Barzani'nin başarısızlığı kime darbe olur?

Barzani'nin başarısızlığı kime darbe olur?

Türkiye'nin Erbil eski Başkonsolosu Aydın Selcen, IKBY'nin bağımsızık referandumunun Türkiye için tehdit oluşturmadığını dile getirerek, 'Türkiye'de Kürt seçmenin kabaca yarıdan fazlası HDP'yi, yüzde 40 civarıysa AKP'yi destekliyor. Bunların dışında ayrılıkçılığı savunan bir Kürt siyasi hareketi yahut kitle partisi olduğunu düşünmüyorum. Ama Kürtlere ayrımcı ifadeler kullanan siyasetçi var' diye konuştu.

‘Barzani'nin başarısızlığı Türkiye ve İran Kürtlerine de darbe vuracak'

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de gerçekleştirmeyi planladığı bağımsızlık referandumununa sadece günler kaldı. Ancak oylamanın tarihinin yaklaşmasıyla beraber, IKBY'nin bağımsızlık ihtimaline yönelik tartışmalar da hız kazandı. İran, IKBY'yi bağımsızlığını ilan edilmesi durumunda bütün sınır kapılarını kapatarak bölgeyi izole etmekle tehdit ederken; Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IKBY'de yapılacak olan bağımsızlık referandumunun bölgede savaşa ve istikrarsızlığa yol açabileceğine işaret ederek, anayasal hakları elde etmeleri için bağımsızlık referandumuna gerek olmadığını savundu. Hatta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak ve odağı IKBY referandumu olan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı, 27 Eylül'den 22 Eylül'e çekildi.

Söz konusu bağlamda, IKBY'nin çizeceği yol haritası, atacağı adımlar ve bu adımların başta referanduma karşı çıkan Türkiye olmak üzere bölgeye etkisi ne olur? Konuya ilişkin görüşlerini, 2013 yılına kadar Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti olan Erbil'de Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu olarak görev yapan Aydın Selcen, Sputnik'e aktardı.

IKBY'deki bağımsızlık referandumun gerçekleşeceğini ifade eden Selcen "Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani için başka bir olasılığın geçerli olmadığını düşünüyorum. IKBY, referandumu yapacak ve sonucunu kayıt altına alacaktır. Ancak bu, ne bağımsızlık ilanı ne de bağımsızlık ilanının da tanınması anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'YE YÖNELİK TEHDİT SÖZ KONUSU DEĞİL'

Ankara'nın tezinin tersine, IKBY'nin bağımsızlığını ilan etmesinin Türkiye'ye yönelik bir tehdit olmadığına işaret eden Selcen "Irak Kürdistan Bölgesi'nin yukarıda dile getirdiğim çerçevede bir referandum yapması hatta bağımsızlık ilanı Türkiye'nin çıkarlarına ve ulusal güvenliğine bence tehdit değil" dedi.

IKBY referandumunun doğrudan Türkiye'deki Kürtler üzerinde bir etkisi olmadığını savunan Selcen "Dünya Kürt nüfusunun yarısı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Söz konusu vatandaşlar diğer herkes gibi kendilerini farklı siyasi mecralarda ifade ediyorlar. Türkiye'de Kürt seçmenin kabaca yarıdan fazlası HDP'yi, yüzde 40 civarıysa AKP'yi destekliyor. Bunların dışında ayrılıkçılığı savunan bir Kürt siyasi hareketi yahut kitle partisi olduğunu düşünmüyorum. Ama Kürtlere ayrımcı ifadeler kullanan siyasetçi var" diye ekledi.

Sputnik