HABER MERKEZİ

Koronavirüsünün tedbirlerinin konuşulduğu toplantıya; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Yüksekdağ, Denizbank Keşan Şube Müdürü Ahmet Arda Bilgin, Şeker Bank Keşan Şube Müdürü Deniz Palas, T.C Ziraat Bankası Keşan Şube Müdürü Mahfuz Müjdeci, Akbank Keşan Şube Müdürü Murat Solmaz, Türkiye İş Bankası Keşan Şube Müdürü Egemen Kaya, Türkiye Garanti Bankası Keşan Şube Müdürü Hasan Arslan, Türk Ekonomi Bankası Keşan Şube Müdürü Ayhan Murat Kantarcı, QNB Finansbank Keşan Şube Müdürü Sercan Mert, Türkiye Halk Bankası Keşan Şube Müdürü Cem Tuna, Türkiye Vakıflar Bankası Keşan Şube Müdürü Alptürk Öner Ceylan ve Yapı ve Kredi Bankası Keşan Şube Müdürü İskender Yaman katıldı.

Toplantı Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerekli tedbirlerin alınmasıyla gerçekleşti. 

Toplantıda konuşan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, “Emeğin ve hizmetin çok olduğu bir sektörle buluştuk. Öncelikle sektörde çalışanların ve hizmet alanların sağlık önlemleri, kapı önünde sıralanmaların çözülmesi ve sosyal mesafenin korunmasını konuşacağız. 65 Yaş üzeri vatandaşlarımız ‘Vefa Sosyal Destek Grubu’ aracılığı ile evden çıkmadan maaşlarının bir kısmını teslim alabiliyor. Ayrıca Banka şubeleri düzenli olarak belediye tarafından dezenfekte ediliyor. Mevcut krediler ötelenmeye başladı. Bununla birlikte artık devre sonu faizleri de 90 gün ötelenebiliyor. Birçok sektör koronavirüs nedeniyle önlem aldı. Finansal açıdan zarar görülmemesi ile alakalı olarak sağlanacak desteklerin ve kredi imkanlarının bölge esnafımızın ve üyelerimizin maksimum oranda faydalandırılmasını, katılım şartlarının sağlanmasını bu süreçte takip edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Ziraat Bankası, Halk Bank ve Vakıf Bank, kurumsal ve ticari ölçekteki firmaların işletme sermayesi ihtiyaçları için ‘İşe Devam Kredi Desteği’ni hayata geçiriyor. 

Yapılan duyuru şu şekilde; “3 kamu bankasından yapılan ortak açıklamaya göre, küresel ölçekte yaşanan ve Türkiye'yi de etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik hayata, üretim ve istihdama ilişkin olası hasarlarını en aza indirme hedefiyle uygulamaya alınan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ tedbirleri doğrultusunda Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank yeni finansal destek adımlarını devreye aldı. Sorumluluk bilincinde hareket ederek birlikte çalışmak, bu sürecin en kısa süre içerisinde aşılmasına imkan verecek. Bu kapsamda 3 kamu bankası tarafından başta KOBİ'ler olmak üzere kurumsal ve ticari ölçekteki firmaların işletme sermayesi ihtiyaçları için "İşe Devam Kredi Desteği" hayata geçirilecek.”

Türkiye Bankalar Birliği'nden (TBB) yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Koronavirüs salgınının istihdam, üretim, ticaret ve ödeme sistemine olası etkilerini en az düzeyde tutmak amacıyla uygulamaya alınan “Ekonomik İstikrar Kalkanı” tedbirlerinin sağlıklı olarak işlemesi ve ekonomik faaliyetin desteklenmesi için bankacılık sektörü tarafından aşağıdaki uygulamalar başlatılmıştır: 

1- Çek Ödeme Destek Kredisi Hazine destekli, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti ile başta KOBİ’lerimiz olmak üzere kurumsal ve ticari müşterilerin, bugüne kadar gerçek ticari işlemlerine dayalı olarak keşide ettikleri ve edecekleri çeklerinin ödenmesi amacıyla, her bir banka tarafından ayrı ayrı belirlenmek üzere tahsis edilen limitler dahilinde kredi kullandırılmaya devam edilecektir. “Çek Ödeme Destek Kredisi” ile müşterilerin ticari itibarlarının korunmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Kredi desteği 3 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 12 ay vadeli ve yıllık % 9,5 faizli olacaktır. 

2- Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği Yukarıdaki uygulamaya ek olarak bankalar, başta KOBİ’lerimiz olmak üzere kurumsal ve ticari müşterilerin işletme sermayesi ihtiyaçları için “Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği”ne başlayacaktır. Kredi desteğini kullanacak firmaların, 2020 yılı Şubat ayı sonu itibarıyla kayıtlı çalışan sayılarında kredi vadesi boyunca azaltma yapmamaları ön koşulu bulunmaktadır. Teminat eksiği bulunan müşterilerin, krediye erişim imkanı için Hazine destekli KGF kefaleti de sağlanabilecektir. Kredi desteği 3 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 12 ay vadeli ve yıllık % 9,5 faizli olacaktır. Sektör farkı olmaksızın, salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenen kurumsal ve ticari müşteriler her iki kredi paketine de başvurabileceklerdir. Uygulamaya katılacak olan bankalar, katılımlarını en kısa sürede kamuoyuna duyurup, 30 Mart 2020 tarihinden itibaren talep kabul etmeye başlayacaklardır.”