim vesilesiyle ayrıca Gürcistan Cumhurbaşkanı ile de görüşme fırsatımız olacak. Gürcistan'da faaliyet gösteren iş adamları ile de bir araya geleceğiz. Ziyaretin bölgesle ilişkiler bakımından da büyük sonuçları olacağını düşünüyorum. Güçlü bir ekiple bu ziyareti gerçekleştiriyoruz.

SORU-CEVAP

Rusya'nın uyguladığı yasaklar ne zaman bitecek? Domates ambargosu ne zaman kalkacak?

"Rusya Federasyonu Başbakanı Sayın Dmitri Medvedev ile bir araya geldik. İkili konuları gözden geçirdik ve uçak krizinden sonra normalleşme sürecinde yeni bir adım daha attık. Attığımız bu adıma göre, normalleşmeye esas birçok kısıtlama tamamen kaldırılmış durumda. Neler oldu? Müteahhitlik hizmetleri, teknik müşavirlik, seyahat acentası, turizm işletmeciliği-otelcilik, kamu ihaleleri, ağaç işleme olmak üzere 6 alanda Türk firmalarına uygulanan yasak, kısıtlamalar mayıs ayı içerisinde kaldırılma kararı alınmıştır. Öncelikle uçuş personeli ve hizmet pasaportuna sahip kişilere yönelik vizeler mayıs ayında kalkacak. İthalatların yeniden başlaması için mayıs ve Haziran'da görüşmeler yapılacak. Domates ilişkinin sembolüne dönüştü. Domates dışında hemen her konuda ciddi ilerleme sağlandı. Domates konusunda hassasiyetimizi ilettik. Domatesle ilgili biraz zamana ihtiyaç var. Mevsimsel ihtiyaçlar göz önüne alınarak gerekli adımlar atacak.

Haberin Devamı