• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: Irak'ın kuzeyine yönelik yaptırımlar masamızda

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: Irak'ın kuzeyine yönelik yaptırımlar masamızda
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Irak'ın kuzeyine yönelik yaptırımlarla ilgili "Her türlü opsiyon, o bölgedeki gelişmelere karşı bizim masamızdadır." dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya alması ile ilgili yaptığı açıklamada, "Dünkü görüşmelerin çok yapıcı bir ortamda geçtiğini Dışişleri yetkilileri açıkladı. Ben de özel bilgi aldım. Olumlu bir havada geçti, taraflar birbirini gayet iyi anladı." diyerek, şöyle konuştu:

"Birbirine vermek istediği mesajları çok net verdiler ve yapıcı ortamda geçen görüşmeler sonunda her iki taraf da edindikleri kanaati hükümetleriyle paylaşmak üzere ayrıldılar. Türkiye'den dönen ABD yetkilileri bunu Dışişleri yetkilileriyle, ilgililerle paylaşacaklar ve sonucunu beraber göreceğiz. Ben bu sürecin daha fazla uzatılmaması gerektiğine inanıyorum. İki ülke halklarının da aleyhine olan bir süreçtir ve doğru da haklı da bir karar değildir."

Irak'ın kuzeyine yönelik yaptırımlar

Bozdağ, Irak'ın kuzeyine yönelik yaptırımlarla ilgili ise "Her türlü opsiyon, o bölgedeki gelişmelere karşı bizim masamızdadır. Daha önce de açıkladık. Hangi adıma öncelik verilecek, hangisi sonraya bırakılacak, bunu şartlar tayin edecektir. Hangi olay gelişirse, bizim o olay karşısında uygulayacağımız bir planımız var, onu devreye sokacağız." ifadelerini kullandı. 

Irak güçlerinin Kerkük'e askeri operasyonu

Irak güçlerinin Kerkük'e askeri operasyonu ile ilgili, "Kuzey Irak bölgesel yönetimi, Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak tabirinin tam hayata geçtiği bir örneği yaşıyor." diyen Bozdağ, "Hep beraber görüyoruz, orada bölgeyi ateşe atan, istikrarsızlığa atan, pek çok kaosa yol açacak sonuçlar doğuran adımları atan onlar oldu. Bu gelişmeler yarın hangi seyri takip edecek, hep beraber göreceğiz. Biz Türkiye olarak şunu söylüyoruz. Kerkük, Irak'ın toprak bütünlüğü içerisinde, anayasal düzeni ve siyasal birliği içerisinde değerlendirilmelidir ve Türkiye bu değerlendirmeye destek vermektedir." şeklinde konuştu.

Bozdağ, "Kerkük'te Araplar, Türkmenler, Kürtler yaşıyor ve Kerkük kadim bir Türkmen şehri olarak biliniyor. Öyleyse Kerkük'ün bu demografik yapısını koruyan, gözeten bir yaklaşımın mutlaka orada hayata geçirilmesi ve korunması lazım. Türkiye PKK terör örgütünün, bölgede etki alanı kurması ve orada söz sahibi olmasına dönük atacağı her adımın şiddetle karşısındadır ve Türkiye bu adımlar karşısında çok sert tutumlar alacağını daha önce defalarca açıklamıştır. Terör örgütünün orada etki alanı oluşturmasını bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Kimsenin de bizim buna rıza göstermemizi bekleme hakkı yoktur." ifadelerini kullandı.

AK Parti'de değişim süreci

AK Parti'de değişim süreci ile ilgili olarak da Bozdağ, şunları söyledi:

"Ben şunu hep söylüyorum; halkın ortaya çıkan iradesine kim kulağını tıkarsa ,oradan kendisi seçim zamanı da zarar görür, başka zamanlarda da sıkıntıya uğrar. Onun için halkın iradesine kulak tıkamamak lazım. Arkadaşlarımızın bu değerlendirmelerini sağlıklı yapmasını, bu değişim iradesine uygun hareket etmesini bekliyorum."

Taşeron işçilere kadro verilmesi

Bekir Bozdağ, taşeron işçilere kadro verilmesine dair, AK Parti hükümetleri bugüne kadar hangi sözü verdiyse yaptığını belirterek, "Bu konuda hükümetimizin verdiği sözlerden birisidir, programımızda yer almaktadır. Bakanlar Kurulumuzda daha önce defalarca görüşüldü. Bazı konularda ilave çalışma yapılması talimatı verildi ve bu çalışmalarda son noktaya gelindi. İnşallah yeni yıla kadar veya en geç yeni yılın başında bu konuda atılması gereken adım atılacaktır." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim