Bartın Irmağı Islah Projesinde top Bakanlıkta

Bu yıl üçüncü kez toplanan İl Koordinasyon Kurulunda, Bartın'ın yıllardır hayata geçmesini beklediği Bartın Irmağı ve Yan Kolları Islahı Projesinde son aşamaya gelindiği açıklandı. Irmak kenarında rekreasyon çalışmalarının da yapılacağı projede ihale izni istendiği ifade edilirken Bartın Belediyesinin de bir hafta önce yer teslimini gerçekleştirdiği açıklandı. Devlet Su İşleri (DSİ), ihale izni alınırsa bu yıl içerisinde projeye ilk kazmayı vurmayı hedefliyor.

Bartın Irmağı Islah Projesinde top Bakanlıkta

İl Koordinasyon Kurulu, 2020’nin üçüncü toplantısını Bartın Valisi Sinan Güner başkanlığında gerçekleştirdi. Koronavirüs tedbirleri dolayısıyla sosyal mesafe ve maske kurallarına bağlı kalınarak gerçekleştirilen toplantıda Bartın için oldukça önem taşıyan, yeni çevre yolu, Kirazlıkköprü ve Kozcağız Barajları, Katı Atık Bertaraf Tesisi gibi birçok projede gelinen son aşamalar değerlendirildi. Toplantıda 2020’nin ilk 6 ayında Bartın’da 278 projede çalışma yapıldığını ifade eden Vali Güner, “Bu toplantıda, Mevcut yatırımlarımız ve 2021 Yılı Yatırım Teklifleri ve Öneriler değerlendirilecektir. Toplantıya başlamadan önce ilimizde gerçekleştirilen yatırımlar hakkında genel bir değerlendirme yapmak istiyorum. İlimizde 2020 yılının ilk 6 aylık dönemi içerisinde; 278 projede çalışma yapılmıştır. Bu projelerin toplam bedeli 7 Milyar 764 Milyon 142 Bin TL, Tahsis edilen ödenek miktarları ise 553 Milyon 263 Bin TL’dir. Bu ödeneklerden 246 Milyon 123 Bin TL harcama yapılarak yüzde 44,49'luk bir nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.  Bu süreçte 278 projeden 29'u tamamlandı, 121 projede faaliyetler halen devam etmekte, 79 proje ihale aşamasında, 3 projede yer teslimi yapıldı ve 46 projeye başlanmamıştır” dedi.

Belediyelerin 11 projesinden 7’si tamam

Belediyeler tarafından da 11 projenin yürütüldüğünü dile getiren Güner, “Bu projeler dışında Belediyelerimiz tarafından 3 Milyon TL bedelli 11 proje yürütülmüş olup, 7' si 2020 yılı içerisinde bitirilmiş, 3 tanesinin çalışmaları devam etmekte ve 550 Bin TL harcama yapılmıştır. Yatırımları, tahsis edilen ödenekten yapılan harcama miktarlarına göre sektörel değerlendirdiğimizde; 157,1 Milyon TL ile ilk sırada ulaştırma sektörü, sonrasında 39,6 milyon TL ile tarım-orman, 29,9 milyon TL ile enerji, 14,2 milyon TL ile eğitim, 1,5 milyon TL ile sağlık, 2,5 milyon TL ile diğer kamu hizmetleri yer almaktadır” şeklinde konuştu.

2021’nin yatırım teklifleri de değerlendirildi

Toplantıda 2021 yılının yatırım tekliflerinin de değerlendirileceğini kaydeden Sinan Güner, “Bu toplantıda Ayrıca; Cumhurbaşkanlığının 2018/12 sayılı Genelgesinin 45. Maddesi gereğince kurumlarımızın 2021 yılı yatırım teklifleri değerlendirilerek Valilik görüşleri oluşturulacaktır. Toplantı sonrasında yatırım teklifleri Valilik görüşü ile beraber sorumlu kuruluş tarafından ilgili bakanlığa iletilmek üzere kendi merkez teşkilatlarına bildirilecektir. Kurumlarımıza yapmış oldukları çalışmalar nedeniyle teşekkür ediyor ve bundan sonra yapacakları çalışmalarda başarı dileklerimle toplantıyı açıyorum” ifadelerinde bulundu.

Kurucaşile yolunda 4 ayrı noktada çalışma

Sinan Güner’in bu açıklamalarının ardından ise kurumların bölge müdürleri Bartın’da yatırımlarla ilgili detaylı bilgiler verdi. Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü yürüttüğü çalışmalarla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Zonguldak-Amasra-Kurucaşile-Cide yolunda 4 ayrı noktada çalışmalar devam ediyor. T3 Tüneli nihai beton aşamasında 1000 metrelik kısmında kaplama çalışmaları yapılıyor. T4 ve T5 tünelinde de çalışmalar başladı. 

Şehir geçişi yolunun devamının ihalesi 27 Temmuz’da

Bartın şehir geçiş yolunun geriye kalan kısmının ihalesi 27 Temmuz’da yapılacak. İhalenin ardından ise yolun 3 ay gibi kısa bir sürede yapımının tamamlanması hedefleniyor.

Hasankadı-Kozcağız duble yolu projesi çalışmaları devam ediyor

Kozcağız-Hasankadı-Yenice ayrım yolunda Kozcağız şehir geçişinde istinat duvarları çalışmaları devam ediyor. Kozcağız-Terminal arasındaki yolda ise kamulaştırma problemleri çözülmeye çalışılıyor. Hasankadı-Kozcağız duble yol çalışmalarında ise proje çalışmaları devam ediyor.  Bartın-Arıt-Aydınlar yolunda Çöme Boğazı’ndan ilerisi toplanmış durumda. Çalışmalar Çömeboğazı arasında devam ediyor.

“Yeni çevre yolunda hedef bu yılsonu projenin tamamlanması”

Bartın-Boğaz yolunun 2021 yılında yatırım programına alınması hedefleniyor. Bartın yeni çevre yolu projesinde ise çalışmalar devam ediyor. 2020’nin sonunda proje çalışmalarının tamamlanması ve 2021’de yatırım programına alınması hedefleniyor.”

Güner: “Yeni çevre yolu Bartın’ı tam çevreliyor”

Bu açıklamaların ardından Sinan Güner, yeni çevre yolunun OSB ve liman gerçeğini de somut ele alarak hazırlanan ve Bartın’ı tam çevreleyen bir yol olduğunu söyledi. Güner ayrıca Bartın-Boğaz yolunda Bartın’ın denize bağlanması gerektiğini ve İnkumu’na gidiş-geliş şeklinde ulaşılması gerektiğini kaydetti.

Kirazlıkköprü sulama projesi tamam

Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü de toplantıda Bartın’da 36 projede çalışma yürüttüklerini ifade ederek “Planlamada Bartın-Ilındır Göleti çalışması yer alıyor. Planlama çalışmaları bitmek üzere. Bu proje bittiğinde en kura dönemde bile Bartın’ı susuz bırakmayacak. Kirazlıkköprü Barajı sulama projesi çalışmaları tamamlandı. Bakanlıktan ihale izni istendi. İhale iznine onay verildiğinde ihaleye çıkılacak. Kozcağız Barajında çalışmalar devam ediyor. Barajın fiziki anlamda yüzde 90’ı bitti. Sene sonu itibariyle tamamlanması planlanıyor. Ancak bu yıl su tutması düşünülmüyor. Baraj yolunda çalışmalar devam ediyor” dedi.

Bartın Irmağı için top Bakanlıkta

DSİ ayrıca toplantıda rekreasyon çalışmalarının da yapılacağı Bartın Irmağı ve Yan Kolları Islah Projesinde son aşamaya gelindiğini ve Bartın Belediyesinin bir hafta önce yer teslimini yaptığını açıkladı. Projede ihale izni istendiğini ifade eden Müdürlük ihale izni alınırsa bu yıl içerisinde ilk kazmayı vurmayı hedeflediklerini kaydetti.

Katı Atık Bertaraf Tesisinin kazı dolgu çalışmaları yapılıyor

İller Bankası Bölge Müdürlüğü de toplantıda Bartın’ın yıllardır kanayan yarası haline gelen çöp sorununa çözüm bulacak Katı Atık Bertaraf Tesisiyle ilgili önemli bilgiler verdi. Müdürlük Kaman mevkiinde yapılacak tesisin kazı dolgu işlerinin devam ettiğini ifade etti. Tesisin Bartın’ın en prestijli projelerinden biri olduğunu dile getiren Sinan Güner devletin çevre konusunda sağladığı yüzde 50 hibe desteğiyle ihalenin yarı fiyatına gerçekleştirildiğini ve Bartın’a büyük katkı sağlandığını söyledi.

 

Bartın Irmağı Islah Projesinde top Bakanlıkta
Bartın Irmağı Islah Projesinde top Bakanlıkta
Bartın Irmağı Islah Projesinde top Bakanlıkta
Bartın Irmağı Islah Projesinde top Bakanlıkta
Bartın Irmağı Islah Projesinde top Bakanlıkta