18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Başbakan Yıldırım Antalya'da Türkiye-Afrika toplantısında konuştu

Başbakan Binali Yıldırım, Antalya'da düzenlenen Türkiye-Afrika Tarım Bakanları Toplantısı'nda konuştu.

27 Nisan 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle;
 
ZAMAN EKONOMİSİ PARADAN DAHA DEĞERLİ HALE GELDİ
 
Zaman ekonomisi diye bir şey var. Bu zaman günümüzde paradan daha değerli. O bakımdan erişim, ulaşım işin başıdır. Biz ilk adımı bununla attık. İkinci adımı büyükelçiliklerimizin sayısını arttırarak yaptık ve nihayet Afrika ülkeleriyle kazan kazan esasına göre hem ikili ilişkilerimizi hem de Afrika Birliği'yle bütün kıtanın konularını görüştük. 2014'de Malibu'da yapılan toplantıda sayın Cumhurbaşkanımızla beraber biz de vardık. Orada alınan kararları biliyoruz. Geçen Kasım ayında yine benzer toplantıyı, iş forumunu İstanbul'da gerçekleştirmiştik. Bu ve buna benzer toplantılar ilişkilerimizin karşılıklı olarak geliştirilmesi için çok önemli fırsatlar veriyor.
 
 
 
EVİNİ TERKEDEN İNSANLARA TÜRKİYE EVİNİ AÇMIŞTIR
 
Afrika'nın ne kadar büyük potansiyele sahip olduğu; ancak bu potansiyeli henüz kullanma noktasında, araziyi verimli kullanılması, doğal kaynakların hayata geçirilmesi birlikte çalışırsak başaracağımız işlerdir. Türkiye'nin ortaya koyduğu başarı ortadadır. Türkiye topyekün kalkınmada son 15 yılda, son 50 yılın başarısını göstermiştir. Kişi başı milli gelir üç kat, ihracat 4 kat artmıştır. Bütün göstergeler en az üç, beş, altı kattır. Bu başarı sadece Türkiye'nin başarısı değil, bölgenin istikrarının başarısıdır. Bugün Türkiye, Suriye ve Irak'ta yaşanan yönetim boşluğu ve istikrarsızlığa rağmen her türlü terörle kararlı mücadelesini sürdürürken diğer yandan da evini, barkını, yerini yurdunu terkedip canını kurtarmak isteyen milyonlara evini açmıştır, ekmeğini paylaşmıştır. Biz herşeyi dolar olarak görmeyiz. Dolayısıyla Afrikalı kardeşlerimizle ilişkilerimizi bu düzeyde, karşılıklı kardeşlik, güven esasına, karşılıklı kazan kazan esasına göre inşa ediyoruz.
 
AFRİKA ÜLKELERİ 15 TEMMUZ'DA TÜRKİYE'NİN YANINDA YER ALDI
 
Türkiye sosyal sorumluluk projelerinde de Afrika'da TİKA marifetiyle anlamlı hizmetler yapmakta. Bu sadece Afrika'ya mahsus değil, birçok ülkede var ama Afrika'da 16 ofisi var ve burada faaliyet gösteriyor. Özellikle Afrika ülkelerine, devlet ve hükümet başkanlarına çok teşekkür ediyorum. Türkiye 15 Temmuz darbe girişimi karşısında Afrika ülkelerinin büyük bir ekseriyeti Türkiye'nin yanında yer aldılar ve Türkiye'nin demokrasisini yok etmeye yönelik, Türkiye'nin geleceğini karartmaya yönelik bu alçak kalkışmanın, girişimin karşısında Türkiye Cumhuriyeti'ni, onun seçilmiş hükümetini, Cumhurbaşkanını desteklediler, yanında yer aldılar. Onunla da kalmadılar birçok Afrika ülkesi bu alçak FETÖ'nün uzantıları olan okulları, kurumları birer birer kapatıyorlar. Bu konuda kendilerine çok teşekkür ediyorum.
 
 
 
İLİŞKİLERİMİZİ ZEHİRLEYEN HİÇ BİR UNSUR AFRİKA'DA KALMASIN
 
Bu örgütün faaliyetlerine ülkelerinizde gereken tedbiri almakta gecikirseniz aynı tehditle siz de karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu terör örgütü uluslararası örgütlerle işbirliği içindedir. Biz istiyoruz ki ilişkilerimizi zehirleyen hiçbir unsur Afrika ülkeleriyle aramızda kalmasın. Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde sayın Cumhurbaşkanımız 54 Afrika ülkesinden 23'üne 39 ziyaret gerçekleştiren, dünya liderleri arasında Afrika'ya en fazla ziyaret yapan kişidir. Afrika'nın sorunlarına çözümü yine Afrikalılar'ın kendisi bulacak. Afrika'nın yol göstericiye değil, yol arkadaşına ihtiyacı var. Türkiye bu süreçte Afrika'nın yanında olmaya devam edecektir. Ülkemizin de bu uzun yolda Afrika'dan öğreneceği çok şey olduğunu biliyoruz.
 
DAHA FAZLA BİRARAYA GELME VE SAFLARI SIKLAŞTIRMA ZAMANI
 
Dünyaya baktığımız zaman bir yanda israf almış başını gitmiş, bir yanda yoksulluk. İşte temel hedefimiz ve önceliğimiz bu uçurumu kapatmaktır. Bu aradaki farkı kapatmaktır. Bütün dünyanın dikkatini bu acı gerçeğe çekmektir. Bunu her platformda Türkiye olarak yapmamın gayreti içerisindeyiz. Gün artık safları sıklaştırma günüdür. Daha fazla biraraya gelme, daha fazla dayanışma ve daha fazla sorunları birlikte çözme azmini ortaya koyma zamanıdır diyorum.