Balıkçılardan hamsi yasağı uyarısı: Doğru ama eksik

Balıkçılardan hamsi yasağı uyarısı: Doğru ama eksik
Balıkçılar son günlerde getirilen hamsi yasağını doğru karşıladıklarını belirterek eksikler konusunda yetkilileri uyardılar.

Balıkçılar son günlerde getirilen hamsi yasağını doğru karşıladıklarını ancak karardaki eksikler nedeniyle bazı balıkçıların Gürcistan’da bu avlanmayı yaptıklarını belirterek uyarılarda bulundular.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan hamsi avı yasağı kararı ile Karadeniz’de ve İstanbul Boğazı'nda 10 gün süreyle hamsi avı yasaklandı. Bakanlık tarafından açıklanan hamsi avı yasak kararının küresel iklim değişikliğinin etkisi ile Karadeniz’de yaşanan kuraklıkla birlikte kuruyan derelerdeki hamsi yemi olarak bilinen planktonların denizlere ulaşamadığı, beslenemeyen hamsinin de bu nedenle küçük kalmasından dolayı alındığı bildirildi. Mevcut durumun gelecek yılların hamsi stoklarına olumsuz etki etmemesi için böyle bir karar alındığı vurgulandı.

YASAK GÜRCİSTAN’DA DELİNİYOR

Balıkçılık sektörünün kararı olumlu karşıladığını belirten İstanbul Balık üreticiler Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İlyas Torlak, alınan kararın eksikliğine dikkat çekti. Bazı balıkçıların Gürcistan’a gidip bu balığın devamını orada avladığını belirten Torlak, bunun sektörde hoş karşılanmadığını söyledi.  
Torlak Sarıyer Manşet Gazetesi’ne yaptığı açılamada; “Bu günlerde ülkenin gündemine Hamsi Balığı oturdu ve günlerdir hem yazılı hem de görsel basında bu süreç devam ediyor.  Türkiye’de balıkçılık sektörü ilk defa merkezi yönetimin aldığı balık yasağı kararını olumlu buldu. Ancak eksikler konusunda da ortak bir görüş birliği var. Türkiye karasularında bu karar her ne kadar doğru olsa dahi, diğer taraftan ülkemizdeki bir grup avcı filosunun her yıl olduğu gibi bu günlerde de yine Gürcistan’a gidip bu balığın devamının orada avlıyor. Bu konu balıkçılık sektörü arasında hoş karşılanmamaktadır“ dedi.

Bazı balıkçı reisleri de yine aynı konuda rahatsızlıklarını dile getirerek şu ifadeleri kullandılar; “Devletimizin Hamsiyi koruma altına almasını ve gerekirse sezon boyu yasaklanmasını da isteriz. Fakat diğer yandan bu balığın Gürcistan’da kendi sektörümüzün avcı filosu tarafından avlanmasının da önüne geçilmeli. Bu konuda da acil önlem alınmalı. Hamsinin avlanabilir ve ekonomik boyda olanının kiloda 100/110 tane oluyor. Ancak bu günlerde Gürcistan'da avlanan hamsinin kiloda 800/900 adet olduğu ülkemizin bu konuda da daha etkin yaptırımlar uygulaması gerektiğini belirtmek istiyoruz.”

Bu haber toplam 20617 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT