‘Balkan Ateşi’ Shantel’le alevleniyor

Balkan ve Roman müzikleriyle çeşitli miksler yapan Alman DJ Shantel, 28 Nisan Cuma akşamı Zorlu PSM Ana Tiyatro’da bir konser verecek.

‘Balkan Ateşi’ projesi kapsamındaki konser öncesinde Yarkın Ritm Grubu, Koçani Orkestrası ve Serkan Çağrı sahne alacak, gecenin devamında ise sahne Shantel & Bucovina Club Orkestar’ın olacak.

Yarkın Ritm Grubu, 1994’te Türk Müziği Devlet Konservatuvarı mezunu Fahrettin Yarkın ile Ferruh Yarkın’ın, eğitimini aldıkları bu alanı yerel ve uluslararası sahnede tanıtma arzularının bir sonucu olarak kuruldu. Grup, yerel ritimleri ve ritim sazlarını Uzakdoğu, Latin Amerika ve Hindistan’ın melodileriyle harmanlıyor.

Naat Veliov tarafından Makedonya’nın Koçani kentinde kurulan Koçani Orkestrası ise, günümüzde Balkan ve Roman müziğinin en önemli temsilcileri arasında gösteriliyor. Balkan melodilerini Anadolu ritimleri ve tadımlık Latin atmosferiyle buluşturan topluluk, Türkiye’de özellikle Emir Kusturica’nın ‘Çingeneler Zamanı’ filmi ve ‘Şiki Şiki Baba’ adlı şarkılarıyla tanınıyor.

Kayıtları ve canlı performanslarıyla dinleyenleri büyülemesinin yanı sıra ‘Sol Klarnet Eğitimi’ başlıklı çalışmasıyla ilk Türkçe klarnet eğitimi kitabına imza atan Serkan Çağrı, ünlü müzisyenlerle yaptığı ortak çalışmalara, ‘Balkan Ateşi’yle bir yenisini ekleyecek.

Gecenin sonunda sahne alacak isim ise ülkemizde de çok sevilen ve sahne adı Shantel olan Stefan Hantel. Geleneksel Balkan müziğini elektronik ritimlerle bir araya getirerek kendine özgü bir sound yaratmayı başaran Shantel, videosunu İstanbul’da çektiği ‘Disko Partizani’yle Türkiye’de büyük bir dinleyici kitlesine ulaştı. 1994’ten bu yana birçok albüm yayınlayan Shantel, Balkan müziğinin dünyada tanınmasında da büyük pay sahibi oldu. Biletler Biletix’ten ve PSM gişelerinden temin edilebilir.  

Monte Carlo Balesi’nden ‘Göl’

İstanbul, Zorlu Performans Sanatları Merkezi ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın işbirliğiyle Mayıs ayında çok özel bir projeye ev sahipliği yapacak. Monte Carlo Balesi, ‘Göl - Kuğu Gölü’ne ithafen’, ünlü koreograf ve yönetmen Jean-Christophe Maillot’nun klasik repertuvarın başyapıtlarından Kuğu Gölü’ne getirdiği heyecan verici çağdaş yorumla, 16 Mayıs Salı ve 17 Mayıs Çarşamba akşamları 20:00’de Zorlu PSM Ana Tiyatro’da izleyiciyle buluşacak.

Dansı tiyatroyla birleştirirken sanatın tüm alanlarından beslenen Maillot’nun, Fransa’nın en önemli edebiyat ödüllerinden Goncourt Akademisi Ödülü’nün sahibi yazar Jean Rouaud’nun işbirliğiyle hayata geçirdiği prodüksiyon, Çaykovski’nin başyapıtına yepyeni bir yaklaşım getiriyor. ‘Göl’de Siegfried ve Odette’in zamana meydan okuyan hikâyesi, çarpıcı sahne tasarımı ve kostümlerle büyüleyici bir deneyime dönüşüyor. Gösterinin sahne tasarımı, ışık ve karanlıkla oynayarak düşlerin gerçeğe dönüştüğü bir dünya yaratan görsel yönetmen Ernest Pignon-Ernest tarafından hazırlanmış. Philipe Guillotel’in klasik ve güncel öğeleri kullanarak hazırladığı kostümler, eseri tamamlıyor. Biletler Biletix ya da PSM gişelerinden temin edilebilir.

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik


Yazar Hakkında