Adana Barosu tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada,

“1136 sayılı Avukatlık sayılı yasa ile değişik 9. maddesinde ise, avukat kimliklerinin, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik olduğu kurala bağlanmıştır.

136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 9. maddesine göre "Avukat kimlikleri, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmündedir". Madde hükmü gayet net, açık ve her makul insan tarafından anlaşılabilir niteliktedir. 

09.06.2011 tarihli Yüksek Seçim Kurulu kararında; Avukatlık kimlik belgesinin ibraz edilmesi halinde yurttaşların oylarını kullanabilmelerinin uygun olduğuna karar verilmiştir.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce yenileme veya değiştirme nedeniyle nüfus cüzdanı taleplerinde; Avukatlık kimlik kartının herhangi bir kişinin kimliğini kanıtlayan belge olarak kabul edileceği açıklanmıştır.

PTT Genel Müdürlüğü Parasal Posta İşletme Dairesi Başkanlığının 03.01.2012 tarih ve B.11.2.ptt.0.07.00.01/302-99/125 sayılı talimatında 1136 sayılı Avukatlık Yasasının 9. Mad. uyarınca avukatlık kimliklerinin resmi kimlik olması nedeniyle, parasal posta işlemlerinde geçerli kimlik belgesi kapsamına avukatlık kimliklerinin de alındığı bildirilmiştir.

Danıştay 8. Dairesinin 19.02.2004 gün ve 2011/5035 E.- 2014/1153 K. Sayılı kararı da avukatlık kimliğinin, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik olduğuna dair, verilen bu yöndeki kararıdır.

”ESASEN ÇOK GÜVENLİ”

Esasen avukat kimliği, en az, geçerliliği kabul edilen nüfus cüzdanı, pasaport ve sürücü belgesi kadar güvenlidir. Smart cipli, hologramlı, manyetik şeritli olup daha birçok güvenlik unsurunu bünyesinde barındırmaktadır.

Güvenliği yönünde teknik olarak hiçbir eksikliği bulunmayan avukat kimliğini resmi kimlik olarak kabul etmeme yönünde özellikle bankaların ısrarlı tutumları kısmen de olsa devam etmektedir. Bu durum yargının üç kurucu unsurundan birisi olan biz avukatlar yönünden rahatsız edicidir.

“YASAL YOLLARA BAŞVURABİLİRİZ”

Yukarıda açıklanan nedenler ile yasanın genelliği ve herkesi bağlayıcılığı ilkesi karşısında banka şubelerinizde işlem yapılırken meslektaşlarımız tarafından avukatlık kimlik kartlarının ibrazı halinde personelinizce bir sorun çıkartılmaması, avukatlık kimlik kartının ibrazına rağmen işlem yapmayan personeliniz hakkında yasal yollara başvurulacağını bildiririz. Kamuoyuna saygıyla sunarız.” denildi.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Yasal düzenleme ve Yüksek Yargının yerleşik içtihatları karşısında bir çok kurum, kuruluş ve bankaların çoğunluğu tarafından resmi kimlik belgesi olarak kabul edilen avukatlık kimlik kartının bazı bankalar ve şubeleri tarafından kabul edilmemesi açıkça hukuka aykırı bir davranıştır ve suçtur. Özgürce, bağımsız olarak ifa edilen ve kamusal bir görev olan avukatlık mesleği yargının kurucu unsurudur ve savunma yönünü temsil etmektedir. Bu nedenlerle bankaların ve şubelerinin de bu bakış açısıyla değerlendirmeleri zorunluluktur. Keyfi ve aksi yönde tutumlara karşı meslektaşlarımızın yanında olacağımızın ve yasal işlemleri de yapacağımızın bilinmesini istiyorum” dedi.

hukukihaber.net