• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Osman Atalay
Osman Atalay
TÜM YAZILARI

Balkanlar 15 Temmuz şehitlerini andı

17 Temmuz 2018
A


Osman Atalay İletişim: [email protected]

15 Temmuz hain darbe girişiminin ikinci yıldönümünde Türkiye’de milyonlar yine tek yürek olup şehitlerini hayırla yad etti.

Şehitler için Beştepe Millet Camii’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Binali Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın da katıldığı programda, şehitler için dua edildi.

Bu yıl 15 Temmuz, Balkanlar’da çok farklı etkinliklerle anıldı. Balkanlar’da yaşayan soydaş ve dindaş toplumlara, siyasi ve sivil toplum kesimlerine hitap eden fotoğraf sergileri, Anadolu Ajansı (AA) tarafından hazırlanan “15 Temmuz’da ne oldu?” başlıklı tanıtım videosu ve yürüyüş programlarının gerçekleşmiş olması çok önemliydi.

Özellikle Batı dünyası ve Balkanlar’da, 15 Temmuz’u ve FETÖ yapılanmasını istediğimiz doğrultuda anlatmakta zorluklar çekiyoruz.

Bunun çok farklı sebepleri vardır hiç kuşkusuz, lakin bu yıl gerçekleşen anma programlarının iyi bir başlangıç olduğunu söyleyebiliriz.

Balkan halklarının, Doğu ve Batı dünyası ile olan ilişkisi adeta et tırnak gibidir. Bizim bölge ile olan tarihsel bağımızı, potansiyelimizi izah etmeye gerek yok.

Yaklaşık 20 yıldır bölgede siyasi, ticari ve sosyal bağlarıyla varlığını güçlendiren FETÖ yapılanmasının bir anda etkisizleşmesini beklemek hayal olur.

Özellikle FETÖ yapılanması ve 15 Temmuz’un Balkan toplumundaki algısını iyi tahlil edip bunu resmi ve sivil topluma anlatmamız gerekiyor.

Bu yıl Balkanlar’da 15 Temmuz anma programları çok verimli ve önemliydi, Kosova’da Türkiye Büyükelçiliği ve TİKA tarafından Prizren şehrinde Sinanpaşa Camii’nde cuma günü başlayan cumartesi ve pazar günü Priştine şehrinde devam eden bir dizi etkinlik düzenlendi.

Sırbistan’daki Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinin Sjenica şehrinde, 15 Temmuz’daki hain darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden şehitler için 251 fidan dikildi.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçiliği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Sjenica Belediyesi tarafından “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Hatıra Fidanlığı” oluşturuldu.

Bosna Hersek’te Saraybosna Türkiye Büyükelçiliği ve TİKA, Kakanj Belediyesinin katkılarıyla 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle gerçekleşen anma programında, Anadolu Ajansı’nın (AA) fotoğraflarından oluşan sergi açıldı, FETÖ’nün hain darbe girişimini anlatan video gösterimi yapıldı.

Arnavutluk’ta Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğinde “15 Temmuz Anma Töreni” yapıldı.

Başkent Tiran’da bir otelde düzenlenen etkinliğe Arnavutluk hükümetinde girişimciliğin korunmasından sorumlu Devlet Bakanı Sonila Qato, milletvekilleri, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra 15 Temmuz şehitlerinden Erol Olçok’un eşi, Abdullah Tayyip Olçok’un annesi Nihal Olçok katıldı.

Makedonya’da Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği himayelerinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsü (YEE) iş birliğinde “15 Temmuz Anma Töreni” düzenlendi.

Eski Üsküp Türk Çarşısı’nda bulunan Kurşunlu Han’da yapılan törene, Makedonya’nın Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Adnan Kahil, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Gönül Bayraktar, milletvekilleri, siyasi parti, dernek ve vakıf başkanları, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Balkanlar’da Türkiye’nin tanıtımına öncülük eden kurumlarımıza çok büyük görevler düşmektedir, orta ve uzun vadeli projelerin temellerini Türkiye’nin Balkan kökenli kişi ve kurumlarından ziyade, bölge halkları ile birlikte oluşturmak daha gerçekçi bir tutumdur.

Türkiye’nin Balkanlar politikasının yeni bölge gerçeklerine, AB sürecindeki Balkan toplumlarının değişimine uygun yapılandırılması çok önemlidir.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23