Gündem o kadar hızlı akıyor ki takip edebilmek zorlaşıyor, yorumlamaya bile fırsat kalmıyor. On, on beş gün önceki bir gelişmenin ayrıntılarını ve yansımalarını yeni yeni anlayabiliyoruz.

Sarı ve Turuncu

Geçen hafta Fransa'da ortaya çıkan ardından Belçika ve Hollanda'ya sıçrayan Sarı Yelekliler, Turuncu Devrimleri ve 2016 yılında Brezilya'daki Sarı Ördekler'i aklıma getirdi. Organize, yayılgan ve sosyal medya örgütlü bu sokak hareketlerinin masum bir sivil inisiyatif olduğuna inanmıyorum. Mevcut bilgim doğrultusunda yapabildiğim okuma 'Küresel Ticaret Savaşları' ve 'Enerji' başlıklarıyla değerlendirildiğinde daha anlamlı olacağı doğrultusunda. ABD Başkanı Trump'ın sosyal medya hesabından 'Paris Anlaşması, Paris için pek de işe yaramıyor. Fransa'nın her yerinde protesto ve kargaşa var. İnsanlar doğayı koruma önlemi olarak üçüncü dünya ülkelerine büyük meblağlar ödemek istemiyor. 'Trump'ı istiyoruz' naraları atıyorlar. Fransa'yı seviyorum' paylaşımı ise yoruma çok açık.

Sonuçlanmayan Arz

Değeri birçok gelişmiş ülkenin bütçesinden büyük olan ve reel değeri 5 Trilyon Doları aştığı ifade edilen Suudi Aramco şirketinin ilk önce Londra'da ardından New York'ta gerçekleştirileceği açıklanan halka arzı belirsiz bir tarihe ertelendi. Hatırlayanlar bilir Çin Aramco'nun %5'i için 200 milyar dolar teklif etmişti!... Okumayı yine 'Küresel Ticaret Savaşları' ve 'Enerji' başlıkları ile ve Suudi'lerin etki altına alınma mücadelesi başlılarıyla okuyabiliriz.

OPEC'te Neler Oluyor

Katar, 2019 yılında OPEC üyeliğinden çekileceğini açıkladı. Enerji piyasalarını hareketlendiren bu açıklamanın gerekçesi olarak Katarlı yetkililer tarafından ülkesinin doğal gaz endüstrisinin gelişimi konusundaki çabalara odaklanmak istemesi, sıvılaştırılmış gaz üretimini yıllık olarak 77 milyon tondan 110 milyon tona çıkarmayı planlaması olarak belirtiyorlar. Bu gelişme elbette enerji piyasalarını etkileyecek. Okumamızı 'Dış Politika' ve 'Bölgesel Rekabet' başlıklarında yaptığımızda ancak gelişmeyi anlamlandırabiliyoruz.

Doksan günlük ateşkes bitiyor mu?...

Çinli Huawei firmasının sahibi Ren Zhengfei'nin kızı ve Mali İşler Direktörü (CFO) Meng Wanzhou Kanada'da tutuklandı. G-20 Toplantısında ılımlı bir havaya bürünen Çin-ABD ilişkisi yeniden mi alevleniyor?... Akıllı telefon pazarının en önemli oyuncusu, dünya çapında telekomünikasyon ekipmanı üreten en büyük firma olan Huawei 5G'nin de en önemli oyuncularından biri ve bu alandaki patentlerin yüzde 10'una sahip. Elbette Yapay Zeka konusundaki patentlerini de unutmamak gerek. Okumayı 'Küresel Ticaret Savaşları', 'Teknoloji' ve 'Dijital Güvenlik' başlıklarıyla yapmamız gerekiyor.

Karadeniz ve Enerji Hatları

Hem önemli bir kavşak hem de Doğu-Batı ve Kuzey-Güney koridorlarının kesiştiği bir nokta olması nedeniyle Karadeniz bölgesi stratejik bir öneme sahipti. Ancak birbiri ardına yapılan yatırımlarla hayata geçirilen Doğal Gaz İletim Hatları Karadeniz'in önemini iyice artırdı. Devam etmekte olan Türk Akım Doğal Gaz İletim Hattı projesinin 2019 yılı sonlarına doğru gazlanması bekleniyor. Rus Gazının Güney Avrupa ile buluşması, var olan ABD – RUS gerilimini artıracak gibi. ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl Temmuz ayında gittiği Polonya ziyaretinde Polonya, ABD ile LNG, ham petrol ve kömür ithal sözleşmeleri imzalamış ve Rus doğalgaz şirketi Gazprom ile arasındaki anlaşmayı, 2022 yılında sona erdiğinde yenilemeyeceğini açıklamıştı. 'Küresel Ticaret Savaşları' ve 'Enerji' başlıkları doğru başlıklar diye düşünüyorum.

Sağlıcakla