Balıkesir'de görünen şarbon ve kuduz vakaları Meclis gündeminde

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, Balıkesir Burhaniye’deki kuduz vakasını Meclis gündemine taşıdı.

Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle Balıkesir’de yaşanan hayvan hastalıklarını soran Aytekin “tedbir alın, tarama yapın dedik, umursamadılar. Şimdi tek tek vakalar görülmeye başladı. Bir kez daha söylüyoruz derhal Balıkesir’deki hayvanlarda tarama yapılsın” ifadesini kullandı.

Ankara Gölbaşı’nda 6 bin 968 büyük baş hayvanın bir kısmında görülen şarbon vakası sonrası, hastalığın Balıkesir civarı illerinde görülmesi üzerine bir açıklama yaparak, acilen Balıkesir’de hastalık taraması yapılmasını talep eden Aytekin, "Bakanlık bu talebimizi ciddiye almamış, Balıkesir’deki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda herhangi bir tarama yapmamıştı. Geçen zaman içerisinde Edremit’te bir köyde şap hastalığı görülmüş ve karantina uygulaması yapıldı. Üzerine son olarak da Burhaniye’ye bağlı Sarılar kırsalında kuduz vakası ortaya çıktı" dedi.

"Bir kez daha geç olmadan çağırımızı yineliyoruz, bu risk, hem insan hem hayvan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir" diyen Aytekin'in Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle verdiği soru önegesi şu şekilde:

-2018’de Balıkesir’de kaç şarbon ve kuduz vakasına rastlanmıştır?

-Şarbon hastalığı tespit edilen hayvanların küçükbaş ve büyükbaş olarak sayıları nelerdir?

-Burhaniye ilçesi dışında kuduz vakasına rastlanan başka bir ilçe var mıdır? Kaç vaka saptanmıştır?

-Bakanlığınız, Balıkesir’de yaşanan vakalara karşı ne zaman tedbir almayı düşünmektedir?

-Şarbon vakalarının ölümle sonuçlandığı bilinmektedir. Bu konuda önlem almak için vatandaşlarımızın hayatını kaybetmesi mi beklenmektedir?