havadurum

Başaran "2019?da nefes aldıracak reformlara ihtiyaç var"

928

 24 Haziran’da yapılan genel seçimlerin hemen ardından doların 7 TL’nin üstüne çıkması ile birlikte, birçok farklı sektörde artan maliyetler nedeniyle, üretimin durma noktasına geldiği açıklamaları yapılmıştı. Sektör temsilcileri, yüksek dolar kuru nedeniyle hammadde temin edemedikleri, üretilen ürünlerin satış fiyatlarının maliyeti karşılamaması ve daha bunlara benzer pek çok nedenle üretimlerini durdurma kararı almıştı. ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Semih Başaran, 2018 yılı ekonomik değerlendirmesinde bulunurken, 2019 yılına dair çözüm önerilerini paylaştı. 2018 yılında yaşanan ekonomik sıkıntıların, 2019 yılında doğru ekonomik reformlarla aşılabileceğini belirten Başaran,  ülke genelinde işletmelere özel desteklerin devam etmesi gerektiğini ifade etti. Başaran, Çanakkale’de ise katma değeri yüksek ürünleri etkin pazarlamaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Başaran, 2019 yılında yapılacak ekonomik reformların, işletmelere nefes aldırabilecek reformlar olması gerektiğini belirtti.

 
“İşletmelere özel destekler devam etmeli”
2019 yılında işletmelere özel desteklerin devam etmesi gerektiğini belirten Başaran; “2019 Yılı büyüme oranımız yüzde 2,3 olarak tahmin edilirken, bankaların genişleme politikalarından dolayı bol ve ucuz likitide bulamamak temel sorunları oluşturabilir. Ekonomik reformların ve işletmelere özel desteklerin devam etmesi, hem KOBİ`lerin rekabet koşullarında avantaj yaratır, hem de firmaların dayanıklılığını arttırır” dedi.
 
“Katma değeri yüksek ürünler, etkin şekilde pazarlanmalı”
Çanakkale yerelinde katma değeri yüksek ürünlerin, etkin pazarlamaya ihtiyacı olduğunu belirten Başaran; “Çanakkale özelinde; her sektöre de yavaşlamanın yaşandığı şehrimizde daha fazla üretime, özellikle katma değeri yüksek ürünlere ve etkin pazarlamaya ihtiyacımız var. 2019 yılını giderlerin kontrolü, para maliyetleri ve kısa vadeli planlar ile yöneterek firmaların değerlerini koruması en büyük gayretimizdir” dedi. 
 
“Tarım ve gıda ürünlerini yurt dışına satmak Çanakkale’ye sıçrama getirecektir”
Başaran; “Ürettiğimiz tarım ürünleri ve gıda sanayi ürünlerini yurt dışına satarak daha değerli hale getirilmesi, Çanakkale`nin sıçramasını sağlayacaktır. Yastık altı diye tabir edilen kaynakların Çanakkale ekonomisine kazandırılması, iç piyasada hareketliliği başlatabilir. Ekonomik reformların 2019 yılında, hem işletmeleri nefes aldırabilen, hem de atıl kaynakların kullanımına yönelik yapılması kısa vadede doğru bir çözümdür” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş