Barzani: Nasrallah'ın Kürdistan halkının hislerini yaralamasını esefle karşılıyoruz

Barzani: Nasrallah'ın Kürdistan halkının hislerini yaralamasını esefle karşılıyoruz

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Kasım Süleymani suikastıyla ilgili konuşmasında Mesud Barzani'yi eleştirmesi sonrası Erbil-Beyrut hattında görülmemiş bir gerilim patlak verdi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın İranlı general Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin izlediği politikaya sert eleştiriler yöneltmesinin ardından Erbil’den tepki üzerine tepki geliyor. Bölgesel Yönetim’in Başkanı Neçirvan Barzani Nasrallah’ın sözlerinin ‘siyasi nezaketten uzak ve uygunsuz olduğunu’ söyledi. Kürdistan Parlamentosu da Hasan Nasrallah’ı kınadı.

Hizbullah lideri pazar akşamı yaptığı açıklamada, Erbil’in suikasttan sonra ABD’ye karşı tavır almamasını eleştirmiş, Kasım Süleymani’nin IŞİD’in ilerlediği 2014 yılında Mesud Barzani’nin yardımına koştuğunu söylemişti. Nasrallah, “Erbil’e giden Süleymani ve onun yanındaki kardeşler bana ‘Mesud Barzani titriyordu. Elleri korkudan titriyordu’ dediler” ifadelerini kullanmıştı.

ERBİL’DEN HAŞDİ ŞABİ HATIRLATMALARI

Bu sözler, Erbil-Beyrut hattında görülmemiş bir gerilim yaratmış durumda. Erbil’den gelen açıklamalarda, Kürdistan bölgesinin 2017’deki bağımsızlık referandumundan sonra İran yanlısı Haşdi Şabi’nin Kerkük başta olmak üzere bir dizi noktada sebep olduğu insan hakları ihlalleri öne çıkarılıyor.

NEÇİRVAN BARZANİ: ESEFLE KARŞILIYORUZ

Mesud Barzani’nin halefi Neçirvan Barzani’nin yazılı açıklamasında, “Hizbullah lideri sayın Hasan Nasrallah, siyasi nezaketten uzak bir şekilde, Başkan Mesud Barzani ve Peşmerge Güçleri’nin kahramanlığı ile ödediği bedeller hakkında uygunsuz ifadeler kullanmıştır. Sayın Nasrallah’ın Başkan Barzani’nin tarihini, diktatörlüğe karşı verdiği mücadeleyi ve IŞİD savaşındaki rolünü hesaba katmadan konuşup Kürdistan halkının hislerini yaralamasını esefle karşılıyoruz” denildi.

PARLAMENTO KINADI: KİMSENİN İLERİ GİTMESİNİ KABUL ETMEYECEĞİZ

Kürdistan Parlamentosu’nun açıklamasındaysa, “IŞİD teröristleri ile mücadelede bir sembol haline gelen Başkan Mesud Barzani ile Peşmerge Güçleri’ne yönelik sarf edilen sözleri reddediyoruz” denildi.

Yazılı açıklamada, “Maalesef Nasrallah’ın partisinde yer alan bazı yetkililer 2017 yılında Kürdistan Bölgesi’ne karşı yapılan haksız saldırıların bir parçası oldu. Biz Kürdistan milletvekilleri olarak, Kürdistan’a destek veren ve arka çıkan taraf ve taraflara karşı vefa göstermekte geri durmadık. Aynı zamanda kimsenin de ileri gitmesini kabul etmeyeceğiz. Kürdistan Bölgesi üyeleri olarak Peşmerge Güçleri ile milli sembollerimize karşı yapılan saygısızlığı kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.