Afyonkarahisar Barosu'nda düzenlenen yemin töreninde konuşan Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, avukatlık mesleğinin ücret karşılığı yapılan alelade bir meslek olmadığını söyledi. Genç avukatlara seslenen Şahin, "Avukatlık mesleğinin tamamı kitaplardan öğrenilecek bir meslek değildir. Avukatlar ortamın avukatı, ortamın hukukçusu değildir" dedi.

 

Stajyer Avukat Hande Başbuğ, Şirin Demir, Ahmet Ulusoy ve Fatma Yıldırım'ın yemin töreni Afyonkarahisar Barosu'nda düzenlendi. Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin yemin töreni öncesinde mesleğe yeni giren genç avukatlara çeşitli tavsiyelerde bulundu.

MALUZLUM İNSANLARIN YEGANE İLTİCAGAHI OLACAKSINIZ

Avukatlık cübbesinin manevi ağırlının çok yüksek bir cübbe olduğunun altını çizen Baro Başkanı Av. Şahin, "Çünkü bu cübbeyi giydikten sonra insanların özgürlükleri mahremleri bazen namusları en temel hakları size emanet olacak. Yani bu ücret karşılığı yapılan alelade bir meslek değil. Tüm mesleklere elbette saygımız sonsuz helal rızık sağlayan her meslek başımızın tacı ama avukatlık mesleği birazda kendi mesleğimiz olması hasebiyle mi öyle görüyoruz ama sanırım değil. Objektif olarak bakıldığında diğer mesleklerden şöyle bir adım önde gibi görüyorum. Çünkü insanı tanımlayacağımız şey hakları, yani başka varlıklardan başka canlılardan işte bir takım temel özellikleri ile ayrılıyor. Bu temel özeliklerinin emanet edildiği mesleğe bir adım sonra girmiş olacaksınız bir adımınız var. Gerçekten de çaresiz insanların hakkını arayamayan derdini anlatamayan insanların haksızlığa maruz kalmış mazlum insanların yegane ilticagahı siz olacaksınız unutmayın bunu. Gerçekten insanların medet umduğu tek meslek gurubu ve çoğu kere yalnız kalacaksınız. Sağınızda ve solunuzda hiç kimsenin olmadığı durumlarda işte o hak sahibinin hakkını almak için mücadele edeceksiniz. Bu anlamda da kutsal ve zevkli bir meslek manevi tatmini en yüksek meslek iddia ediyorum. Belki doktorlukla yarışır bu konuda bir canı kurtarmakla bir hakkın sahibine ulaşmasını sağlamak çok benzer şeyler çünkü insanlar hakları olmadan yaşayamazlar yani hayat hakkı ile bağlantılı birçok şey aslında bu anlamda hastasını kurtaran bir doktorun duyduğu manevi hazla hakkına ulaşmasını sağladığı müvekkilinin sevincine ortak olan avukatın yaşadığı manevi haz çok benzer sizi kutluyorum" dedi.

AVUKATLIK KİTAPTAN ÖĞRENİLECEK BİR MESLEK DEĞİL

Çocuklarını avukatlık mesleğine hazırlayan aileleri de kutlayan Şahin, "Çocuklarınızı bu mesleğe hazırladınız. Bugünlere gelmesinde tabi ki, en büyük pay çocuklarımızın aileleri gerçekten güzel bir tercih zor bir tercihte bulundular. Kazanması zordu okuması çok daha da zordu. Bundan sonrası çok çok daha zor olacak. Ama insan inandığı şey için bu zorlukları göze alır ve eminim zevk aldığımız haz duyduğumuz bu şeyde güçlükler bizim için bir caydırıcı unsur olmayacak. Bizi kamçılayacaktır, teşvik edecektir. Moral ve motivasyon sağlayacaktır. Her biriniz çok kıymetli üstatlarımızın yanında bu stajı tamamladınız. Avukatlık sadece kitaptan öğrenilecek kitabi bir meslek değil. Göz teması ile bir ustanın dizinin dibinde onun duruşunu öğrenerek hatta taklit ederek öğrenilen bir duruş mesleğidir. Evet avukatlığın bir duruşu vardır. Zaten bu bir yıllık staj eğitiminde bakın avukatlık kanununda herhangi bir müfredat zorunluluğu yok arkadaşlar avukatlık stajında stajyer şunu öğrenecek şunları ezberleyecek denmiyor. Mahkemelerde altı ay, bir avukatın yanında altı ay. Bu şu demek mahkemelerin işleyişini öğrenin avukatın duruşunu öğrenin. O göz temasını sağlayın o üstadınız sizin bir rol modeliniz olarak hayat rehberiniz olarak bundan sonrada elbette üstat olarak hayatınızda belki en önemli kişilerden biri olarak yer alacak. Burada tabi bu arkadaşların yetişmesinde çok önemli rolü olan avukat meslektaşlarım üstat onlar. Ustalık bizim mesleğimizde üstatlık öyle kabul edelim. Mutlaka bundan sonraki meslek hayatlarında çok daha fazla belki stajyer yetiştirecekler. Pırıl pırıl meslektaşlarımız o davranışlarını klonlayarak pırıl pırıl stajyerler yetiştirdiler. Bu süreç inşallah böyle kesintisiz devam edecek. Öyle ümit ediyoruz" diye konuştu.

AVUKATLIK MESLEĞİ İSTİSMARA ÇOK AÇIK

Şahin konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Bu meslek gerçekten istismara çok açık o yüzden kutsal olan bir meslek. İnanın belki toplumun ortalaması vardır. Her toplumda bir suç oranı vardır. Suça bulaşma temayülü vardır. Ben yaklaşık 7 yıldır Baro Başkanlığı yapıyorum. 15 yıldır belki yönetimlerde yer aldım. Şunu söyleyebilirim bunca riske ve aldığı insiyatife rağmen en temiz kalan mesleklerden bir tanesidir. Bunu hiç abartmadan söylüyorum. Çok net avukat denilince bazen kulaklarda bir gülümse yayılır. Bazıları İstihzai olarak gülümserler. Yalancılıkla mı özdeştirilir ya da başka şeylerle mi asla değil. Bakın herhangi bir meslek mensubunun hayatı boyunca eline geçecek istismar fırsatları bir avukatın sabahtan öğleye kadar eline geçer. Yani şurada içinizde başka meslekleri icra etmiş belki emekli olmuş birçok kardeşimiz, abimiz ablamız var. Hayatınız boyunca elinize geçebilecek istismar fırsatları bu kardeşlerimizin yarım günde geçecektir. Öğleden sonra bir o kadar daha geçer. Bakın buna rağmen bu fırsatlara rağmen bu istismar imkanlarına rağmen bu kadar temiz kalabilmek onur vericidir. Yüzde olarak istatiksel olarak neye bakarsak bakalım gerçekten bu mesleğin diğer birçok mesleğe göre hatta tüm mesleklere göre son derece daha temiz kaldığını ifade etmek istiyorum."

ORTAMIN AVUKATI ORTAMIN HUKUKÇUSU DEĞİLİZ

Avukatların şartlara, konjektöre göre, ortama göre avukatlık yapmadığının önemle altını çizen Şahin,  "Ortamın avukatı ortamın hukukçusu değiliz. Bizim kutup yıldızımız bize yol gösteren şey adaletin kendisidir. Hiçbir şartta hiçbir koşulda hiçbir konjektörde bundan ayrılmak gibi bir lüksümüz yoktur. Biz sanığın dinine, ırkına, kimliğine, işlediği suça bakmayız. Bizden hak talep eden hakkını arayan insanın yine dinine, rengine, mezhebine ait olduğu siyasi görüşe mensup olduğu siyasi partiye bakmayız. Bir hak vardır ortada birde adalet ölçüsü vardır. Adalet ölçüsünden sapmadan insanların hakka ulaşmasını sağlamak bizim temel görevimizdir ve bundan ibarettir. Adalet timsali vardır ya temyiz heykeli gözleri kapalıdır niye adalet dağıtırken muhatabınızı görmeyin yani bu sizin gözünü kapatın anlamında değil, ama tarafsızlık vardır. Tarafsızlık demek siyasi partilerden ideolojilerden bağımsızlık tarafsızlık değil. Sizin kendi dini inanışınızdan ait olduğunuz siyasi kanattan vs. Şuanda bir anayasa değişikliği gündemde o bizi ilgilendirmiyor herkesin tercihi kendisine ait. Ancak çok önemli gördüğüm bir şey var. Bağımsızlık vasfına birde tarafsızlık ekleniyor. Bu gerekli mi normal şartlarda değil. Çünkü bağımsızlık bir enstrümandır. Bağımsızlık tarafsız karar vermenin vasıtasıdır. Normalde akıllı bir insana normal bir insana verdiğimiz vasıtanın niçin kullandığını söylemezsiniz. Üzerinde asker üniforması olan göğsünde Türk Bayrağı olan birisinin eline silah verirseniz bu silah vatan için vatan düşmanına karşı kullanılacaktır. Öyle değil mi, buna izaha gerek var mı? Bir hukukçuya bağımsızlık silahını verdiğiniz zaman bu sizin tarafsız olmanız ve adil olmanız içindir. Aslında bunu eklemeye gerek var mı yok. Ama ne yazık ki bazen hukukçularda yolunu kaybediyor. İşte biz bazen bu adalet dediğimiz kutup yıldızını gözümüzden kaçırıyoruz. Kendi düşüncelerimize ideolojik kamplarımıza göre böyle farklı bir adalet arayışı içine girebiliyoruz. Bu değişirse önemli değil değişsin değişmesin. Ama asıl vazifemizin tarafsızlık olduğunu maalesef hatırlatmak zorunda kalıyoruz. Bizim görevimiz muhatabımıza bakmadan hak varsa onun yanında yer almaktır" ifadelerini kullandı.

Baro Başkanı Av. Turgay Şahin'in konuşmasının ardından yemin törenine geçildi. Yemin törenin ardından genç avukatlar ruhsatlarını yanında staj yaptığı meslek büyüklerinin elinden aldı.